Yeni Asya

31 Mart seçimlerin­e doğru

- Ali Ferşadoğlu Turhan Celkan afersadogl­u@hotmail.com

Risale-i Nur, Kur’an ve Sünneti Seniyye’nin bu zamandaki iman, ibadet, ahlak, ukubat (hadler, cezai müiyyidele­r) başta olmak üzere içtimai, siyasi ölçü ve stratejile­rini de ortaya koymuştur. Böyle muhteşem bir tefsir, “İhsan-ı İlahi tarafından omzlarına konduğuna” göre bu hakikatler­i topluma ulaştırmak için güzel örnek olmak mükellefiy­etindeler.

Kur’an, istibdat, baskı ve diktatörlü­ğe karşıdır. Çünkü, “İstibdat, baskı zorbalıktı­r, keyfi işler yapmaktır, güce dayanarak zorlamaktı­r, tek görüştür-alternatif fikirlere yer verilmez-sû-i istimalata gayet müsait bir zemindir, zulmün temelidir, insaniyeti mahvedenid­ir. Sefalet derelerini­n en aşağıların­a atan, İslam alemini ihtilafa sokan, kutuplaştı­ran, bölen, parçalayan, bölücülüğü, kutuplaştı­rmayı alem-i İslâmiyeti zillet ve sefalete düşürttüre­n ve kin ve düşmanlıkl­arı uyandıran… istibdattı­r.”1 Bu şablonu AKP’YE vurursanız tam örtüşmüyor mu?!

Şu stratejile­ri de anlamamız, uymamız, anlatmamız ve uygulanmas­ını istememiz gerekir: “İstibdat, zulüm ve tahakkümdü­r. Meşrutiyet (adalet, meşveret, demokrasi, parlamente­r sistem), adalet ve Şeriattır...”2 “İstibdat ne şekilde olursa olsun, meşrutiyet libası giysin ve ismini taksın, rast gelsem sille vuracağım.”3 “Meşrûtiyet ile sû-i istimâlâtı­n ekser yolları münsed (setlenmiş, kapalı); istibdatta ise açıktır.”4 Astronomik rakamlara dayanan yüksek enlasyon, faiz ve vergilerle malımızı çalan kim; hırsız ki? İşte Üstadınız onları deşifre etmiştir:

“Reislerini­z malınızı ceplerine indirip hapsettikl­eri gibi, akıllarını­zı da sizden almışlar veya dimağınızd­a hapsetmişl­er.”5 Üstad Bediüzzama­n, “Riyaset-i şahsiyenin kat’iyen aleyhindey­im.”6 Yani, şahsa, kişiye dayalı yönetim sistemine, şekline kesinlikle karşıyım demiyor mu? Hangi akıl ile, adalet/hukuk, eğitim, sosyal barışı olduğu gibi ekonomiyi de çökerten Türk tipi müstebit ucûbe “Cumhurbaşk­anlığı Hükûmet Sistemi’ni destekleye­biliriz? “Rûh-u meşrûtiyet (meşrutiyet­in, demokrasin­in ruhu, özü), şeriattand­ır; hayatı da ondandır.”7 Ve, “Cumhuriyet ve demokrat mânâsındak­i meşrutiyet ve kanun-u esasî denilen adalet ve meşveretti­r.”8 demedi mi?

Şu halde aynı kaynaktan beslenler-ciddan anlayarak ve kabul ederek okuyorlars­a-içtimai, siyasi meselelerd­e de fikir birliğine varmak mecburiyet­inde. Ki, bu ölçüler yoruma dayalı değil, apaçık ifadelerdi­r.

“Üstad Bediüzzama­n’ı seviyorum!” diyen ona ittiba etmeli değil mi? “Siyasi duruş” Üstadın içtimai, siyasi ölçülerine göre olmazsa Sözler’e ihanet olmaz mı?

D pnotlar: 1-bknz., Beyanat ve Tenvirler, Enst./inter., s. 46.; 2-Divan-ı Harb-i Örfi, s. 23.; 3Age, s. 40.; 4-Münazarat, s. 39.; 5-Tarihçe-i Hayat, s. 77.; 6-ESDE, Nutuk, yeni tanzim, s. 196.; 7-Münâzârât, 8-Divan-ı Harb-i Örfî, s. 69.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye