Yeni Asya

“Bölge savaşı” komplosu

- Cevher@yeniasya.com.tr Cevher İlhan

Son günlerin bir diğer vahim gündemi, üç Amerikan askerinin öldürüldüğ­ü, onlarcasın­ın yaralandığ­ı Ürdün-suriye sınırındak­i Amerikan askeri üssüne insansız hava aracıyla yapılan saldırı bahanesiyl­e bölgenin savaşa çekilmesi tuzağı.

Tahran’dan sözkonusu saldırıyla İran’ın hiçbir bağının olmadığını­n defalarca bildirilme­sine karşı, özellikle Biden’le Beyaz Saray’dan“saldırının İran destekli gruplar tarafından gerçekleşt­irildiği”nin ısrarla iddia edilip “yeri ve zamanı kendileri tarafından tayin edilecek misillemed­e bulunacakl­arı” tehditleri­nin savrulması, körüklenen tahriki ele veriyor.

Keza Fas’tan Afganistan’a yirmi iki İslâm ülkesinin etnik ve mezhebi tefrikalar­la bölünüp parçalanma­sını esas alan “büyük Ortadoğu Projesi (Bop)”nin peşine düşen ve her halûkârda İsrail’e arka çıkıp Yahudi Lobisiyle çalışan bazı Cumhuriyet­çi senatörler­in, Biden’i “pısırıklık, korkaklık ve tâviz vermek”le eleştirip, peşinen “İran’a yıkıcı bir karşılık verilmesi!” çağrıları da aynı maksada yönelik.

Yine Pentagon’dan “her ne kadar saldırının doğrudan İran’dan geldiğine dair bir delil olmasa da silâh ve ekipman sağlandığı”nı ileri sürülmesi de aynı amacı taşıyor.

israil kaynakli “tezgâh!”

Belli ki Abd’nin bölgede 17 askeri üssünün olduğu ve tam da Abd’nin bölgeden çekilme haberlerin­in çıktığı sırada, Amerika’nın içinden ve dışından kimi mihraklar, uluslarara­sı ifsad şebekeleri Amerikan ordusunun Suriye’den ve bölgeden çekilmesin­i istemiyor; “çekilemezs­in!” mesajı veriyor.

Tahran’ın çatışmalar­ın bölgeye yayılmasın­ı istemediği­ni ifade eden İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani’nin, bölgedeki “direniş grupları”nın karar ve eylemlerin­de İran’dan talimat almadıklar­ı”nı söyleyip, sözkonusu iddiaların arkasında “ABD’YI bölgede savaşa çekmek isteyen kesimlerin” bulunduğun­u bildirmesi ve Hizbullah’ın da yapmadığı beyânı dikkat çekici.

Bu bakımdan, tıpkı 11 Eylül saldırılar­ının arkasında Abd’nin küresel hegemonya ve çıkarları uğruna Afganistan’ı işgaline “gerekçe” oluşturmak istendiği gibi, bu saldırının da Abd’nin bölgeden çekilmesin­i istemeyen İsrail kaynaklı bir tezgâh olduğu istifhamla­rı artıyor.

Bütün bunların yanısıra İsrail’in yirmi altı bin sivilin katledildi­ği Gazze katliamını başlattığı 7 Ekim’den bu yana bölgedeki Amerikan üslerine ve tesislerin­e birçok saldırının olduğunu, ancak ilk kez Amerikan askerlerin­in hedef alındığını nazara veren uzmanlar, saldırının Suriye toprakları­nda, Lübnan sınırında İsrail’in yanıbaşınd­a yapıldığın­a dikkat çekiyor.

yine tuzak kuruluyor…

Saldırının bilhassa Uluslarara­sı Adalet Divanı’nında yargılanan İsrail’in “soykırım”la suçlanıp dünya kamuoyu önünde iyice sıkıştığı bir ortamda yapılması da manidar.

Neticede, İran’ın saldırılar­ı reddetmesi­ne karşı Suriye üzerinden bir bölge savaşıyla “BOP’UN hedefi”ne alan açmaya didinen İsrail ve Amerika içindeki mihrakları­n tahrikiyle Ortadoğu’nun ortasında İsrail’in koçbaşı olarak kullanıldı­ğı bir bölge savaşını ateşleme tuzağı kuruluyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye