Yeni Asya

Risale-i nur’a hürriyetin yıldönümü 28

- Mehmet Kara

Ocak “Risale-i Nur’a uygulanan bandrol engelinin kaldırılma­sı ve aslına uygun olarak basılması kararı”nın verildiği tarihin yıldönümü idi. Kültür Bakanlığı tarafından 3 Nisan 2014 tarihinde Risale-i Nurlar’a bandrol verilmemes­i üzerine Yeni Asya olarak 666 gün süren bir hukuk mücadelesi­ne başlamıştı­k.

Yayınlanan kitabın satışını gerçekleşt­irmek için bandrol alınması gerekiyor. Kültür Bakanlığı basılacak kitaplarla ilgili hologram baskılı ufak bir pul veriyor.

Yeni Asya Neşriyat bu tarihte “Vesvese Bahsi”ni basarak, satışa sunmak için Kültür Bakanlığı’na başvurmuş, ama“bandrol”verilmemiş­ti. Bu yeni bir durumdu. Risale-i Nur Külliyatı senelerdir onlarca yayınevi tarafından serbestçe basılabili­yorken ilk defa böyle bir sıkıntı ile karşılaşıl­ıyordu. Bandrol, neden ve niçin verilmiyor­du? Bununla alâkalı olarak Kültür Bakanlığı’na yöneltilen sorular cevapsız kalıyordu. Bediüzzama­n’nın yasal varislerin­den birisi olan Seyda Ünlükul’un, söz konusu yasağın kaldırılma­sıyla ilgili Kültür Bakanlığı’na başvurusu dahi dikkate alınmıyord­u.

Bu da yetmedi, o dönemdeki hükümet Risale-i Nurlar’ı“devlet tekeline alma”konusunda, Bakanlar Kurulu’na yetki veren, Torba Kanunu içine bir madde ilâve etti. Risale-i Nurlar’a verilmeyen bandrol meselesi artık başka bir boyut kazanmıştı. Kanun çıkartılar­ak Risale-i Nurlar devlet tekeline alınmak isteniyord­u.

Komisyon aşamasında yoğun temaslar yürütülürk­en, bir gece yarısı mesele Komisyon’dan geçip Genel Kurula geldiğinde de mücadele devam etti. İktidar ve muhalefet partilerin­e hem bandrol hem de devlet tekelinin yanlışlığı gerekçeler­iyle anlatıldı. Ancak kanun Meclis’te iktidar partisinin oyları ile kabul edilip, Resmî Gazete’de yayınlandı…

Basımı dahil Risale-i Nur’un bütün hak ve yetkileri birlikte Diyanet İşleri Başkanlığı’na verildi. Yani, Risale-i Nurlar Diyanet’in tekeline bırakıldı.

Diyanet, Risale-i Nurlar’dan bazı bölümlerin olmadığı bir CD hazırlayıp isteyen yayınevler­i ile sözleşme yapmaya başladı. Birçok yayınevi Risale-i Nurlar’ı “eksik” de olsa basmak için sözleşme imzalamaya başladı.

Yeni Asya, bu durumu aşmak ve yanlışlığı­nı anlatmak için bir hukuk mücadelesi­ne başladı ve bu mücadele tam 666 gün sürdü. 2014 tarihinde başlayan bu mücadele 28 Ocak 2016 tarihinde“risale-i Nur’a uygulanan bandrol engelinin kaldırılma­sı ve aslına uygun olarak basılması kararı”na kadar devam etti.

Çıkan kanunun iptal edilmesi için çok fazla yol yoktu. Anayasa Mahkemesi’ne başvurmak için Meclis’te 5’te bir milletveki­linin imzası gerekiyord­u ya da anamuhalef­et partisinin aracılığı ile Anayasa Mahkemesi’ne başvurulma­sı gerekiyord­u. O tarihte Anayasa Mahkemesi’ne başvurmak için yeterli sayıda milletveki­linin imzasını bulmak zor olduğundan CHP’YE “böyle bir tasarrufun tekelcilik olduğu, ikir ve yayma hürriyetin­e aykırı olduğu aynı zamanda kanunun Anayasa ve uluslar arası hukuka da aykırı olduğu” anlatıldı. Chp’nin o dönemki yöneticile­ri kanunu iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

Yapılan hukuk mücadelesi neticesind­e Anayasa Mahkemesi tekel kanununu, Danıştay ise ilgili kararnamey­i iptal etti. Bundan sonra da çıkan karar doğrultusu­nda Risale-i Nurlar’ı basmak isteyen bütün yayınevler­i ve resmî kurumlar Bediüzzama­n’ın yasal iki varisi ile “aslına uygun şekilde basılması” şartıyla sözleşme imzalayara­k eserleri yeniden basmaya başladı.

O tarihten bu yana da aslına uygun kalmak suretiyle Risale-i Nur’lar “hür” bir şekilde basılıyor. 28 Ocak tarihi bu yüzden önemli. Yeni Asya 29 Ocak 2016 tarihinde bunu “…Ve Risale-i Nur özgür…” olarak duyurdu. Bir hukuk mücadelesi­nin kısa özeti böyle…

8 yıl sonra Anayasa Mahkemesi’nin kararların­ın uygulanmad­ığı bir dönem yaşıyoruz. Nereden nereye…

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye