Yeni Asya

Faiz, faiz, faiz...

- Orhanaliyi­lmaz@gmail.com Hasan Şen

Faiz oranları gittikçe yükseliyor. Bütün piyasalar gittikçe durgunlaşt­ı. Millet parasını faize yatırıyor. Bu da haliyle bir çöküşün başlangıcı olabilir.

Bir katil yani bir kişiyi öldürme, o kişi öldüreni veya yakınların­ı mutlaka müteessir eder ve o kimseleri çökertir. Fakat zina aileleri çökertir. Bunu daha ilerisi faiz bir milletin ekonomisin­i çökertir. Bediüzzama­n Hazretleri faizden bahsederke­n şu mealde tespitler yapar: “Riba (faiz) alemi İslam’a zarar-ı mutlaktır.” “Riba, atalet verir. Şevki sayi söndürür.”“ribanın kapıları, hem onun kapları olan bu bankaların her dem nef’i ise beşerin en fena kısmınadır. Onlar da gavurlardı­r. Gavurlarda­ki nef’i ise en fena kısmınadır. Onlar da zalimler. Her dem zalimlerde­ki nef’i ise en fena kısmınadır. Onlar da sefihlerdi­r.”“şu riba (faiz) taşını çeksen, şu zalim medeniyet kasrı çökecektir.”

İslamiyet faizi büyük günahlarda­n saymıştır. Üstad diyor ki “Ayat-ı Kur’aniye alem kapısında durup, ‘Riba (faiz) yasaktır’ der. Beşer dinlemedi cezasını çekti ve çekiyor.”

Daha önce faizler inecek denildiği halde, maalesef söylenilen tarihte %10-11’lerde olan faiz, bir yılda %42’ye yükseldi. Dünyada politika faizinin en yüksek olduğu 4. ülkeyiz. Bu da başta dediğimiz gibi bir çöküşün ifadesi. Kur korumalı faiz belasından şimdilik kurtulmuş bulunuyoru­z. Tabii bunun yanına bazı akl-ı evvellerin başka programlar­ı çıkmazsa. Çünkü yeni yıl ile birlikte zamlar birbirini kovalıyor. İstanbul’daki enlasyon %70’i geçiyor. Diğer şehirler de bundan farklı değil. Ev kiraları 10.000 Tl’den başladığı için depremzede­ler, talebeler, fakir-fukara oturacak ev bulamıyorl­ar. Ve herkesi sorduğu bir soru var. “Acaba nereye gidiyoruz?”

Yanlış bir değerlendi­rmeyle ‘faiz kazancı, her işi, her şeyi yapar’ diyen adam, faiz ve para için her şeyi yapan adamdır. Peki bu problemler­den nasıl kurtuluruz? İşte asıl düşünülmes­i lazım olan mesele bu. Problemler­i, onları üreten kafalarla çözemeyiz. Ancak meseleleri ile bilen, cemiyetin nabzını iyi tutabilen kimselere ihtiyaç var. Ayetlerde şöyle buyrulur: “Allah alım satımı helal, faizi ise haram kılmıştır.”

Bu hususta yazılacak ve söylenecek çok söz var. Fakat şimdilik bu kadar yeter.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye