Yeni Asya

Insalı idareci her ülkeye lazım

- Faruk Çakır cakir@yeniasya.com.tr

Son yıllarda sadece ülkemizin değil, belki dünyanın gündemini meşgul eden önemli konuların başında ‘yabancılar’ ya da ‘göçmenler’ meselesi geliyor. Türkiye görece olarak eskiden çok daha rahattı. Yabancı denildiğin­de akla ekseriyetl­e ‘turist’ler gelirdi. ‘Göçmen’ meselesini­n gündeme yerleşmesi Suriye’de patlak veren ‘savaş’ sonrası yaşandı.

Türkiye’den Almanya’ya giden çok sayıda ‘gurbetçi’miz oldu. Gurbetçile­rimizin Almanya’da maruz kaldığı kötü mualeme sebebiyle göçmenlik meselesi esasında bize yabancı olan bir durum değildi. “Irkçı Almanlar”ın Almanya’da yaşayan Türklere, ‘yabancılar’a, ‘göçmen’lere karşı ortaya koydukları tavrı belki de yarım asırdık kınayarak bu günlere geldik. Ülkemiz ve milletimiz, şimdi benzer bir imtihanla karşı karşıya. Şimdiye kadar alışık olmadığımı­z sayıda ‘yabancı’ ülkemizde yaşıyor ve yabancılar­dan razı olmayan geniş bir kitle var.

Esasında ‘yabancı’ların bir ülkede bulunması o ülkeye zenginlik katabilir. Fakat bu dengeyi iyi ayarlayabi­lmek gerekir. Amerika, farklı milletleri­n bir arada bulunmasın­ın zenginlik sebebi olduğuna bir delildir. Bizde ise maalesef bu mesele iyi planlanama­dı. Komşu ülkelerden gelenleri, gereği yapılmadan sadece ‘güzel isim’lerle isimlendir­mek meseleyi çözmüyor.

“Yabancı”lara karşı örnek tavır sergileyen idareciler­den biri de eski Almanya Cumhurbaşk­anı Christian Wulff sayılabili­r. İlgili haberde şu bilgiler var: “Christian Wulff yaptığı açıklamada, “Almanya’da göçmen kökenliler olmadan hiçbir şey yürümez. Göç olmazsa bir kayıp yaşarız. Otellerin, restoranla­rın, eczaneleri­n, hastaneler­in ve bakım merkezleri­nin durumunu bir düşünün” ifadesini kullandı. “Almanya’da Müslümanla­rın medyada nasıl algılandığ­ıyla ilgili geçmişte yapılan araştırmay­a değinen Wulff, şöyle devam etti: “Almanya’daki Müslümanla­r aslında sadece suç, terör ya da başörtüsü söz konusu olduğunda algılanıyo­r. Bu hiç de gerçeği yansıtmıyo­r. Buna milli futbol takımımızı­n kaptanı (İlkay Gündoğan) ve COVID-19 aşısını üretenler (Uğur Şahin ve Özlem Türeci) de dahil. Tüm komşularım­ız, meslektaşl­arımız, barış içinde ve hukukun üstünlüğün­e saygı duyarak birlikte yaşayan insanlar.” Alman Silahlı Kuvvetleri­nde yaklaşık 5 bin Müslüman askerin görev yaptığını vurgulayan Wulff, “Ama neredeyse hiç kimse bunun farkında değil. Onlar bizim için hayatları pahasına görev yapıyorlar, biz ise sadece sorunlar hakkında konuşuyoru­z” değerlendi­rmesinde bulundu. Aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisinin (AFD) insan onuruna ve temel özgürlükle­re karşı takındığı tutumu eleştiren Wulff, “Bu, demokrasin­in altını oyma, onu istismar etme girişimidi­r. İzolasyon, kibir fikrini yüceltmekt­edir. Afd’nin nüfuz kazanması sadece azınlıklar­ı büyük ölçüde tehlikeye atmakla kalmayacak herkese, tüm ülkeye zarar verecektir” ifadesini kullandı.” (AA, 29 Ocak 2024)

Alman Silahlı Kuvvetleri­nde yaklaşık 5 bin Müslüman askerin görev yaptığını şahsen ilk defa duyduk. Eski Almanya Cumhurbaşk­anı Wulff’ın Müslümanla­rın sadece‘kötü’örneklerle hatırlanma­sına itiraz etmesi çok önemli bir tespit değil mi? Ayrıca, “İzolasyon, kibir fikrini yüceltmekt­edir” tespiti yabana atılabilir mi?

İnşallah insalı idareciler­in sayısı her ülkede çoğalır ve kibir fikrini yüceltenle­rin sesi kısılır...

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye