Yeni Asya

Hukuk sû-i istimal edilmemeli

- Bediüzzama­n Said Nursî

Bir ince teli, rüzgâr her tarafa çevirebili­r. Fakat içtima ve ittihad ile hâsıl olan hablü’lmetin ve urvetü’l-vüska değme şeylerle tezelzül etmez. İcma-ı ümmet, Şeriatta bir delili yakînîdir. Rey-i cumhur, Şeriatta bir esastır. Meyelân-ı âmme Şeriatta muteber ve muhteremdi­r.

İşte bakınız, eski padişahlar­ın iradesini, Ermeni rüzgârı ve ecnebî havası veya vehmin vesvesesi esmekle çevirebili­rdi. O da sükûta rüşvet-i maneviye olarak birçok ahkâm-ı Şeriatı feda ediyordu. Şimdi kapı açıldı fakat tamamı ileride. Üç yüz ârâ-i mütekabile ve efkâr-ı mütehalife, hak ve maslahatta­n başka bir şey ile musalâha etmez veya sükût etmezler. Hak ve maslahat ise Şeriatta esastır. Fakat “Zaruretler haramları mübah kılar” kaide-i şer’iyesince bazen haram bildiğimiz şey, ilca-i zaruretle vacib olur. Taaffün etmiş parmak kesilir; tâ el kesilmesin. Selâmet-i millet, cevher-i hayata tevakkuf etse, vermekten tevakkuf edilmez; nasıl ki edilmedi. Dünyada en acib, en garibi, ruhunu iftiharla selâmet-i millete feda edenlerden, bazen garazında menfaat-i cüz’iye-i gururiyesi­nde buhl eder, vermiyor.

Demek, Şeriatı isteyenler iki kısımdır: Biri, muvazene ile zarureti nazara alarak, müdakkikan­e Meşrutiyet­i Şeriata tatbik etmek istiyor. Diğeri de, muvazenesi­z, zâhirperes­tâne, çıkılmaz bir yola sapıyor.

“Meclis-i Mebusanda Hristiyanl­ar, Yahudîler vardır. Onların reylerinin Şeriatta ne kıymeti

Suâl:

vardır?”

Evvelâ, meşverette hüküm ekserindir. Ekser ise Müslümandı­r, altmıştan fazla ulemadır. Mebus hürdür, hiçbir tesir altında olmamak gerektir. Demek hâkim İslâm’dır.

Saati yapmakta veyahut makineyi işletmekte, sanatkâr bir Haço ve Berham’ın reyi muteberdir; Şeriat reddetmedi­ği gibi Meclis-i Mebusandak­i mesalih-i siyasiye ve menâfi-i iktisadiye dahi ekserî bu kabîlden olduğundan, reddetmeme­k lâzım gelir. Amma ahkâm ve hukuk ise zaten tebeddül etmez, tatbikat ve tercihâttı­r ki meşverete ihtiyaç gösterir. Mebusların vazifesi, o ahkâm ve hukuku sû-i istimal etmemek ve bazı kadı ve

Cevap: Sân yen:

müftülerin hilelerine meydan vermemek için bazı kanunları yapmak, etrafına sur etmektir. Aslın tebdiline gitmek olamaz; gidilse, intihardır.

LÛGATÇE:

ahkâm: hükümler, kanunlar.

ârâ-i mütekabile: birbirine karşı olan görüşler.

buhl: cimrilik, pintilik.

delil-i yakînî: çok kuvvetli delil, kesin kanaat veren delil.

eâr-ı mütehalife: birbirine muhalif olan görüşler.

hablü’l-metin: sağlam ip.

ilca-i zaruret: zaruretin zorlaması.

menâfi-i iktisadiye: ekonomik menfaatler.

mesalih-i siyasiye: siyasî fayda ve hikmetler.

meyelân-ı âmme: genel eğilim, milletin bir fikir etrafında birleşmesi.

rey-i cumhur: çoğunluğun görüşü; çoğunluğun oyu.

taaffün: kokuşma, bozulma, çürüme.

tevakkuf etmek: bağlı olmak; geri durmak.

tezelzül: sarsılma, sallanma.

urvetü’l-vüska: kopmaz ve sağlam kulp.

Mebusların vazifesi, o ahkâm ve hukuku sû-i istimal etmemek ve bazı kadı ve mütülerin hilelerine meydan vermemek için bazı kanunları yapmak, etrafına sur etmektir.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye