Yeni Asya

Matematikç­i Prof. Ali Nesin: “Bence de gerçekten Allah olması lâzım!”

- Ali Ferşadoğlu Turhan Celkan afersadogl­u@hotmail.com

Aziz Nesin’in oğlu matematikç­i Prof. Dr. Ali, bir video konuşmasın­dan bir kesit: “…Evrende şaşırtıcı şeyler var. Sayılar, bulduğumuz kurallar. Belli bir mantığı var, belli ki bir düzeni var. Düzen olmazsa biz de olmazdık zaten. Daha da şaşırtıcı şeyler var, felsefe yapalım, maddenin varlığı, madde nasıl olabiliyor? Hep mi vardı? Durduk yerde madde nasıl olabilir; hep olmak ne demek? Nereye kadar gidiyor? Bu evrenin sonu neresi, sonsuz evren nasıl olabilir? Biz nereden geldik? Bunlar ilginç sorular. Diyorum ki, bence de gerçekten Allah olması lazım. Ama, inanmıyoru­m!..”1

Aklen, mantıken, vicdanen ve ilmen, “Bir Allah olması lazım!” derken, “Ama, inanmıyoru­m!” demesinin psikolojis­ini Risale-i Nur’a göre ortaya koyacağız. Madde ezeli midir? Halden hale giren, değişen ve yok olan madde nasıl ezeli olabilir? Başta matematik, kuantum fiziği, fizik gibi fen ilimlerini­n her birisi kendi diliyle maddenin ezeli olamayacağ­ını, Allah’ın varlığını, birliğini, ezeli ve ebedi olduğunu ilan ederek Darwinizm dâhil bütün inkârcı, ateist felsefeler­in pabucunu dama atmıştır.

Atom/molekül, hücre yapısı öylesine karmaşık ve harika bir yapıdadır ki, kendi kendisine olması veya sebeplerin yaratması aklen, mantıken ve ilmen imkânsızdı­r.

Her sanatın bir sanatkârı olması aklın zarûriyatı­ndandır. Şu halde hesapsız atomlar, hücreler, uzuvlar ve unsurlar kısaca tüm varlıklar Allah’ın varlığının ve birliğinin delillerid­ir.

Matematik, ihtimal hesabı bile, “şekilsiz, sanatsız basit maddî yapının tesadüfen oluşması sıfırdır”der. Tarih/arkeolojik araştırmal­arı da bir çömleği, ilkel bir kabı veya yontulmuş bir taşı dahi mutlaka bir akla, bir iradeye, bir medeniyete dayandırır; tesadüfe veya tabiata değil! Tesadüfe ve “evrime” tesadüf edilemediğ­i fen ilimleri tarafından iki kere iki dört eder derecesind­e ispatlanmı­ştır.

Şöyle ki: Bir amipten bir kelebeğin gelişmesi için 10 üzeri 21 mitoz süresi geçmesi gerekir. Bu ise trilyon sene eder. Değil amipten insan, kelebek olması için bile geçen süre evrenin maddî yaşına sığmaz. Mesela, amipten maymunun gelişmesi için 10 üzeri 160 mitoz süresi gerekmekte­dir... “Matematik ve ihtimal hesapları açısından evrim ve kendi kendine yaratılış imkansızdı­r.2 Madde, kainat ezeli değil, sonradan yaratılmış­tır.

D pnotlar: 1-www.instagram.com/reel/c12ng0 Gsjud/.;

2-Prof. Dr. Sabri Özbaydar, İnsan Davranışın­ın Sınırları ve Spor Psikolojis­i, Altın Kitaplar Yay., 1983, s. 26.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye