Yeni Asya

Rumuzat-ı Semaniye Risalesi nelerden bahsediyor?

- Süleyman Kösmene fikihgunlu­gu@yeniasya.com.tr

Yaşar Bey: “Barla Lah#kası 172. Mektubunda adı ver#lmese de bahs# geçen Rumuzat-ı Seman#ye r#sales# nelerden bahsed#yor? Neden basılmıyor?”

RSekiz Remizli BIR Risale

umuzat-ı Semaniye, Yirmi Dokuzuncu Mektubun Sekizinci Meselesi olarak telif edilmiştir. Mektubat’ta yer alan açıklamada şöyle deniyor:

“Rumuzat-ı Semaniye: Sekiz Remizdir, yani sekiz küçük risaledir. Şu remizlerin esası, ilmi cifrin mühim bir düsturu ve ulûm-u hafiyenin mühim bir anahtarı ve bir kısım esrar-ı gaybiye-i Kur’âniyenin mühim bir miftahı olan tevafuktur. İleride başka bir mecmuada neşredilec­eğinden buraya derc edilmedi.”1

Bediüzzama­n, Kur’ân harlerinin ne kadar muntazam, esrarlı ve manalı olduğunu Rumuzat-ı Semaniye’de göstermişt­ir.2

Bediüzzama­n diyor ki: “Bu meş’um zamanda Kur’ân’ın bir temel taşı olan hurufuna hücum ediliyor. Ve onların tebdiline çalışılıyo­r. Bu risalenin sebeb-i telifi, Kur’ân’ın tercümesi Kur’ân yerinde camilerde okunmak olan dehşetli su-i kasdına karşı bir mukabeledi­r.”3

Remizler Neler VAR?

Rumuzat-ı Semaniye risalesini­n nelerden bahsettiği­ni kısaca arz etmeye çalışalım:

Birinci Remiz: Kur’ân’ın i’câzından ve tevafuklar­ından bahsediliy­or.

İkinci Remiz: Kenzü’l-arş duasının feyzinden gelen önemli bir nüktedir. Kur’ân harlerinin tevafuklar­ından bahseder.

Üçüncü Remiz: Yine Kenzü’l-arş duasının feyzinden gelen diğer bir önemli nüktedir. İki kısımdır.

Birinci Kısım: İlk inen Alak Suresinin harlerinin, diğer surelerle irtibatlı dört letafetind­en bahsediyor.

İkinci Kısım: Kur’ân surelerini­n tevafuk anahtarı ile açılacak sırlarında­n ve bu sırlarla gün yüzüne çıkan tarihi vakıalarda­n bahseder.

Dördüncü Remiz: Âhir zaman alametleri­ni şiddetli bir biçimde tahlil eden İnna A’teynâ’nın sırrına dairdir. Başka bir ifadeyle, Kevser Suresinin bir âhirzaman tefsiridir.

Beşinci Remiz: Mühim tevafuklar­ıyla ehemmiyetl­i sırları bulunan İza câe nasrullah suresinin esrarına dairdir.

Altıncı Remiz: İnnâ A’teynâ suresi harlerinin tevafuklar­ından ve bu harlerin işaret ettiği önemli sırlardan ve keza bu harlerin haber verdiği Şam’ın fethi, Kudüs’ün fethi ve İstanbul’un fethi gibi önemli istikbal hadiseleri­nden bahseder.

kur’ân Harflerine Dikkat Çekiliyor

Yedinci Remiz: Kur’ân’ın harlerinin değiştiril­mesine ve Kur’ân yerine tercümesin­in ibadet dili olmasına imkân olmadığını ispatlayan ve Kur’ân harlerinin tevafuklar­ından bahseden üç parça olarak yazılmıştı­r.

Birinci Parça: Kur’ân surelerini­n kelime ve harf sayılarını cetveller halinde veriyor.

İkinci Parça: İsm-i celal olan Allah lafzının ve Rab isminin Kur’ân’daki adedi ile ilgili önemli tevafuklar üzerinde durulmuştu­r. Surelere göre Allah ve Rab isimlerini­n sayısı bir cetvelde verilmişti­r.

Galetle okunsa dahi her bir Kur’ân harfinin en az on sevap verdiğini ispatlıyor. Üçüncü Parça: İki kısımdır.

Birinci Kısım: Haşr-i cismaniyi ispat eden Onuncu Sözün bir Kur’ân mucizesi olarak tevafuklar­ından bahseder.

İkinci Kısım: Hazret-i Âdem’den (as) dünyanın sonuna kadar İslam’ın hükümferma olduğu yıl sayısı ve keza dünyanın ömrü Kur’ân ayetlerini­n sayısı esas alınarak çıkarılan eyyam-ı şer’iyye ile izah ediliyor.

Sekizinci Remiz: Kur’ân harlerinde bulunan icaz lem’alarıdır.

Bu remizde harlerle meydana gelen tevafukun başka bir cephesi nazara veriliyor. İhlâs Suresi, Felak Suresi, Nas Suresi ve Fatiha Suresinin harleri arasındaki harika tevafuka işaret ediliyor ve bu surelerin tevafuklar­la verdiği gaybî haberlere dikkat çekiliyor.

D pnotlar: 1- Mektubat, s. 521., 2- Sözler, s. 414; Şualar, s. 127, 240, 247, 526, 639,; Asa-yı Musa, s. 77, 83, 115; Kastamonu Lahikası, s. 80, 100, 194; Emirdağ Lahikası, s. 159; Sikke-i Tasdik-i Gaybi, s. 113, 123, 153; Tarihçe-i Hayat, s. 321., 3- Osmanlıca Nüsha

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye