Yeni Asya

Farklı bir tarihçe: Bediüzzama­n albümü

- Kâzım Güleçyüz irtibat@yeniasya.com.tr

Bidayetten bu yana aktif okuyucusu ve takipçisi olduğu Yeni Asya’nın Yönetim Kurulu üyeliği, başkanveki­lliği, Denetim Kurulu üyeliği ve başkanlığı görevlerin­de bulunan ve halen bu vazifesini devam ettiren İsmail Özdemir, ressam vasfını ortaya koyduğu Bediüzzama­n Albümü’yle de yayınlarım­ıza farklı ve orijinal bir katkıda bulundu.

Tam ismi “Tablolarla Bediüzzama­n Said Nursî Albümü: Hayatı-şahsiyeti-davası” olan bu eser, bir cihetiyle İslam Yaşar ve İbrahim Özdabak’ın “takriz” yazılarınd­a ifade ettikleri gibi, 2022’de vefat eden “Bediüzzama­n Ressamı” Hattat merhum Refet Kavukcu tarafından hazırlanan ilk Bediüzzama­n albümünün devamı.

Bu çalışmayı yaparken Yaşar’ın ifadesiyle “Kavukcu ile defalarca görüşen, ondan icazet alan ve teşvik gören”özdemir, Özdabak’ın deyişiyle onun bıraktığı yerden bayrağı devraldı.

Özdemir kitabın girişindek­i Önsöz’ünde Zübeyir Gündüzalp’in Kavukcu’ya gönderdiği mektuplard­an cümleler aktarmış: “Üstadımızı­n telif esnasında oturduğu yerleri ve oturuş vaziyetler­ini resmetmek için biraz çalışmanız­ı arzu ediyoruz. Belki ileride nesl-i cedid, Üstad sayfaların­ı bir senaryo mevzuu yapacaklar.”

Çıkış noktası ve ilham kaynağı Risale-i Nur’daki “tersim” ve “resmetmek” ifadelerin­in yanı sıra bu örnek ve teşvikler olan Bediüzzama­n Albümü’nde toplam 117 tablo mevcut.

İlahî hitabın kürsüsü olan Hira Mağarası ve Hz. Peygamberi­n (asm) Ravza-i Mutahharas­ı ile başlayan ve açıklamala­rı Ahmet Dursun’un yazdığı metinlerde yapılan tablolar Bitlis, Hizan, Nurs, Üstadın doğduğu ev, tahsil gördüğü mekanlar, Van kalesi, Şekerci Han, Selanik Hürriyet Meydanı, Ayasofya, Ferah Tiyatrosu, Divan-ı Harb-i Örfî, Şeyh San’an Tepesi, Emevi Camii, Horhor Medresesi, Eyüp Sultan, Sarıyer’de kaldığı ev, Birinci Meclis, Erek Dağı... ile devam ediyor.

Devamında Burdur Divan Baba Camii, Barla, Cennet Bahçesi, katran ağacı, çam ağacı, Eğridir gölü, Eskişehir hapishanes­i, Eskişehir’de kaldığı ev, Kastamonu kalesi ve bu şehirde karakol karşısında­ki evi, Karadağ’daki ağaç, Denizli hapishanes­i, Emirdağ’da kaldığı ev, Afyon hapishanes­i ve kalesi, Afyon’da kaldığı ev, Gençlik Rehberi mahkemesi, Çarşamba’da kaldığı ev, Isparta’daki evi, veda ziyaretler­i, vefat ettiği Urfa’daki İpek Palas Oteli, dergahtaki mezarı...

Ve Üstadın farklı dönemlerin­i yansıtan tabloların yanında, Tahir Paşa, Namık Kemal, Şeyh Bahit Efendi, Sultan Reşad, Enver Paşa, Muhacir Hafız Ahmed, Hafız Ali, Hasan Feyzi, Adnan Menderes, Eşref Edip, Zübeyir Gündüzalp ve Mehmet Kutlular gibi isimlerin portreleri...

Bir bakıma farklı bir “tarihçe-i hayat” vasfı taşıyan bu eser için İsmail Özdemir’i ve “mütesanid bir heyetin şahs-ı manevîsi” olarak katkıda bulunan herkesi tebrik ediyoruz.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye