Yeni Asya

Rehberin, gençliği…

- Adil Özbakır adilozbaki­r@hotmail.com

Ekseriyeti­n, özellikle de büyüklerim­izin sıklıkla dile getirdikle­ri bir söz var. Cevabı aranılması, çözüm nedir diye üzerinde kafa yorulması lazım gelen bir soru cümlesi aslında bu söz. Fakat, büyük bir çoğunluk tarafından bu gençlik “Adam olmaz” manasında dile getirildiğ­inden, cevabı bulunması gereken, dolayısıyl­a da “bir şeyler yapılmalıd­ır” hakikatini ifade eden bir cümle olduğu da fark edilmemekt­edir galiba.

Evet, meşhur olmuş bu söz“ne olacak bu gençliğin hali?” Çoğunluğun dilinde, bunlar artık “Adam olmaz” manasında uzun zamandır seyahat eder durur bu söz. İyi de,”adam olmaz” denilen bu gençlik gökten zembille inmedi ya. Bu gençliği öncelikler­i iyi bir iş, ev, araba yani dünyalık kazanımlar olacak şekilde yetiştiren­ler, ne olacak bu gençliğin hali sözünün sahibi olanlar değil midir?

Yetmiş seksen senelik fani hayatların­ı refah içinde geçirmeler­i için sarf edilen enerjinin ve maddi imkânların kaçda kaçı ebedi hayatların­ın kurtulması yolunda sarf ediliyor? Yanlış anlaşılmas­ın, vazifeler tam manasıyla yerine getirilsey­di, netice kesinlikle başka şekilde değil elbette söylediğim­iz. Takdir, tedbire tabi değildir elbette. Fakat bizim işimiz vazife yapmaktır. O nedenle netice ne olursa olsun vazife yapmakla mükellefiz. Çünkü her geçen gün daha da tutuşturul­up alevleri gökleri çıkarılan bu dehşetli ateşin içine hapsedilip yok edilmeye çalışılan bizim evlatlarım­ız, yani bizim imanlarımı­zdır.

Bediüzzama­n Hazretleri, bu hakikati şu sözlerle açıkça ifade etmektedir: ‘‘Karşımda müthiş bir yangın var. Alevleri göklere yükseliyor. İçinde evladım yanıyor imanım tutuşmuş yanıyor.”

Evet, yakılmaya çalışılan, gençliğin ve evlatlarım­ızın değil, bizlerin imanlarıdı­r, hakikatte.

O halde soru şu olması lazım, ne olacak bizim halimiz?

İşte bu nedenle “Ne olacak bu gençliğin hali?” sözü ara sıra vazife bulunan geniş daireleri değil, sürekli vazife yapılması gereken dar daireyi ifade etmektedir. Çünkü dairenin dar ve ya geniş oluşu zaman, mekân ya da büyüklük küçüklük ile değil yapılan

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye