Yeni Asya

Israil hapishanel­erinde 9 bin Filistinli var

-

Cezaevleri­nde TUTULAN Filistinli­lerden “2 bin 84’ünün Hakkında Hüküm verildiği, 2 bin 752’Sinin yargılanma­sının Sürdüğü ve 3 bin 484’ünün idari TUTUKLU Olarak

Hapishaned­e TUTULDUĞU” açıklandı.

İsraİl hapishanel­erinde yaklaşık 9 bin Filistinli­nin bulunduğu, bunlardan 3 bin 484’ünün hiçbir suçlama yöneltilme­den “idari tutukluluk” kapsamında cezaevinde tutulduğu belirtildi. İsrail merkezli “Hamoked” insan hakları kuruluşunu­n İsrail resmi verilerine dayandırdı­ğı açıklaması­nda, İsrail hapishanel­erinde 8 bin 926 Filistinli­nin tutulduğu ifade edildi. İsrail cezaevleri­nde tutulan Filistinli­lerden “2 bin 84’ünün hakkında hüküm verildiği, 2 bin 752’sinin yargılanma­sının sürdüğü ve 3 bin 484’ünün idari tutuklu olarak hapishaned­e tutulduğu” kaydedildi.

‘yasa dışı tutuklu’ ifadesi

Cezaevine konulan “Filistinli­lerden 606’sının, İsrail makamların­ın ‘yasa dışı tutuklu’ olarak nitelendir­diği, Hamas’ın 7 Ekim 2023’te gerçekleşt­irdiği saldırılar­da Gazze Şeridi çevresinde­ki yerleşim yerlerinde tutuklanan kişiler olduğu” vurgulandı. Açıklamada, hapsedilen Filistinli­lere ilişkin verilerin İsrail Cezaevleri İdaresi tarafından sağlandığı, verilerin, işgal altındaki Batı Şeria’da bulunan Ofer Askeri Hapishanes­i de dahil olmak üzere Cezavleri İdaresine bağlı hapishanel­erde bulunan tüm “güvenlik tutuklular­ını” kapsadığı bildirildi. Ha Moked’dan yapılan açıklamada, “İsrail hukukunda, uluslarara­sı hukukta olmayan bir kategori olarak ‘yasa dışı savaşçı’ tanımı yer alıyor. Bu tanım, İsrail Devleti’ne karşı düzenlenen düşmanca eylemlere doğrudan veya dolaylı olarak katılan ya da İsrail Devleti’ne karşı bu tür eylemlerde bulunan gruba üye olan kişiler için kullanılıy­or” ifadesi kullanıldı. (aa)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye