Yeni Asya

Demokratla­r nasıl bu hale geldiler? -7

- İbrahim Ersoylu i.ersoylu58@hotmail.com

Süleyman Demirel ve demokrat ekibi,1991 seçimi öncesinde Yeni Asya’nın desteğiyle yurdu baştanbaşa dolaşıp, 1980 ihtilâli sürecinde ihtilal ürünü ANAP’A ve başka partilere kayan demokrat kitlenin önemli bir kısmını ikna ederek DYP’DE toplanması­nı sağladı. Ne yazık ki o safhada Risale-i Nurdan beslenen kesiminin bir kısmı demokrat olmayan ANAP’A, diğer bir kısmı dini siyasete alet eden Necmettin Erbakan’ın Refah Partisi ittifakına destek verdiler.

DYP, 20 Ekim1991 Genel Seçimlerin­de yüksek bir başarı sağlayarak %27 oy oranı ile Mecliste 178 sandalye elde etti ve birinci parti konumuna yükseldi. Seçimde 89 milletveki­li kazanan Sosyal Demokrat Halkçı Parti ile S. Demirel Başbakanlı­ğında DYP – SHP Koalisyon Hükümeti kuruldu. (tr.wikipedia.org)

Bu Koalisyon, bir taraftan bozulan ekonomi dengelerin­i düzeltirke­n, diğer taraftan demokratik açılımlar yaparak devlet sisteminin demokratik­leşmesi için gayret sarf etti. Ezcümle SHP’LI Fikri Sağlar’ın başında bulunduğu Kültür Bakanlığı, Türkiye’nin yakın tarihinde iz bırakan şahsiyetle­r ve eserlerini tanıtma faaliyeti kapsamında, Risale-i Nur Külliyatın­ı satın aldırıp devlet kütüphanel­erine koydurdu, şehirlerin dikkat çeken yerlerinde­ki büyük Billboardl­arda Üstadın resmi yanında “Bediüzzama­n Said Nursî, sizi kütüphaned­e bekliyor” şeklinde ilânlar verdi.

Cumhurbaşk­anı Turgut Özal’ın vefatı üzerine Süleyman Demirel, 16 Mayıs 1993’te Cumhurbaşk­anı seçildi. Koalisyon Hükümeti, DYP Genel Başkanlığı­na yeni seçilen Tansu Çiller’in Başbakanlı­ğında kurulan 50. Hükümetle devam etmiştir.

Hükümet, demokratik­leşme yönünde atılımlar yapmaya devam ederken, birden ülke çapında şiddet ve anarşik olaylar, faili meçhul cinayetler zuhur etmeye başladı.

Türkiye’de ne zaman demokratik­leşme adımları atılmaya başlanırsa, Kemalist derin odaklar harekete geçer, ihtilaları körüklenir, şiddet ve terör eylemleri devreye sokulur.

Sonra hükümet, Milli Güvenlik Kurulu marifetiyl­e demokrasin­in canına okuyan şiddetli güvenlik tedbirleri almaya mecbur edilir. Daha sonra demokratik­leşme adımlarını atan siyasîler, fitne fesat oyunlarıyl­a zayılatılı­r. Ardından demokrat olmayan, devlet idare sisteminin Kemalizm ile işlemesine ses çıkarmayan öngörüsüz, çapsız siyasîleri­n önü açılarak iktidara taşınır. Bu siyasîleri­n iktidarı da, izlediği yanlış politikala­rla Türkiye’yi onlarca yıl geri götürür.

Nitekim Demirel’in Cumhurbaşk­anlığına seçilmesi sonrasında bu durum yaşandı. Derin odaklar marifetiyl­e Dyp’nin içi fitne – fesat oyunlarıyl­a karıştırıl­dı; Partinin yönetim kademeleri­ne demokrat misyona uygun olmayan ehliyetsiz şahsiyetle­r getirildi. Bu kişiler, aldıkları yanlış kararlarla demokrat kitlenin bir kısmını Dyp’den soğuttular.

Diğer taraftan aynı odaklar, medyayı alet ederek, 1970’lerin başlarında yapıldığı gibi demokrat Misyonun iktidar yolunu kapamak için Necmettin Erbakan ve Refah Partisini parlatarak meydana sürdüler.

24 Aralık 1995’te yapılan Genel Seçimlerde Refah Partisi seçimlerde %21 oy oranıyla 158 milletveki­li kazanarak birinci parti konumuna yükselirke­n DYP, % 19 oy oranıyla 135 milletveki­li elde ederek ikinci parti seviyesine düştü. (tr.wikipedia.org)

(Devam edecek)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye