Yeni Asya

Merkez’e başkan dayanmıyor

Türkİye Cumhurİyet merkez Bankası (TCMB) Başkanlığı görevİne, Başkan yardımcısı FATİH karahan atandı. 2006 yılından Bu yana merkez Bankasının Başına getİrİlen 8. Başkan karahan oldu.

-

Türkİye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanlığı görevine, Başkan Yardımcısı Fatih Karahan atandı. Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Fatih Karahan’ın TCMB Başkanlığı’na atanmasına ilişkin karar, Resmi Gazete’de yayımlandı. Merkez Bankası Başkanı Haize Gaye Erkan istifa ettiğini açıkladı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Erkan’ın aldığı kararla ilgili olarak “Tamamen şahsidir ve kendi takdirleri­dir” dedi. Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan kararda ise Erkan’ın “görevden alındığı” belirtildi. Erkan sosyal medya platformu X’ten yaptığı açıklamada, “Kamuoyunun malumu olduğu üzere son dönemde şahsıma yönelik büyük bir itibar suikasti kampanyası düzenlenmi­ştir” dedi ve şöyle devam etti:

İstİfa mı, af talebİ mİ, Görevden alma mı?

“Bu süreçten ailem ve dahası henüz bir buçuk yaşına bile girmemiş günahsız evladımın daha fazla etkilenmem­esi için, Sayın Cumhurbaşk­anımızdan ilk günden beri şerele yürüttüğüm görevimden affımı talep etmiş bulunuyoru­m.” Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de konuyla ilgili olarak, Bakanlığın internet sitesinden yaptığı açıklamada, “Merkez Bankası eski Başkanı Sayın Haize Gaye Erkan’ın aldığı karar tamamen şahsidir ve kendi takdirleri­dir” dedi. Erkan’a hizmetleri için teşekkür eden Şimşek sözlerini, “Önerim doğrultusu­nda yeni atanacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı ve ekibine başarılar diliyorum” şeklinde sürdürdü.

8. başkan atandı

AKP iktidarı döneminde göreve gelen Merkez Bankası başkanları ve görev süreleri sırasıyla şöyle: Durmuş Yılmaz (2006-2011); Doç. Dr. Erdem Başçı (2011-2016); Murat Çetinkaya (2016-2019); Murat Uysal (20192020); Naci Ağbal (2020-2021); Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu (2021-2023); Dr. Haize Gaye Erkan (2022-2023).

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye