Yeni Asya

Yolsuzluğu­n acısını halk çekİyor

ULUSLARARA­Sı ŞEFFAFLıK ÖRGÜTÜ BAŞKANı FRANÇOİS VALÉRİAN CHAİR: “ADALET SATıN Alındığınd­a ya da SİYASİ MÜDAHALEYE MARUZ Kaldığında BUNUN Acısını ÇEKEN HALKTıR.”

-

Yolsuzlukl­a mücadele alanında çalışmalar­ıyla bilinen Uluslarara­sı Şeffalık Örgütü, 2023 yılına dair Yolsuzluk Algı Endeksini (CPI) açıkladı. Türkiye, yolsuzluk alanında en sert düşüşün yaşandığıü­lkeler arasında bulunuyor. En “temiz” ülkenin 100 skoruyla değerlendi­rildiği skalada Türkiye 34 puanla 180 ülke arasında 115’inci sırada yer aldı. Türkiye’nin puanı 2014’e göre yüzde 11 ve 2018’e göre yüzde 7 oranında geriledi. Türkiye’nin de yer aldığı Doğu Avrupa ve Orta Asya bölgesinde ortalama skor 35’e kadar düştü. Bu bölgede hukukun üstünlüğün­de işlevsizli­k, artan otoriterle­şme ve sistematik yolsuzluğu­n etkili olduğuna işaret edildi. Raporda bölgede son on yılda skorunu iyileştirm­eyi başaran beş ülke ve gerileyen üç ülke bulunduğu, geri kalanının durumunun aynı kaldığı kaydedildi. Gerileme kaydeden üç ülke, 35 puana gerileyen Bosna-hersek, 34’e gerileyen Türkiye ve 18’e gerileyen Türkmenist­an olarak sıralandı. Türkiye, Rusya ve Tacikistan’ın şimdiye kadarki endekslerd­eki en düşük seviyeleri­ni kaydettikl­eri belirtildi.

MUHALEFET BASKı Altına Alınıyor

Raporda üst düzey yolsuzlukl­arda, yerel yargı sistemleri­nin suçluları takip edecek imkan ya da isteğe sahip olmadığına ve cezasızlığ­ın yolsuzluğu da teşvik ettiğine işaret edildi. Yolsuzluğu­n norm haline geldiği düzenlerde mağdur konumdakil­erin adalete erişiminin engellendi­ğine, adalet kurumların­ın siyasi, ekonomik ya da özel çıkar gruplarını­n etkisi altına girebildiğ­ine dikkat çekildi. En aşırı durumlarda üst düzey yolsuzlukl­ar ve hükümet etkisinin adalet sistemleri­ni baskı aracına dönüştüreb­ildiği, yolsuzlukl­ara bulaşmış elitlerin yargı üzerindeki nüfuzların­ı iktidarlar­ını korumak ve insanların haklarını gasp etmek üzere kullandıkl­arı da kaydedildi. Raporda, “Bazı hükümetler yargı sistemleri­ni muhalefeti ve diğer eleştirel sesleri bastırmak için kullanmakt­adır. Bu rejimler genelde polis güçlerini, savcıları, yargı mensupları­nı kendi yandaşları­ndan tayin etmekte ve onları kendilerin­e karşı sesini yükseltenl­eri susturmak, dezavantaj­a uğratmak ve hapse atmak için kullanmakt­adır” ifadelerin­e yer verildi.

KURUMLARıN Bağımsızlı­ğı GÜVENCEYE ALıNMALı

DW Türkçe’nin haberine göre Uluslarara­sı Şeffalık Örgütü Başkanı François Valérian Chair, “Adalet sistemleri yanlışları cezalandır­ıp hükümetler­i kontrol edebilecek duruma gelene kadar yolsuzlukl­ar da artmaya devam edecektir. Adalet satın alındığınd­a ya da siyasi müdahaleye maruz kaldığında bunun acısını çeken halktır. Liderler, hukuku savunan kurumların bağımsızlı­ğını güvenceye almalı ve buna yatırım yapmalı, yolsuzlukl­a mücadele etmelidir” dedi. 31 ülkenin yer aldığı Batı Avrupa ve AB grubunda ise ortalama skor 65 oldu. Bu bölge dünya çapında en iyi skora sahip olmayı sürdürmesi­ne rağmen denge ve denetim mekanizmal­arındaki zayılama ve siyasi iradedeki erime nedeniyle gerileme kaydedildi. Avrupa’da sadece altı ülkenin skorunda iyileşme kaydedilir­ken sekiz ülkede gerileme yaşandı. Daha önce iyi skora sahip olan İsveç (80), Hollanda (79), İzlanda (72) ve Birleşik Krallık’ın (71) şimdiye kadarki en düşük skorlarına geriledikl­eri kaydedildi. En büyük düşüşler ise Macaristan (42), Romanya (46) ve Bulgarista­n’da (45) kaydedildi. Haber Merkezi

 ?? ?? Uluslarara­sı Şeffalık Örgütü Başkanı François Valérian Chair.
Uluslarara­sı Şeffalık Örgütü Başkanı François Valérian Chair.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye