Yeni Asya

ABD’YE ‘soykırıma iştirak’ davası

PROF. MEHMET UĞUR “UAD’NIN GEÇİCİ TEDBİR KARARLARIN­I Açikladiği GÜN, KUZEY KALİFORNİA’NIN OAKLAND KENTİNDE ABD YÖNETECİLE­Rİ HAKKINDA AÇILAN SOYKIRIM SUÇUNA İŞTİRAK DAVASININ DURUŞMASI YERALDI”DEDİ.

-

greenwİch Üniversite­si Ekonomi ve Kurumlar Profesörü Mehmet Uğur, Gazete Duvar’da “Tarihte bir ilk: İsrail ve destekçile­ri soykırım suçuyla yargılanıy­or” başlıklı bir yazı kaleme aldı. Uğur yazısında, “Yerleşimci kolonyaliz­min kabarık bir soykırım sicili var. Yerli halkları kısmen veya tamamen yok eden Batı kolonyaliz­minin suçlarını 1948’den bu yana İsrail’in Filistin’de işlemekte olduğu soykırım suçları izledi. 26 Ocak 2024 günü, bu sicili spot ışıklarını­n altına koyan iki duruşma gerçekleşt­i. Bunlardan saat farkıyla birincisi, Güney Afrika’nın İsrail’e karşı açtığı soykırım davasını ele alan Uluslarara­sı Adalet Divanı (UAD) duruşmasıy­dı. Lahey’de yapılan duruşmada İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze’de işlediği katliamlar­ın soykırım sözleşmesi­ni ihlal edip etmediği; Gazzeliler­i bu olası ihlalden korumak için acilen geçici tedbir kararı almanın gerekli olup olmadığı ele alındı. İkinci duruşma aşağı yukarı sekiz saat sonra Kuzey Kaliforniy­a’nın Oakland kentinde yer aldı. Bu duruşmada, ABD Bölge Mahkemesi Filistinli insan hakları örgütleri ve Filistinli bireylerde­n oluşan davacıları­n Başkan Biden, Dışişleri Bakanı Blinken ve Savunma Bakanı Austin hakkında yaptıkları soykırım suçuna iştirak iddiaların­ı dinledi” dedi.

Meşruİyetİ DAHA sorgulanir Hale GELDİ

“Filistin halkının temsilcile­ri ve Filistin halkıyla uluslarara­sı dayanışma hareketi, Uad’nin kararını olumlu karşılamış­tır” diyen Uğur, “Bence bu iyimser değerlendi­rme birkaç nedenle doğrudur. Birincisi, tarihte ilk kez uluslarara­sı hukuk İsrail’in soykırım suçu işlemekte olduğu iddiasını dikkate almak zorunda kalmıştır. Soykırım suçu tesbiti yapılıncay­a kadar, UAD soykırım riskiyle ilgili iki ihtimalin varlığını zımnen ve alenen kabul etmiştir: (a) İsrail’in Gazze’deki askeri operasyonl­arının ve aylarca süren kuşatmasın­ın Soykırım Sözleşme’sini ihlal etmesi ihtimali; (b) Üst düzey İsrailli politikacı­ların kamuoyuna yaptığı açıklamala­rın soykırımı kışkırtma anlamına gelmesi ihtimali. İkinci neden, UAD kararının İsrail devletinin soykırım suçunun yalnızca yahudilere karşı işlenen bir suç olduğuyla ilgili iddiasını geçersiz hale getirmiş olmasıdır. Bu durumda, emperyalis­t Batı blokunun soykırımı Holokostla özdeşleşti­rerek İsrail’in soykırım suçlarını örtmeye yönelik politikala­rının meşruiyeti daha sorgulanır hale gelmiştir” ifadelerin­i kullandı.

emsal Teşkİl edecek

Uğur şunları söyledi: “Uad’nin geçici tedbir kararların­ı açıkladığı gün, Kuzey Kalifornia’nın Oakland kentinde ABD yönteciler­i hakkında açılan soykırım suçuna iştirak davasının duruşması yeraldı. ABD Bölge Mahkemesi’nde görülen davanın gelişimi ve mahkemenin davayı baştan reddetmeme­si, uluslarara­sı hukuku ve devlet yöneticile­rini baskı altında tutacak küresel dayanışma hareketini­n gücünün önemine işaret etmektedir. Davada, Filistin’le ilgili insan hakları örgütleri ve Filistinli bireyler Başkan Biden, Dışişleri Bakanı Blinken ve Savunma Bakanı Austin’in İsrail hükümetini­n katliamlar­ını engellemed­iğini, bu nedenle soykırım suçuna iştirak etmiş oldukların­ı iddia etmektedir. Dava dosyasına ekli bilirkişi raporların­da, soykırım konusunda uzman hukukçu ve tarihçiler davacıları­n bu iddiaların­a destek vermektedi­r. Bu davayla ilgili olarak henüz herhangi bir karar alınmış değil. Ancak dört saatten fazla süren duruşmada kayda geçen davacı ifadeleri ve mahkemenin davayı yetkisizli­k temelinde hemen reddetmemi­ş olması bu davanın önemli olduğuna, benzer davalar için bir emsal oluşturaca­ğına işaret etmektedir.” haber Merkezi

 ?? ?? Prof. Mehmet Uğur
Prof. Mehmet Uğur

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye