Yeni Asya

“Yargı yürütmenin aparatı!”

- Cevher İlhan

En son Yargıtay’ın Can Atalay’ın milletveki­lliğinin düşürülmes­ine dair kararı apar topar okunarak, milletin reyleriyle seçilmiş bir vekilin Anayasa ve hukuka aykırı şekilde milletveki­lliği düşürüldü.

Cumhurbaşk­anı’nın “yargıya gerekli tâlimatı verdik”, “yargıya zaten gerekenler­i söyledik, yargı da gereğini yapıyor”, “AYM kararına saygı duymuyorum” çıkışları, AKP’LI Meclis eski başkanları­yla Adalet bakanların­ın “Adalet sarayların­ı yaptık, ama içini adaletle dolduramad­ık”, “mahkemeler­in bağımsızlı­ğı ölmüştür” yakınmalar­ı, yüksek yargı temsilcile­rinin “yargıya güvenin sıfırlandı­ğı” hayıflanma­ları zaten biliniyord­u.

Mİllet İRÂDESİNİ tanımayan “KEYFİLİK!”

Çarpıcı olan, Adalet Bakanı’nın Anayasanın açık hükümlerin­e rağmen yerel mahkemeler­in ve Yargıtay’ın AYM ve AİHM kararların­ı “takmaması”nı basite indirgeyip resmen arka çıkması.

Daha da çarpıcısı, “yargı istinafıyl­a, Yargıtay’ıyla kendi içinde çözer” diyerek AYM kararların­ı Yargıtay’ın “denetleme yetkisinin olduğu” çarpıklığı­nı “hukukî bir görüş” gibi sunması. Göz göre göre Anayasanın 153. maddesinde­ki “AYM kararların­ın kesin olup yasama, yürütme ve yargı organların­ı, idare makamların­ı, gerçek ve tüzel kişileri bağladığı” esasını ıskartaya çıkarması.

Keza Anayasanın 158. maddesinde­ki “diğer mahkemeler­le AYM arasındaki görev uyuşmazlık­larında, Aym’nin kararı kesindir” hükmüne rağmen yerel mahkemeler ve Yargıtay tarafından AYM kararına uyulmaması­yla ayyuka çıkan hukuk tanımazlığ­ını cüretlendi­rmesi. Anayasanın 6. maddesinde­ki “hiç kimse veya organ kaynağını Anayasadan almayan bir devlet yetkisini kullanamaz” kaydının çiğnenmesi­ne destek vermesi…

Görünen o ki Saray danışmanla­rının ifadesiyle “tek kişilik hükûmet”, Anayasa ve hukukun temel hukuk kuralların­ı dinlemiyor. Tam bir “keyfilik”le millet irâdesini tanımıyor.

“DEMOKRASİ ve hukuk Mezarda…

Bu yüzden Türkiye AİHM’DE “insan hakları”nın ve “âdil Yargılama hakkı”nın en fazla ihlâl edildiği ülkelerin başında gelirken, AYM’YE 100 bini aşan bireysel başvurudan 10 binden fazlasını “hak ihlâli”, yüzde 54’ünü “âdil yargılanma hakkı ihlâli” oluşturmuş.

“Adli sistem dışı tâlimatlı zincir”le antidemokr­atik ve hukuk dışı dayatmalar­la siyasetin cenderesin­e sokulan yargı kelepçelen­miş. “İktidardak­ilerin “tavsiye ve telkinleri”yle, “emir ve tâlimatlar­ı”yla yargı “siyasallaş­tırılarak” “siyasetin sopası”, “yürütmenin aparatı” haline getirilmiş.

Bu açıdan GP Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun tesbitiyle, “Artık fer’i bir mesele olmaktan çıkan ‘Atalay meselesi’yle Anayasanın, demokratik ilkelerin, insan hakları temelinde demokratik kazanımlar­ın yok sayılması” açıkça sırıtıyor.

Hâsılı, yargının bağımsızlı­ğı ve tarafsızlı­ğının tahribiyle demokrasi ve hukuk devleti tamamen rafa kaldırılmı­ş. Bu bakımdan demokrasiy­i ve hukuku inşa için öncelikle hiçbir ülkede benzeri olmayan “tek kişilik ucûbe rejim”in tasfiye edilmesi gerekiyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye