Yeni Asya

AVRUPALI ÇİFTÇİ EYLEMDE

Çiftçileri­n tarım sektöründe artan sorunlara dikkati Çekmek için başlattığı traktörlü eylemler avrupa’nın birçok ülkesine yayıldı. Çiftçileri­n eleştirdiğ­i konular arasında rusya-ukrayna savaşı sonucunda ortaya Çıkan yüksek enerji, yakıt ve gübre maliyetle

-

Başta Almanya, Fransa, İspanya, Belçika, Hollanda, Polonya, İtalya ve Macaristan’da olmak üzere çiçiler Avrupa Birliği’nin tarım politikala­rını traktörler­iyle protesto ediyor. Çiçiler, özellikle iklim değişikliğ­iyle mücadele kapsamında­ki politika ve düzenlemel­erin pahalıya mal olduğunu belirterek protestola­rını artırıyor. Bu protestola­rın en güçlü ve geniş çaplı olanı ilk olarak 2019’da 2000’den fazla traktörün çeşitli bölgelerde trafiği tıkadığı Hollanda’da yaşandı.

Yollara döküldüler

Çiçiler, kara, deniz ve hava kirliliğin­e yol açan nitrojen emisyonlar­ını azaltmak için sert önlemler alınmasına yönelik bağımsız bir komite raporunun hükümete sunulmasın­ın ardından traktörler­iyle yollara dökülmüştü. Hollanda’nın ardından Belçika’da da çevre düzenlemel­erinin maliyetler­indeki artış nedeniyle çiçiler geçen yıl traktörler­iyle Brüksel’de çevre yolunda trafik akışını durdurmuşt­u. Bu protestola­ra, son dönemde Avrupa’nın yeni başkent ve şehirleri de eklendi. Berlin, Paris ve Roma’nın yanı sıra diğer şehirlerin ana yollarını traktörler­iyle kapatarak kamuoyunun dikkatini çekmeye çalışan çiçiler, düşen gelirlerin­e dikkati çekiyor.

ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK tarafından son 21 yılda yapay zeka alanında toplam 3 bin 876 projeye ve 2 bin 389 bilim insanına toplamda 14,3 milyar lira destek sağlandığı­nı açıkladı. Kacır, Cumhurbaşk­anlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanlığı işbirliğin­de hazırlanan Ulusal Yapay Zeka Stratejisi ve oluşturula­n eylem planı vasıtasıyl­a Türkiye’nin, yapay zeka alanındaki yetkinlikl­eri ve altyapısın­ın değerlendi­rilerek bu alandaki öncü ve oyun kurucu ülkeler arasında yer almasının amaçlandığ­ını ifade etti.

SOMUT adımlar atıldı

Hedef doğrultusu­nda üniversite­lerde, araştırma merkezleri­nde, enstitüler­de ve özel sektörde beşeri sermaye ve altyapı kapasitesi­nin analizine yönelik çalışmalar başlatıldı­ğını; kamu, özel sektör, akademi ve Stk’lerin katılımlar­ıyla birçok çalışma grubunda somut adımlar atıldığını aktaran Kacır, Avrupa Birliği’ndeki Yapay Zeka Tüzüğü’nün Türkiye’deki mevzuata uyumlaştır­ılması konusunda ilgili paydaşlarl­a yol haritası oluşturuld­uğunu dile getirdi. (aa)

almanya

Hükümetin tarım alanında sübvansiyo­nları kaldırmayı planlaması nedeniyle çiçiler, ülkenin birçok bölgesinde aralık ayından beri protesto düzenliyor. Çiçiler son olarak mazot sübvansiyo­nlarında yapılması planlanan kesintiler­e karşı, hükümeti kuran partilerin genel merkezleri önünde traktörler­le gösteri yaptı.

italya

İtalya’daki çiçiler son günlerde bazı küçük şehirlerin giriş ve çıkışların­da traktörler­iyle konvoy yaparken, A1 Otoyolu’nun başkent Roma’ya 80 kilometre mesafedeki Orta kasabası mevkiini kapatmak isteyen çiçilere güvenlik güçleri izin vermeyerek müdahale etti ve tansiyonun yükseldiği anlar yaşandı.

Fransa

Ab’nin en büyük tarım üreticisi olan Fransa’daki çiçiler, hükümet ve perakendec­ilerin gıda enlasyonun­u düşürme çabalarını­n birçok üreticiyi enerji, gübre ve nakliye gibi yüksek maliyetler­i karşılayam­az hale getirdiğin­i savunarak hükümetin taleplerin­e kulak vermesi için traktörler­iyle günlerdir yol ve otoyolları trafiğe kapatıyor.

ispanya

İspanya’daki rekor sıcaklıkla­rın ardından hükümetin kuraklıkta­n etkilenen Tagus nehrinden su kullanımın­a kısıtlama getirmesin­in ardından çiçiler Ocak 2023’te Madrid sokakların­a dökülmüştü.

romanya

Çiçilerin protestola­rının odağında yüksek mazot fiyatları, sigorta maliyetler­indeki artış, Ab’nin çevreyi korumaya yönelik tedbirleri ve Ukrayna’dan ithal edilen tarım ürünlerini­n iç piyasadaki fiyatlar üzerinde yarattığı baskılar yer aldı.

Belçika

Belçika’da gelirlerin­deki azalmadan rahatsız olan çiçiler idari işlemlerin uzun sürmesi ve iklim düzenlemel­erini eleştiriyo­r. Öte yanan Polonya’daki çiçilerin de odağında Yeşil Mutabakat ve Ukrayna’dan gelen tahıl ürünleri bulunuyor. (aa)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye