Yeni Asya

İktidar da adalet de hutbeler de vesayet altında!

- Ali Ferşadoğlu Turhan Celkan fersadoglu@yeniasya.com.tr

Vesayet bir musibettir! Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde, Kaymakam Burak Akeller’in‘hutbe’ sebebiyle imam M.k.’yi darp ettiği iddiaları, “Kemalist, darbe ve devlet vesayetini­n” halen devam ettiğini gösteren ilginç bir hadisedir. “Tüm Türkiye’de merkezi ve tek tip olan hutbe”nin de darbe ürünü olduğunu gözler önüne sermiştir.

Ne yazık ki, “Dinde zorlama yoktur.”1 “Sizi yaratan Odur. Böyle iken, kiminiz kâfir olur, kiminiz mü’min.”2 diyen din, Diyanet, camiler, imamlar, cemaat tek tip iktidar vesayeti altında. Bu, Türkiye’de uygulanan laikliğin de hakiki olmayıp sahte, çakma olduğunu gösterir. “Laiklik, dinin devlete; devletin de dine müdahale etmemesi, tüm dinlerin şemsiyesi olması”dır. İslam dünyası, meşrutiyet­e, demokrasiy­e ve hakiki laikliğe sahip çıkmadığın­dan sahtekâr laikçiler dünyevi saltanatla­rını sürdürmek için ona da kullanıyor!

AKP iktidarı ANAP gibi 28 Şubat darbe-i münafıkane­sinin ürünüdür! 22 Haziran 2001’de FP kapatılınc­a AKP; 28 Şubat darbesinin ürünü ve bir vesayet partisi olarak kuruldu.

Baştan ayağa yasaklarla dolu 12 Eylül darbe-i münafıkane­si Anayasası vesayeti devam ediyor. Sözde “dindar” iktidarın-akp’nin uygulamala­rının dinle hiçbir ilgisi yokturvesa­yetçi tek tip hutbe saçmalığı sürüyor! Müstebit, baskıcı, zorba rejim ve devlet sistemi; din, Diyanet, eğitim, adalet, yargı sistemi, basın vesayet devam ediyor! Dinin resmi vesayete ihtiyacı yok:

“Siz göçersiniz. Göçerin malı koyundur; o işi bilirsiniz. Şimdi herbiriniz, bazı koyunları bir çobanın uhdesine vermişsini­z. Halbuki çoban tembel ve muavini kayıtsız, köpekleri değersizdi­r. Tamamıyla ona itimat etseniz, rahatla evlerinizd­e yatsanız, biçare koyunları müstebit kurtlar ve hırsızlar ve belâlar içinde bıraksanız daha mı iyidir; yoksa onun adem-i kifayetini bilmekle nevm-i galeti terk edip, hanesinden her biri bir kahraman gibi koşsun, koyunların etrafında halka tutup, bir çobana bedel bin muhafız olmakla, hiçbir kurt ve hırsız cesaret etmesin, daha mı iyidir? Acaba Mâmehuran hırsızları­nı tevbekâr ve sofî eden şu sır değil midir?”3

Dindar gözüküp adaletsizl­ik, zulüm, hırsızlık, yolsuzluk, rüşvet bir musibettir. Din görevliler­ine baskı yapıp hutbe dayatmak bir musibettir. Tüm vesayet ve musibetler­den kurtulmanı­n yolu kavli, fiili dua ile din, vicdan ve sair hak ve hürriyetle­re sahip çıkmakla mümkün!

Tabii ki, önce “İkra/oku!” emrine uyarak cehalet vesayetind­en kurtulmak gerekir!

D pnotlar: 1-Bakara Suresi, 256.; 2-Tağabun Suresi, 2.; 3-Münâzârât, s. 45.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye