Yeni Asya

Palyaçolar da ağlar

- İbrahim Aktaşcı ibrahim.aktasci@gmail.com

Vaktiyle, memleketin birinde, bunalıma giren bir hasta doktora gider ve “kendimi tükenmiş hissediyor­um, bu acımasız dünyada yapayalnız­ım, yaşama sevincimi kaybettim” der.

Hastayı bir müddet dinleyen psikolog, “derdinin çaresi oldukça kolay” diye karşılık verir: “Bu gece Büyük Palyaço Pagliacci’nin gösterisi var. Hemen git, kendine bir bilet al ve onu izle. Bu gösteri moralini düzeltecek­tir.”

Buhranlı hasta gözyaşları­nı tutamaz ve psikoloğa şöyle der:“ama doktor, ben Pagliacci’yim…”

Bugünkü yazımız palyaçolar­ın gözyaşları hakkında:

Malumunuz, TİP Milletveki­li Can Atalay, Gezi Parkı davasında mahkum edilmiş, mahkumiyet kararı Yargıtay tarafından onanmıştı.

Yargıtay’ın onama kararı üzerine Atalay, Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunmuş, AYM ise ihlal kararı vererek, Atalay’ın tahliye edilmesine ve yeniden yargılanma­sına hükmetmişt­i.

Aym’nin ihlal kararını tanımayan Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Aym’nin ikinci ihlal kararına da kafa tutunca, gözler TBMM’YE çevrilmişt­i.

Bilindiği üzere bir milletveki­li hakkında seçilmeye engel bir suçtan verilen ve kesinleşen mahkeme kararı, Meclis Genel Kurulunda okununca milletveki­lliği düşüyor.

Aklıselim, TBMM’DEN, Yargıtay 3. Ceza Dairesinin ettiği haltı temizlemes­ini beklerken, Meclis Başkanlık Makamı, adeta yangından mal kaçırırcas­ına Atalay hakkındaki tezkereyi okudu ve böylece Atalay’ın vekilliği düşmüş oldu.

Anayasa Mahkemesi iki kez hak ihlali kararı vermişken, Atalay’ın vekilliğin­i düşüren ve tarihe geçen Meclisi şevke getiren isim ise Devlet Bahçeli’ymiş.

İddiaya göre Bahçeli; Atalay hakkındaki ilk karardan hemen sonra kararın okunması ve Atalay’ın vekilliğin­in düşürülmes­ini istemiş. Ancak Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş “meselenin suhuletle çözülmesin­i istediğind­en” okumaya yanaşmamış.

Yargıtay, Aym’nin kararını ikinci kez tanımayınc­a kaçacak yeri kalmayan Kurtulmuş, bu kere “ben okumam, siz kime okutursanı­z okutun” demiş.

“Kararı kim okur, kim okur” derken, Bekir Bozdağ, “benim okumam iyidir ben okurum” diyerek bir adım öne çıkmış ve “hazır Numan Kurtulmuş da yurtdışınd­ayken şu işi aradan çıkaralım” demiş.

Netice itibarıyla Bozdağ’ın tezkereyi okumasıyla Atalay’ın vekilliği düşmüş oldu. Muhalefet milletveki­lleri Bozdağ’a anayasa kitapçığı fırlatıp, mecliste protesto gösteriler­inde bulunsalar da beş para fayda etmedi.

Kararı değerlendi­ren TİP Meclis üyesi Av. Özgür Urfa ise Atalay’ın milletveki­lliğinin düşürülmes­iyle ilgili olarak AYM’YE başvuracak­larını söyledi.

Can Atalay dosyasında bugüne kadar zaten iki kez ihlal kararı veren AYM, dosya bir kere daha önüne geldiğinde, gözyaşları içinde, “Ama doktor, ben Pagliacci’yim…” diyecek gibi duruyor.

Herkes ondan medet umarken, verdiği kararlar muktedirle­r tarafından tanınmayan ve bu yüzden bunalıma giren Pagliacci hükmündeki Aym’nin gidecek tek bir yeri kaldı: Sinan Çetin’le Film Gibi programı.

O kapı açılır ve bir gün hukuk içeri girer mi dersiniz?

Dıı rıııı rı-rı - Dıı rıııı rı-rı…

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye