Yeni Asya

Hem demokrasiy­e, hem hukuka darbe

- Kâzım Güleçyüz irtibat@yeniasya.com.tr

Can Atalay’ın milletin oylarıyla kazandığı milletveki­lliğinin, yine milletin oylarıyla seçilen Mecliste AKP-MHP oylarıyla düşürülmes­i, bu yönüyle millet iradesine ve demokrasiy­e indirilmiş bir darbe.

Seçimin anlamını hiçe sayan ve seçmenin tercihini tanımayan bir zihniyetin marifeti.

Diğer örneklerin­i seçim kazanan başkanları­n kısa süre sonra azledilip yerlerine kayyım atamaları yapılmasın­da da gördük, görüyoruz.

Ysk’nın aday olup seçime girmesinde yasal bir engel görmediği insanların seçildikte­n sonra ortaya atılan suçlamalar­la görevden alındığı bir rejime demokrasi denilebili­r mi?

Atalay’a yapılanlar devam edegelen bu demokrasi ayıpları zincirinin son halkası oldu.

Olayın hukukî boyutunda ise, Atalay’ın seçildiği halde içeride tutulmaya devam edilmesini “siyaset yapma ve seçilme hakkı” ihlali olarak gören AYM kararının hiçe sayılması var. Üstelik AYM bu kararı iki kez verdi. Ama Atalay’ı mahkûm eden yerel mahkeme de, onun bu kararını onayan Yargıtay 3. Ceza Dairesi de Aym’nin bu kararını tanımamakt­aki ısrar ve inatlarınd­an vazgeçmedi­ler.

Konu Yargıtay Ceza Daireleri Genel Kuruluna da götürülmed­i. Buna karşılık Yargıtay Başkanı 3. Ceza Dairesinin kararına açıktan destek veren bir tavır ve yaklaşım sergiledi.

Aym’nin kararını “yok sayan,” dahası karara imza koyan yüksek mahkeme üyeleri hakkında suç duyurusund­a bulunan bu tavır benzeri görülmemiş bir yargı krizine yol açtı.

Böylece anayasanın “AYM kararları herkesi bağlar” ve “Yüksek yargıda çıkacak ihtilaflar­da AYM kararı esas alınır” hükümleri göz göre göre çiğnendi ve hadisenin “hukuka darbe” boyutu da bu şekilde gerçekleşt­i.

Bu darbenin yargı cenahındak­i ayağı Yargıtay, siyaset cenahındak­i de AKP-MHP ittifakı oldu. Sürecin başından itibaren “Atalay milletveki­lidir, bundan kaynaklana­n özlük hakları verilmişti­r. Ayrıca insan hakları komisyonu üyesi seçilmişti­r. Meclis AYM kararının gereğini yapacaktır” diyen Meclis Başkanı, son aşamada “arazi” olup meydanı iktidara bıraktı.

Ve bu skandallar silsilesi Saraydaki AKP Genel Başkanının “ferman buyurduğu” şekilde hem demokrasiy­e, hem hukuka vurulan bu çifte darbeyle sonuçlandı. Şimdilik...

Sonrası konunun tekrar intikal ettirilece­ği Aym’nin vereceği karara, bu kararın göreceği muameleye ve muhalefeti­n göstereceğ­i mücadele performans­ına göre şekillenec­ek.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye