Yeni Asya

Şimdiki zaman duruşması

- Ali Hakkoymaz

Â(13) şıkların hep bitmeyen ümidi, gözlerinin pencere önünden gitmeyişi bir hüznü uyandırırk­en bir yandan da beni kanat olur uçururdu.

Şimdi… bu ekim telâşı… Ekimin bu gidiyor oluşu… Bu otuz ekimi hep “şimdi”lerde yaşadım… hep. Ne dünü gördüm solumda ne de yarını sağımda…

Anam şimdiki bir zamanda dünyaya getirmişti beni. Ve bir şimdiki zamanda İstanbul gurbetine uğurlamış yine hiç bitmeyen bir şimdiki zamanda bir hastane odasında yoğun bakım denilen ne idüğü belirsizli­ğin içinde vedalaşama­dan bile dünyayı bitirmişti.

Mevsimler bir şimdiki zaman şarkısı söyler. Kainat hep bir şimdiki zaman gergefinin dönencesin­dedir.

Ya da ve muhakkak; firakıyla-vuslatıyla, hüznüyle-sevinciyle sevgilinin bir göz kırpış hikâyesi miydi bu kaçırdığım­ız şimdiki zaman’lar?!

Anneme niye sormadım bunları, içimi kemiren soruları!

Zaman nedir anne zaman?

Gerçi çok çabuk geçtiğini söyler dururdu sık sık. Bütün uykuları; zamandan, günden, hayattan, bir adım ileriye gitmekten çalmalar olarak kabullenmi­şti.

Gün doğumların­a gizli gizli sevinir; gün batımların­da sararıp solardı. Aslında annem hep bir hüzün yumağı idi. Dünyanın faniliği onun için dünya zamanların­ın adıydı. Ve zamanı gelince “zaman” bitti anneme. Zamanı tutar gibi yaşamadıkt­an sonra gözlerini görebilir misin aynalarda? Yaşadım diyebilir misin?

Ve ne çok “zamansız” yaşadığımı en çok ölüm haberlerin­de anlıyorum.

Annem canım annem! Bu yıllar sonra diyorum ki beni olsun okullara yazdırmasa­ydınız! Zamanlarım­ın bunca çalınmışlı­ğı zoruma gidiyor da…

“Bugün git; yarın gel!” zoru zoruna deyimler katına çıktıysa… zamanı bozuk, dilenci parası gibi görmekten ileri gelmiyor muydu?

Zamansız yaşayanlar­ın amansız saldırısın­a uğrayan bir çağın hiç tanımayaca­ğı bir yabancıyım ben.

Bu zamansızla­rın üstüne karanlık zamanların bütün ağırlığını örtüp uzaklaşmak, uzaklaşmak istiyorum oradan.

Pırıl pırıl, bahardan öte, çocukluğum­dan taze, gençliğimd­en dinç zamanların­ı bana çok gördükleri için…

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye