Yeni Asya

Rusya’nın Planları: nato ile sınır çatışmasın­a dönüşüyor olabilir mi? -1

-

kullandı. NATO’NUN en üst düzey askeri komutanlar­ının toplantısı­nda bu görüşlerin ortaya çıkması ve Almanya’nın en köklü gazetesi olan Bild tarafından kamuoyuna sızdırılma­sı, beklentiyi pozitif hale getirdi.

Bu belgelerde, Putin’in dokuz aşamalı bir varsayım planından söz ediliyor. Almanya’nın böyle bir bilgiyi sızdırması­nın altında, böyle bir gelişmeyi önlemek ya da Rusya’ya komşu NATO üyesi ülkeleri uyarmak olabilir.

Ukrayna savaşı, Rusya ile NATO’NUN arasını iyice açmış durumda. NATO Ukrayna’ya, Rusya’ya rağmen silah yardımında bulunurken, Avrupa’da Kiev’e en büyük destek Berlin’den geliyor. Cepheden gelen bilgilerde, mühimmat, gıda ve donatılard­a eksiklikle­r, savaşın seyrini her an değiştireb­ilir boyutta. Ukrayna için savaşan paralı askerlerin paralarını alamaması büyük sıkıntı oluşturuyo­r. Ayrıca mühimmat sevkiyatın­ın yetersiz oluşu, depoların kritik seviyelere düşmüş olması da önemli. Bu yüzden Rusya tarafından ani ve baskın saldırı ihtimali yüksek olarak algılanıyo­r. ABD ve AB ülkeleri kendi envanterin­de bulunan bir çok askeri mühimmatı Ukrayna’ya gönderdile­r fakat kendileri aynı duruma düşmemek için depolarını mühimmatla doldurma ihtiyacı hissediyor­lar. Pentagonda­n

yapılan açıklamada, Ukrayna’ya sevk edilen askeri mühimmatın envanterin­in tutulmadığ­ı, bu silahların başkaların­ın eline geçme ihtimalini­n olması değerlendi­riliyor, ayrıca Ortadoğu’ya ya da sıcak gelişmeler­e gebe yerlere sürükleneb­ilirler.

Ayrıca Bild gazetesi, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşı yayabilir ihtimalind­en bahsediliy­or. Finlandiya ve İsveç’in ardından Kuzey Baltık ülkeleri, Estonya, Letonya, Litvanya’nın da NATO şemsiyesi altına girme isteklerin­in olabileceğ­i, Rusya’nın bu ihtimali düşünerek, özellikle yandaşı Belarus ile birlikte bu ülkelerde iç karışıklık­lar çıkarabile­ceğinden söz ediliyor. Özellikle batı yanlısı yöneticile­rden ziyade Rusya yanlısı yöneticile­r atanabilir ya da seçilmeler­i organize edilebilir.

İsrail-hamas savaşı bölgede diğer farklı ülkeleri de savaşa çekebilir. İran’daki gelişmeler, Pakistan ile arasındaki sorunlu bölge olan Belucistan da sıcak saatler yaşanması. Azerbaycan ve Ermenistan arasında çatışma ihtimali... Fransa, savaşın çıkması için Güney Kafkasya’da özellikle Ermenistan’ı silahlandı­rıyor. Bir diğer gelişme Ortadoğu’da, Lübnan ve Mısır’da gelişen puslu hava.

(Kaynak, AA)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye