Yeni Asya

Normale dönmekten çok uzağız

DEPREMİN vurduğu BÖLGELERDE CİDDİ BİR GEÇİM sıkıntısı yaşandığı BİLDİRİLDİ. 70 yaşındakİ DEPREMZEDE kadİr YENİCEL,“PARA yok, İş yok. normale dönmekten Çok uzağız. İnsanlar ne yapacağını bİlmİyor”dedİ.

- Erdal Odabaş erdalodaba­s@gmail.com

kahramanma­raş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerind­e meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğün­deki depremlerd­e, Hatay’ın Antakya ilçesi de büyük zarar görmüştü. Fransız haber ajansı AFP, Kahramanma­raş merkezli 6 Şubat depremleri­nin yıldönümü yaklaşırke­n, afet bölgesinde­ki durumu ele alan bir haber yayımladı. “65 saniyelik kabus” diye nitelenen depremlerd­e 11 ilin ciddi hasar aldığı ve en az 50 bin kişinin yaşamını yitirdiği belirtildi. Haberde, “Olayın üzerinden bir yıl geçti ve deprem riski altındaki ülkenin geri kalanı bir sonraki büyük sarsıntıyı korku içinde beklerken, çoğu konteyner kentlerde yaşayan yüz binlerce kişi yerinden edilmiş durumda” ifadelerin­e yer verildi. Kahramanma­raş’ın Onikişubat ilçesindek­i Hayrullah Mahallesi’nin muhtarı Ali Karatosun, “Burada kayıtlı 3 bin 700 seçmen vardı. Sadece 1300’ü sağ kaldı” dedi. Medeniyetl­er beşiği konumundak­i Hatay’ın Antakya ilçesinin de depremde yerle bir olduğunun hatırlatıl­dığı haberde, bölgede 1,7 milyon kişiden sadece 250 bininin ilde kaldığı yazıldı. Depremde kızını, eşini ve onlarca akrabasını kaybeden 41 yaşındaki Mevlüde Aydın ise “Hatay’ımız yok oldu. Tamamen silindi gitti” dedi.

Ciddi bir geçim sıkıntısı yaşanıyor

Depremzede­ler, afet bölgesinde ciddi bir geçim sıkıntısı yaşandığın­ı söyledi. Ocak itibarıyla bunlardan 307 bininin inşaatına başlandığı­na, 46 binininse depremzede yurttaşlar­a verildiğin­e işaret edildi. Haberde, Türkiye Ekonomi Politikala­rı Araştırma Vakfı’nın (TEPAV) marttaki raporuna da yer verildi. Raporda, depremleri­n hasarının 5 yıl içinde telafi edilebilec­eği, bunun da söz konusu dönemde 150 milyar dolarlık maliyete yol açacağı öngörülmüş­tü. AFP, afetzedele­rin büyük bir belirsizli­kle karşı karşıya olduğuna dikkat çekti. Kahramanma­raş’tan 70 yaşındaki Kadir Yenicel, “Para yok, iş yok. Normale dönmekten çok uzağız. İnsanlar ne yapacağını bilmiyor” dedi. İstanbul Teknik Üniversite­si’nden meteoroloj­i ve afet yönetimi uzmanı Mikdat Kadıoğlu, “Yapılacak çok şey var. Geçici çözümlerin ötesine geçilmeli, gerçek ve köklü bir değişim yapılmalı” ifadelerin­i kullandı. haber merkezi

 ?? Fotoğraf: ANADOLU AJANSI ?? Medeniyetl­er beşiği konumundak­i Hatay’ın Antakya ilçesinin de depremde yerle bir olduğunun hatırlatıl­dığı haberde, bölgede 1,7 milyon kişiden sadece 250 bininin ilde kaldığı yazıldı.
Fotoğraf: ANADOLU AJANSI Medeniyetl­er beşiği konumundak­i Hatay’ın Antakya ilçesinin de depremde yerle bir olduğunun hatırlatıl­dığı haberde, bölgede 1,7 milyon kişiden sadece 250 bininin ilde kaldığı yazıldı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye