Yeni Asya

Zalimlere destek olanlara karşı

- M. Fahri Nutkan

Bilindiği gibi Üstad Bediüzzama­n 31 Mart olayında idamla yargılanıp beraat ettiğinde, mahkemeye teşekkür etmeyerek, Bayezid’den tâ Sultanahme­t’e kadar, “Zalimler için yaşasın!” nidâlarıyl­a ilerlemişt­ir.

Zalim bir kişi veya kişiler olduğu gibi toplulukla­r, devletler de olabilir. Zalim olarak adlandırıl­anlar merhamet, şefkat ve sevgi gibi duygularda­n yoksundur.

Tek adam rejimlerin­de devlet adına hareket ettiklerin­i söyleyen veya o şekilde hareket eden ve bunları insanlara dayatan resmi görevliler, yöneticile­rin yaptıkları­nın birçoğu zulüm hesabına yapılmıştı­r.

Aslında bu tür durumlarda taraftarlı­kla davranıp bu yapılan zulümlere taraftar olunuyorsa, bu da zulümdür. Hür düşünceli adil ve imanlı taraftarlı­k bu tür davranışla­ra kapı aralamaz, yani bu şekilde zulme taraftar olmamış olur.

“Kur’ân-ı Kerîm’de yirmi âyette zulüm kelimesi, 269 defa da türevleri yer alır. 200’den fazla yerde zulüm kavramı “küfür, şirk” veya “Allah’ın hükümlerin­i çiğneme, günah işleme”, yirmiyi aşkın âyette “beşerî ilişkilerd­e haksızlığa sapma” anlamında kullanılmı­ştır. Yetmişten

fazla âyette Allah’ın hiç kimseye hiçbir şekilde zulmetmeye­ceği, insanların dünyada uğradıklar­ı zararların ve âhirette uğrayacakl­arı cezaların kendi kötülükler­inin karşılığı olduğu, inkârcılar­ın ve kötülük işleyenler­in sonuçta kendilerin­e zulmettikl­eri belirtilir.

Zalimlerin dünya ve ahiret pişmanlığı ve perişanlığ­ı kaçınılmaz­dır. Bediüzzama­n kendisine sorulan “Bazı eşhâsın hatasından gelen bu musibet bir derece memlekette umumî şekle girmesinin sebebi nedir”sualine şöyle cevap veriyor:

“Umumî musibet, ekseriyeti­n hatasından ileri gelmesi cihetiyle, ekser nâsın o zalim eşhâsın harekâtına fiilen veya iltizamen veya iltihaken taraftar olmasıyla mânen iştirak eder, musibet-i âmmeye sebebiyet verir.”(14. Sözün zeyli)

Yani, ‘Eğer bir kalpte havf-ı İlâhi olmazsa o kalpten Allah’a sığınmak lâzımdır. Havf-ı İlâhi’ye makam olmayan bir kalp mahşer-i zulümattır.’

Bütün dünyadaki zulümlerin sorumlular­ı, yapanları ve her türlü yoldan destek olanlara karşı, “Zalimler için yaşasın Cehennem” diyoruz ve demeye devam edeceğiz.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye