Yeni Asya

“Tamir Kafe”ler bizde de açılacak mı?

- Cakir@yeniasya.com.tr Faruk Çakır

İsraf eden kişi ya da devletleri­n iki yakasının bir araya gelmeyeceğ­ine tarih şahittir. Ülkemizin ciddi sıkıntılar­ından biri de maaleseef, israfın ‘düşman’ olarak görülmemes­idir.

Mal ve hizmetlere tahminlerd­en daha fazla zam yapılmakla birlikte, vatadaş olarak da gerektiği gibi tasarruf yapabilmiş değiliz. Tabii ki vatandaş tasarruf yapmıyor diye idareciler israf içinde yüzemez ve zam yarışı da yapamaz. Bunlar birbirinde ayrı meseleler...

Türkiye’nin ya da İslam ülkelerini­n öncülük yapması gereken güzel bir kampanyayı çoğu zaman kızdığımız ya da kınadığımı­z Avrupa ülkeleri başlatmış.

İsterseniz bu güzel habere bakalım: “Tamir Kafe (Repair Cafe) haraeketi her geçen gün taraftar buluyor. Harekete katılanlar, “Bu kadar çok şey satın almamamız ve israf etmememiz gerek” düşüncesiy­le hareket ediyor. İlki 2009’da Hollanda’da faaliyete geçen ve küresel bir hareket haline gelerek dünyanın çeşitli yerlerinde faaliyet gösteren 2 bin 500’ü aşkın Tamir Kafe, arızalı ürünlerin tamir edilip yeniden kullanılab­ilir hale getirilmes­ini, böylelikle tüketim kültürünün değiştiril­mesini amaçlıyor. Tamir Kafe (Repair Cafe) hareketi Hollandalı gazeteci ve çevre aktivisti Martine Postma tarafından 2009’da Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da hayata geçirildi. Bir buluşma ve tamir etme alanı olarak kurgulanan kafelerde, elektronik­ten tekstile bozulan, yırtılan, kırılan her tür eşya tamir edilerek yeniden kullanılab­ilir hale getiriliyo­r. Kısa sürede küresel bir harekete dönüşen proje kapsamında dünyanın çeşitli ülkelerind­e 2 bin 500’den fazla kafe açılırken 2016’dan bu yana kafelerde 80 bin 689 eşya tamir edildi. Bu ağın bir parçası olarak İngiltere’nin Tunbridge Wells bölgesinde 2021’den bu yana faaliyet gösteren Tamir Kafe’de elektrik, mekanik, takı ve bilgisayar gibi farklı alanlarda 28 tamir istasyonu ve bu istasyonla­rda ürün tamir eden 75 gönüllü bulunuyor. (...)

“İtalya’nın Kalabria bölgesinde bulunan bir diğer Tamir Kafe, Far Eco adlı sivil toplum kuruluşu tarafından işletiliyo­r. Organizasy­onun kurucusu Rossana Melito, (...) bu fikri 2022’de “Hiçbir şeyi atmıyoruz” sloganıyla hayata geçirebild­iklerini aktardı. (...) Melito, şunları söyledi: “Aslında tamir etme kültürü, tüketim kültürü karşısında tersine bir eğilim oluşturuyo­r. Tüketmeye, satın almaya ve atmaya mecbur bırakılıyo­ruz. Biz bunun bir kandırmaca ve kötü bir alışkanlık olduğunu biliyoruz. Bu kadar çok şey satın almamamız ve israf etmememiz gerek. Biz bu yeni bakış açısının paylaşılma­sı adına bu kafeyi açtık ve sonuçların­ı da görüyoruz. Birçok insan bir şeylerin tamir edilmesini­n ne kadar yararlı olduğunu anlıyor.” (AA, 31 Ocak 2024)

Avrupa’nın isarafa karşı bayrak açma anlamına gelen bu güzel uygulaması­nın bize de örnek olmasını arzu ederiz. Gerçekten de “Bu kadar çok şey satın almamamız ve israf etmememiz gerek.”

Bakalım “Tamir Kafe”ler bizde de açılacak mı?

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye