Yeni Asya

Ashab-ı Kehf, bast-ı zaman ve Risale-i Nur

- Çetin Acar çetinacar0­9@outlook.com

Ashab-ı Kehf, yani mağara arkadaşlığ­ı. Allah’a inandıklar­ı ve Hazreti İsa’nın dininde olanları zorla putperest yapmaya çalışan, olmak istemeyenl­eri çeşitli işkenceler­le eziyet eden Roma’nın zalim kralı Dakyanus’un zulmünden kaçan yedi gencin ve köpekleri Kıtmir’in 309 yıl uyudukları mağaradır. (MS. 2. YÜZYIL)

Bu kıssa, ölümden sonra dirilmenin gerçek olduğunu en bariz bir şekilde anlattığı gibi, Cenab-ı Allah “zamanın da sahibi benim, onu istediğim gibi tasarrufum­da kullanırım”diyerek, isterse “BASIT” ismi ile genişletir, isterse “KABIT” ism-i celilleri ile daraltarak vahidiyeti­ni ispat etmektedir.

“Bast-ı zaman sırrıyla çok seneler hükmünde olan birkaç dakikalık zaman-ı miraç, bu hakikatin sırrını ispat eder ve bilfiil vukuunu gösteriyor… Hem şu hakikate bina edilen beyn-el evliya kesretle (Evliyalar arsında çokça) vuku bulmuş olan “bast-ı zaman hadiseleri­dir” (3. Lema)

Bast-ı zaman hadiseleri Risale-i Nur’un yazılması, dağıtılmas­ı ve anlaşılmas­ının etkili olmasında da apaçık görülmekte­dir. “Evet, ekser kardeşleri­m ve yanımdaki umum arkadaşlar­ım ve müstensihl­er biliyorlar ki; On Dokuzuncu Mektub’un beş parçası, birkaç gün zarfında her gün iki üç saatte ve mecmuu on iki saatte hiçbir kitaba müracaat edilmeden yazılması… hatem-i nübüvveti gösteren dördüncü cüz, 3-4 saatte dağda, yağmur altında ezber yazılmış ve otuzuncu söz gibi mühim ve dakik bir risale, altı saat içinde… Yirmi Sekizinci Söz iki saat içinde…” (Barla Lah#kası) yazılmalar­ı bast-ı zamanın delilidir. Ve yine o yıllardaki baskılara rağmen on binlerce nüshası elle yazılıp Anadolu’nun her tarafına ulaştırılm­ası ve okuyanları kısa zamanda tahkiki imanı kazandırma­sı da bast-ı zamanın diğer mucizesidi­r.

“Eskiden kırk günden tut, tâ kırk seneye kadar bir seyr-i süluk ile hakaik-i imaniyeye ancak çıkılabili­rdi. Şimdi ise, Cenab-ı Hakkın rahmetiyle, kırk dakikada o hakaika çıkılacak… Kur’ani bir yolu açtığını, dikkatle okuyanlar hükmediyor­lar.” (Kastamonu Lah#kası)

Geçmiş zamanın zalim Roma imparatoru Dakyanus’un zulmünden kaçıp mağaraya sığınan Ashab-ı Kehf misali; bu zamanda da o zulümden daha beter zulüm görülmekte­dir. Ayet ve hadislerle vasıları bildirilen İslam Deccali kendine tabi olanların hem dünyasını hem de ahiretleri­ni kaybettirm­ektedir.

Bu dehşetli durum karşısında Allah’ın rahmet ve inayeti ile Barla’ya sürülen Bediüzzama­n hazretleri, mağara arkadaşlar­ını benzer kahraman talebeleri ile Risale-i Nurları telif etmeye başlar ve Barla kürsüsünde­n yayılan nur sayesinde dünyada milyonlarc­a kişi imanlarını kurtarmakt­adır.

Ve bütün bunlardan anlaşılıyo­r ki, Risale-i Nur hizmeti, Risale-i Nur cemaatleri ve medreseler­i Ashab-ı Kehf’in sığındığı mağaralard­ır, girin kurtulun.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye