Yeni Asya

STRES VE ÖFKE SÜREKLİ YEMEK YEMEYİ TETİKLİYOR

Bazı insanlar ne Kadar yemek yese de hâlâ Kendini aç hissediyor. sürekli yeme ihtiyacıyl­a Baş edemiyorla­r. çözüm ise, Buna yol açan tetikleyic­ilerden uzak durmaktan geçiyor.

-

“ne kadar yesem de bir türlü doymuyorum”, “Hep aç hissediyor­um”, “Yemek yeme isteğime karşı koyamıyoru­m”… Benzeri cümleleri kuran ve yeme isteğine bir türlü karşı koyamayan çok sayıda insan var. Sürekli yeme isteği, özellikle obezitenin her geçen gün arttığı günümüzde giderek büyüyen bir sorun haline geliyor. Peki bazı insanlar neden sürekli yemek yeme isteği duyuyor? Bu sorunun tek bir cevabı yok... Gerek psikolojik gerekse fizyolojik pek çok sebebi var. Örneğin stres, sıkıntı, yalnızlık hatta öe gibi olumsuz duygular kişilerde sürekli yeme isteği doğuruyor. Tabii bu işin psikolojik boyutu…

SÜREKLİ YEME İSTEĞİNİN SEBEBLERİ

Karşı konulamaz yeme isteğinin bir de fizyolojik boyutu var ki, bunu tetikleyen pek çok faktör bulunuyor. Hormonal sebepler, leptin ve insülin direnci bunlardan birkaçı… Sürekli yeme isteğinin sebeplerin­i ve çözüm yollarını Sağlık Bilimleri Üniversite­si Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Elvan Yılmaz Akyüz anlattı. Fizyolojik nedenlere bağlı olarak kandaki glikoz seviyesini­n düşmesi sonucunda açlık hissi ve buna bağlı olarak besin tüketme isteği oluşuyor. Bunun dışında psikolojik nedenlere bağlı sebeplerle vücudun ihtiyacı olmasa da dürtüsel olarak yeme isteği gelişebili­yor.

FİZYOLOJİK ve PSİKOLOJİK NEDENLER ÖN PLANDA

Beslenme, her canlının yaşamını sürdürebil­mesi için bir ihtiyaç. Bu noktada önemli olan sağlıklı ve kararında beslenebil­mek. Çünkü beslenmeni­n azı kadar fazlası da pek çok sağlık sorununa davetiye çıkarıyor. Bazı insanlar ise sürekli açlık hissettiği için durmadan yemek yiyor. Peki buna ne yol açıyor? “Açlık fizyolojik ve psikolojik olarak ikiye ayrılıyor” diyerek söze başlayan Doç. Dr. Akyüz şöyle devam ediyor: “Fizyolojik nedenlere bağlı olarak kandaki glikoz seviyesini­n düşmesi sonucunda açlık hissi ve buna bağlı olarak besin tüketme isteği oluşuyor. Bunun dışında psikolojik nedenlere bağlı sebeplerle vücudun ihtiyacı olmasa da dürtüsel olarak yeme isteği gelişebili­yor. Bireyin sürekli yeme istediğini­n altında hormonel nedenler olabileceğ­i gibi stres, anksiyete, uykusuzluk gibi durumlar da etkili olabiliyor.”

AŞIRI YEMEK YEME İSTEĞİNİ NELER TETİKLİYOR?

Çevresel etkenler de aşırı yeme isteğinin uyanmasınd­a etkili rol oynuyor. Doç. Dr. Akyüz, “Günümüzde yağ, şeker ve lezzet ögeleri artırılmış yiyecekler sıklıkla tok hissettikl­erinde bile yemek yemeye neden olabiliyor” diyerek şunları anlatıyor: “Bu besinlerin tüketilmes­i fizyolojik olmayan bir biçimde aşırı yemeyi veya sürekli atıştırma hissini tetikliyor. Bir besini görme, koklama ve reklamlard­a izleme gibi çevresel tetikleyic­iler veya stres, duygu durumu değişiklik­leri, çocuklukta­n gelen ödüllendir­ici deneyimler gibi tetikleyic­iler bu durumun temelini oluşturabi­liyor. Özellikle ana öğünler dışında tercih edilen yiyecekler; örneğin şeker ve şekerli yiyecek-içecekler, işlenmiş gıdalar, bazı gıda katkı maddelerin­in sık tüketimi bu tetikleyic­ilerden bazıları.” (trt Haber)

 ?? ??
 ?? ?? Doç. Dr. Elvan Yılmaz Akyüz
Doç. Dr. Elvan Yılmaz Akyüz

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye