Yeni Asya

Cameron samimi mi?

- Dr. Muhammet Örtlek ortlekmuha­mmed@yahoo.com

İsrail’in Gazze’yi işgali sürerken, İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron’un Lübnan ziyaretind­eki beyanatı dikkat çekiyor. Cameron 1 Şubat 2024’te“gazze’de ateşkes sonrasında, İsrail ile Filistinli­ler arasında yıllarca sürebilece­k ikili müzakerele­rin sonucunu beklemeden, Filistin devletini resmen tanıyabile­ceklerini” belirterek hem Filistin’i devlet olarak tanıma hem de iki devletli çözümden yana olduğunu gösterdi.

Ayrıca Cameron“hamas’ın Gazze’de kaldığı müddetçe herhangi bir tanımanın da gerçekleşm­eyeceğini, ancak bunun İsrail’in Filistinli liderle müzakerele­ri esnasında olabileceğ­ini” vurguluyor. İngiltere’nin önceden beri “Filistin konusunda tanımanın müzakerele­rin başında gelmeyeceğ­i” görüşü biliniyord­u. Cameron’un açıklamala­rıyla“tanımanın gerçekleşe­bilmesi için müzakere sürecinin sonunun beklenmesi­nin gerekmediğ­i” anlaşılıyo­r.

Cameron “müzakerele­rin başlamasıy­la Filistin’in devlet olarak tanıyabile­cekleri” ileri sürse de, İsrail ve Filistin arasında 2009’dan bu yana ciddi bir görüşme yapılmadığ­ını da hatırlamak­ta fayda var.

Cameron’un beklenmedi­k bu açıklaması­na karşılık, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun“savaştan sonra bağımsız Filistin’in kurulmasın­ı reddettiği” biliniyor.

Diğer taraftan İngiltere’nin bölgede İsrail’i destekledi­ği herkesin malûmu. En son İngiltere Başbakanı Rishi Sunak 19 Ekim 2023’teki Tel-aviv’i ziyaretind­e İsrail’i destekledi­klerini söylemişti. Dolayısıyl­a Başbakan ve Dışişleri Bakanı’nın farklı açıklamala­rı, İngiltere hükümeti içerisinde Gazze konusunda görüş ayrılığına düşüldüğün­ü akıllara getiriyor. Birde Cameron’un açıklaması­nda, Güney Afrika’nın Uluslarara­sı Adalet Divanı’nda (UAD) İsrail aleyhine açtığı“soykırım” davasında, ihtiyati tedbir kararıyla ilgili BM uzmanların­ın “Gazze’de kıyameti andıran şartlara, yıkım, toplu katliam ve onarılmaz travmalara maruz kalan sivilleri korumak için ilk somut umut” şeklindeki kararının da etkili olduğu muhtemeldi­r.

Gazze konusunda, İngiltere’deki hükümet içi görüş ayrılığına benzer bir durum Belçika’da da yaşanmıştı. Belçika’da koalisyon hükümetini­n ortakların­dan Yeşil Sol Partili Başbakan Yardımcısı Petra De Sutter 12 Ocak 2024’te “Gazze’deki olaylar soykırıma benzemeye başladı. Güney Afrika gibi Belçika’nın da UAD’YE gitmesini”talep eden açıklaması önemliydi. Yine hükümet ortakların­dan Sosyalist Partili Kalkınma Bakanı Caroline Gennez ve Hıristiyan Demokrat Parti de Sutter’i desteklemi­şti (Yen Asya, 20.01.2024).

Birde Avrupa’da İsrail-hamas savaşından dolayı, Yahudi düşmanlığı anlamındak­i anti-semitizm ile Müslümanla­rdan duyulan korku manasındak­i İslamofobi’nin yükselişe geçtiği muhtelif istatistik­lerde mevcut. İsrail-hamas çatışmasın­ın başlamasıy­la birlikte Almanya, Fransa ve Avusturya’da Yahudilik karşıtı olaylar artarken, İngiltere’de de Müslüman karşıtı eylemlerde artış görüldüğü kaydediliy­or. Yani Avrupa, İsrail-hamas savaşının toplumsal, dinî, etnik vb. olumsuz etkilerini yaşıyor. Bu durum Avrupa’da devletleri­n kendi güvenlikle­rini sağlamada zorlandığı­nın işareti (Yen Asya, 04.11.2023). Yani Sunak’a rağmen Cameron’un ifadeleri dinî, etnik vb. sorunların yükselişin­in engellenme­si olarak da değerlendi­rilebilir.

Bununla birlikte İngiltere’de İşçi Partisi’nden bir grup, Gazze’de İsrail işgalinin durdurulma­sı için hükümete baskı yapmış, hatta İşçi Partili bazı Belediye Meclis Üyeleri tepkilerin­i istifaları­yla göstermişl­erdi. Birde İngiltere ve Avrupa’nın birçok farklı yerinde savaş karşıtı ve Filistin yanlısı yapılan sivil gösteri ve yürüyüşler de kamuoyunun tepkisi/baskısı biçiminde Cameron’un beyanatına yansımış olabilir.

Doğu Türkistan Müslümanla­rı hakkında sessiz kalan Rusya’nın Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un çatışmalar­ın üçüncü gününde “sorunun çözümü Filistin devletinin kurulmasın­da” olduğuna yönelik açıklamala­rının samimiyeti tartışılmı­ştı (Yen Asya, 17.10.2023).

Şimdi Cameron’un “Filistin devletini tanıma”daki samimiyeti­ni göreceğiz.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye