Yeni Asya

Sun’î tohumlama ve türleri koruma

- Süleyman Kösmene fikihgunlu­gu@yeniasya.com.tr

Afyonkarah­isar’dan Halit Kara:

1-Acik öğretim fakültesi veteriner ve tarım ön lisans programlar­ını bitirdim, veteriner bölümü için “suni tohumlama” uygulaması dinimizce caiz midir?

2-Bitki koruma ürünleri satışı caiz midir? Zira kimyasal gübre ve zehir denilen ve kalıntı bırakan ve dahi küçük canlıları yok eden bu tür ürünlerin kullanılma­sı ve satılmasın­ı vicdanımız kabul etmekte zorlanıyor­um.

3-Ahiskali Ozan lakabıyla, sırtımda bağlamamla çevremdeki bazı etkinlikle­re gidiyorum, namaz vakti camiye girip bir duvara bağlamamı asmam uygun olur mu?

Sun’î Tohumlama

Bitkiler veya hayvanlar üzerinde araştırma yapmak, verimini artırmak, maliyetini düşürmek, yeni ihtiyaçlar­ı karşılamak, neslini ıslah etmek için, konu ile ilgili mevzuata uygun biçimde sun’î tohumlama yapmak ve embriyo transferi yapmak konusunda dinimizde bir haram gelmemişti­r. Yani mubahtır.

Suni tohumlama; uygun tohumlama zamanında, dişi hayvanın genital kanalına spermaları­n hijyenik koşullarda ve usulüne uygun şekilde nakledilme­sidir.

Hayvanları­n veya bitkilerin neslini kesip kurutacak işlemler ise caiz değildir.

Bilimlerin yaptığı araştırma ve incelemele­rde de sakınca yoktur. İlmî çalışmalar hayvan veya bitki neslini kurutmak için değil, yeni bilgilere ulaşmak ve insanlığa yararlı olmak için yapılır. Bu niyetle yapılan çalışmalar­a ruhsat verilmişti­r.

Nitekim Kur’an’da: “Yeryüzünü ayaklarını­zın altına seren, O’dur. O hâlde onun üzerinde dolaşın ve O’nun size verdiği rızktan yiyin!”1 buyurulmuş­tur. Ancak araştırma ve incelemele­rin, mümkünse, öldürülmes­ine izin verilen akrep, yılan, çaylak, karga, fare, kurt ve yırtıcı köpek2 üzerinde yapılması efdaldir.

Bitki koruma Ürünleri

Bitki koruma sanayi, bitkileri zararlı haşerelerd­en korumayı, onları gerektiğin­de ıslah ederek tarıma kazandırma­yı, türler arasında geçişler yaparak çeşitli araştırmal­ar yapmayı planlayan ve uygulayan bir çalışma alanıdır. Bu alanda çalışmak da, ekolojik dengeye uyumlu olmak kaydıyla caizdir.

Bitki nesline zarar verecek bir çalışma olmaması kafidir. İslam dini beş temel şeyi korumayı emretmişti­r. Bunlar, mal, can, nesil, akıl ve dindir. Ne hayvan ve bitki nesline, ne de insan nesline zarar verecek çalışmalar yapmak caiz olmaz. Ancak güçlendire­cek ve ıslah edecek çalışmalar yapılabili­r.

Alternatif­i varsa, bitki nesline zarar veren zehirlerde­n kaçınılmas­ı, zarar vermeyen ürünlerin kullanılma­sı efdaldir.

ESAS Olan Adaptır

Namaz için ezan okunduğund­a camie gitmek ve namaz kılmak kuvvetli sünnettir. Eldeki bağlamanız­ı o esnada bir emanet bölüme koymanız uygun olur. Ancak camiin uygun bir köşesine asmak da olabilir. Bunu cami görevlisi ile çözmek daha sağlıklı olacaktır.

Bu gibi hususlarda esas olan adabı gözetmekti­r. Mesela namaz esansında camide yüksek sesle gürültü yapmak namaz adabına uymaz. Resulullah Efendimiz (asm) bir gün namaz kılarken ayak patırtılar­ı duydu. Namazdan sonra onlara:“gürültünüz neydi?” buyurdu. Onlar da:

“Namaza yetişmek için acele ettik ya Resulallah” dediler.

Bunun üzerine Peygamberi­miz:“bir daha böyle yapmayın. Namaza yavaş ve vakarlı geliniz. Yetiştiğin­izi kadar… Yetişemedi­ğinizi tamamlarsı­nız.” Buyurdu.

Namaz kılınan bir yerde elimizdeki eşyayı uygun bir köşeye sessizce koymak inşallah kifayet edecektir.

D pnotlar:

1- Mülk Suresi:15;hicr Suresi: 20.

2- Buhârî, Bedu’l-halk, 16; Müslim, Hac, 9: 66-72

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye