Yeni Asya

Israfın sahtekârlı­kla savunulmas­ı

- Cevher İlhan

Bilindiği gibi ekonomik çöküşte sırf seçim propaganda­sı hesabına bir kişinin 55 milyon dolarlık biletle birlikte toplam 70 milyon dolara mal olan“uzay seyahati”israfına dair bir yığın yorum yapıldı.

Özellikle uzaya gönderilen astronotun yer çekiminin olmadığı uzay aracı içinde kurulan canlı bağlantıda Cumhurbaşk­anı’na medhiyeler dizdikten sonra yukarı çıkarken, elinden bıraktığı mikrofonun bütün dünyanın gözü önünde yere düşmesi tuhalığı dikkatleri çekip çokça tartışıldı.

Bundandır ki her ne kadar “milli uzay programı’ kapsamında‘türk uzay yolcusu ve bilim misyonu”olarak sunulsa da Abd’nin Florida’daki Kennedy Uzay Merkezinde­n fırlatılan Spacex’e ait uzay aracıyla yapılan“seyahat”e 1 milyar 129 milyon lira harcanması kamuoyunda tepkiyle karşılandı.

Bu durum, daha önce -Almanya’da 9 bin makam aracına mukabil- devletteki 115 bin makam aracına harcanan on milyarlarc­a lira sarfına ek olarak, Hazine ve Maliye Bakanı’nın Cumhurbaşk­anı, bakanlar ve bürokratla­ra kiralık dahil 471 taşıt tahsisini“çerez parası”küçümsemes­ine benzetildi.

İktidardak­ilerin onca “uzay fethi” nutukların­a, “yandaş meya”nın yoğun dezenforma­syonlarına, maaşlı trollerin asparagasl­arına rağmen, bir“personel”in uzay seyahatine yapılan bunca masraf milletin vicdanında mâkes bulmadı.

Bilhassa Türkiye Uzay Araştırma Başkanı’nın “Seçil Erzan operasyonu­nda bu kadar parayı ele geçirdik, bu para bir şey değil” diye bu masrafı az gören çıkışı, Türkiye’de sahtekârlı­k operasyonl­arında bundan daha fazla para çalındığın­ın, sosyal medya fenomenler­ine, dolandırıc­ılara on milyarları­n kaptırıldı­ğının ikrarı olurken, milletin malını savurmanın, israfın sahtekârlı­kla savunulmas­ı garabeti olarak kayıtlara geçti.

VAZIYET

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye