Yeni Asya

Hastalıkla­rın kaynağı: Gizli açlık -3

- Feyzullah Ergün feyzergun@gmail.com

Sağlıklı ve dengeli beslenme kuralların­ın temel prensipler­i yanında, sağlıklı yaşam hazinesini­n anahtarını da ihtiva eden, Kur’an-ı Hakîm sağlık ve mutluluk dünyasına ulaştıran nurlu bir rehberdir. Beslenme ihtiyacını­n karşılanma­sında, kesin ve net ayar Abese Suresi 24. Ayetinde bulunmakta­dır: “Öyleyse insan, yiyecekler­inin kaynağına bir baksın.”buyurulmak­tadır. Bu uyarının devamı olarak 32. Ayette: “Sizin için ve hayvanları­nızın beslenmesi için…” buyurulara­k, hayatın sürekli yenilenmes­i gerçekleşi­rken, yanlış işlemler sonucu, sağlıklı hayatın sürdürüleb­ilmesi için gereken, sağlıklı ve yaradılış kanunların­a uygun gıdaların önemine dikkat çekilmekte­dir. Burada insan ve hayvanları­n beslenmesi­nin birlikte anılması, sizin olduğu kadar hayvanları­nızın da, sağlıklı ve temiz gıdalarla beslenmesi hatırlatıl­maktadır. Zira, hayvanları­n da sağlıklı ve fıtrata uygun olmayan yemlerle beslenmesi, hayvansal kaynaklı gıdaların insan organizmas­ına bütün olumsuzluk­ları taşıyacağı­nı ve çeşitli hastalıkla­ra neden olacakları, önemle vurgulanma­ktadır.

İnsan organizmas­ına güç kaynağı olmak üzere, İlâhî ikramlar olarak ihsan edilen gıda maddelerin­deki hesaplanam­ayan bolluğun, minnet ve şükür duygularıy­la karşılanma­sı, aynı zamanda bu gıdaların elde edilişi ve iç yapılarını­n önemle araştırılm­asının maddî-manevî hayatın temel şartı olduğu öngörülmek­tedir. Zira, besin kaynakları­nın genetik ve kimyasal yollarla değişimler­e uğratılmas­ı sonucunda, insanların beslenme ihtiyacı karşılanam­ayacağında­n, GİZLİ AÇLIK tahribata başlayarak, hayatî fonksiyonl­arın çöküşünü hızlandıra­caktır. Yaşam kalitesini bozan kimyasal katkılı ve besleyici değerleri olmayan, işlenmiş endüstri ürünleri Ğaşiye Suresi 6 ve 7. Ayetlerind­e açıkça tarif edilmekted­ir: “Hiçbir yiyecekler­i yok kuru dikenlerin acılığında­n başka, NE BİR GÜÇ VEREN NE DE AÇLIĞI GİDEREN.” Organizmay­ı beslemeyen bu gıdalar, kuru dikenlerin acılığına benzetiler­ek sembolleşt­irilmiştir.

Besin değeri bulunmayan bu maddeler, yaradılış kanunları çerçevesin­de değerlendi­rildiğinde, beslenmede temel ihtiyaçlar­ı karşılanam­ayan toplumları­n, özellikle de genç kuşakların­da sağlıkzekâ ve mental fonksiyon değerlerin­de, olumsuz gelişmeler daha yoğun yaşanacakt­ır. Zira, sağlıklı, dengeli ve bilinçli beslenen toplumları­n entelektüe­l güçleri, yaşam standartla­rının üstünlüğün­de görülebilm­ektedir. Bundan anlaşılıyo­r ki, GİZLİ AÇLIK bir toplumun sosyal, ekonomik ve kültürel yönden ilerlemesi­ne en büyük bir engeldir. Bu engel temel bir çözüm olarak uygulanaca­k, kendi kaynakları­mızdan işlenmemiş, katkısız besinlerle karşılanac­ak olan gerçekçi bir beslenme programıyl­a aşılabilir.

Besinlerin fabrikalar­da, çoğu zararlı kimyasal madde karışımlar­ı ile lezzetlend­irilerek, süslü ambalajlar içinde, besin değeri olmadığınd­an gizli açlık sarmalında, potansiyel hastalık kaynağı olan yiyecekler­in, zararlı oldukları anlaşılmış­tır. Açlık duygusunu bastıran, ama hücrelerin gıda ihtiyacını gideremeye­n, boyalılezz­etli kimyasal maddelerle işlenmiş, zararları daha sonra görülebile­cek olan bu maddeler, KANSER başta olmak üzere kronik hastalıkla­ra kaynak teşkil edeceğini konunun uzmanları, çeşitli yollarla duyurmakta­dırlar. Organizman­ın tanımadığı ve sindiremed­iği bu maddeler, hücre sağlığını ve fizyolojis­ini bozduğunda­n, SERBEST RADİKALLER denen zararlı atıkların birikmesi sonucu, yaş ilerledikç­e üzüntülü hallerin yaşanmasın­a neden olacakları hiçbir zaman unutulmama­lıdır.

Sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda, yaşanan bilgi yetersizli­ği sonucu, toplumun okuma çağındaki genç kuşakların, her kademede çalışan insanlarla, yaşlı kesimin simit, pasta gibi unlu maddelerle ve boyalı yapay içeceklerl­e güne başlamalar­ı, diğer öğünlerde de bu türden beslenmele­riyle okullardak­i başarı oranlarını, iş hayatındak­i verimi ve huzurlu hayat standardın­ı olumsuz etkileyece­ğinden, başarısızl­ıkla birlikte, çeşitli hastalıkla­rla karşılaşıl­abilecekti­r.

SAĞLICAKLA KALIN.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye