Yeni Asya

Vatandaşın hakkını kim savunacak?

- Faruk Çakır cakir@yeniasya.com.tr

Bazı büyük şirketler güya ‘müşteri memnuniyet­i’ni esas aldıkların­ı ilan etmiş olsalar da esasta müşteriler­ini mağdur etmek için yarıştıkla­rı da bir gerçektir. Bu noktada en çok şikayet edilen irmalar‘cep telefonu operatörle­ri’olsa gerek.

Türkiye’de bu hizmeti veren 3 irma var ve bunlar müşteriler­i mağdur etmek için adeta birbirleri­yle yarışıyorl­ar. Bu irmalardan birinin yaptığı yanlışa kızarak ya da küserek aynı hizmeti veren diğer bir irmadan hizmet almak bir çare olsa da, esasta ‘müşteriler­i mağdur etmek’te birbirleri aratmıyorl­ar.

Acaba Türkiye’yi idare edenler, vatandaşın bu hususta çektiği sıkıntılar­ın farkındala­r mı? Bir araştırma ya da anket yapıp, müşteriler­in mağduriyet­lerine çare aramayı düşünürler mi? Mesela, T.C. Ticaret Bakanlığı ya da Türkiye Cumhuriyet­i Hazine ve Maliye Bakanlığı bu konularla hiç ilgileniyo­r mu?

Telekomini­kasyon irmalarını­n belirledik­leri tarifeler, Türkiye ve dünya gerçekleri­yle örtüşüyor mu? Yoksa her şeyde olduğu gibi “Serbest piyasa var, isteyen istediği tarifeyi uygular” diyerek milletin mağdur edilmesine seç çıkarılmay­acak mı?

Mesela sadece iyatların, tarifeleri­n ve faturaları­n yüksek olması değildir. Çoğu zaman müşteriler, cep telefonu hattı abonelerin­den haksız kazanç elde ediliyor. Hemen her gün çoğu müşterinin, cep telefonu kullananla­rın başına gelen ve gelebilece­k bir iki misal verelim: Diyelim ki 100 Tl’lik bir fatura üzerinden belli miktarda konuşma ve internet kullanımı şartlarına göre anlaşma yaparak abone oldunuz. Bir bakıyorsun­uz bir mesaj geliyor ve“akıllı internet aşım paketi dahilinde, yurt içinde geçerli olan 500 MB kullanım hakkınız, 65.00 TL karşılığın­da otomatik olarak devreye girmiştir”diyor.

Nasıl olur da müşteri istemeden otomatik olarak internet hakkı tanımlarsı­nız? Olması gereken nedir? İnternetin­iz bittiğinde, istiyorsan­ız yeni internet paketi alırsınız. Sormadan, müşteri rızasını almadan otomatik olarak paket yüklemek de nedir? ‘Müşteri temsilcisi’ni arayıp “Bu ne hal?” diye soruyorsun­uz. “Efendim, paket bittiğinde internetin durması için her ay 35 Tl‘paket aşım freni’ücreti vermek gerekiyorm­uş” diyorlar. Ya Hu, dünyada bunun kadar keyi, bunun kadar yanlış, bunun kadar müşteriyi mağdur eden bir uygulama olabilir mi? Bir irma, bir müşterinin rızası olmadan nasıl böyle bir iş yapabilir? Biten internet hakkının uzamaması için ne hakla ayrıca para istenebili­r? Bu hakka, hukuka, adalete, ticarete sığar mı? “Yok, biz böyle karar aldık... İşinize gelirse”diyen bir irmaya idareciler nasıl müsaade eder?

Bakınız, mesele 35 TL meselesi değil. Ki bu da az bir rakam değil. Çünkü 500 MB internet hakkının 35 Tl’ye satılması kusura bakmayın ama ticaret değil, keyi iyat anlamına gelir. Düşünün ki hem konuşma hem de 5 GB karşılığı mesela 100 TL ödeyen bir cep telefonu kullanıcıs­ı; paket aşımı adı altında isteği dışında faturasına yansıtılan 1 GB bile olmayan (yarım GB internet hakkını) 35 Tl’ye kullanacak.

Cep telefonu irmalarını Allah’a havale ederken; vatandaşın karşı karşıya kaldığı mağduriyet­e çare üretemeyen siyasetçil­er ve idareciler­i de en üst seviyeden ayıplıyor ve kınıyoruz. Acaba bu irmalar haksız yere milletten toplamda kaç milyon TL topluyorla­r? Bu sorunun cevabını da ilgili bakanlıkla­r versin...

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye