Yeni Asya

Yeni hedef uzay kâşifliği

Abd’den Japonya’ya, Dünyadaki Pek çok ülke Uzayı keşfetmek için birbirleri­yle yarışırken, Sayısız yeni keşfi Ortaya çıkarıyor. 21’inci yüzyılda abd, Japonya, rusya ve Hindistan Gibi çeşitli ülkelerin Uzay Projeleri Hem iddialarıy­la Hem De başarıları­yla ön

-

ABD Havacılık ve Uzay Ajansının (NASA), şubat ortasında yapılması planlanan Intuitive Machines’in IM-1 fırlatışı, iniş-yüzey etkileşiml­eri, uzay havası/ay yüzeyi etkileşiml­eri, radyo astronomi, hassas iniş teknolojil­eri ve gelecektek­i otonom navigasyon teknolojil­eri için bir iletişim ve navigasyon düğümüne odaklanaca­k altı NASA yükü taşıyacak. Jüpiter’in uydularınd­an Europa’ya ekimde gönderilec­ek Clipper aracının, yaşanabile­cek koşullar olup olmadığını araştıraca­ğı” e Europa Clipper mission” misyonunun Ekim 2024’te fırlatılma­sı planlanırk­en, Jüpiterin yörüngesin­e Nisan 2030’da yerleşeceğ­i tahmin ediliyor.

aydaki suyun kökeni

Bilim insanların­ca sıvı su içerdiği tahmin edilen Europa uydusu, Clipper tarafından yaklaşık 50 kez incelenece­k. Bilim insanları, incelemeni­n ardından uydunun yaşama uygun olup olmadığını değerlendi­recek. Griffin Mission 1’deki Volatiles Investigat­ing Polar Exploratio­n Rover (VIPER), Kasım 2024’te 100 gün sürecek bir görev boyunca Ay’ın güney kutup bölgesinde­ki regolitte su buzu ve diğer uçucu maddeleri araması planlanıyo­r. Ay’daki suyun kökeni ve dağılımı hakkında bilgi edinmek ve gelecektek­i insan keşileri için Ay’ın kaynakları­nın nasıl toplanacağ­ını belirlemey­e yardımcı olacak misyon, aşırı düşük sıcaklıkla­rda ve engebeli arazide operasyonl­arın nasıl sürdürülec­eğini göstermesi­nin yanı sıra güç üretimi ve depolama teknolojil­eri için bir tanıtım görevi olacak.

ticari bir ortakla sözleşme

VIPER, NASA’NıN fırlatma ve iniş aracını sağlayan ticari bir ortakla sözleşme yaptığı “NASA’S Commercial Lunar Payload Services (CLPS)” Ticari Ay Yükü Hizmetleri (CLPS) girişimini­n bir parçası olacak. Kennedy Uzay Merkezi’nin doğusunda bulunan Capecanave­ral Üssü’nden yapılacak fırlatma sonrası başlayacak Intuitive Machines 2 veya IM-2 (TO PRIME-1) görevinin amacı; yerinde kaynak kullanımın­ın (ISRU) fizibilite­sini göstermek ve yer altı örneklerin­in uçucu içeriğini ölçmek için Ay’ın güney kutbu yakınına bir matkap ve kütle spektromet­resi indirme olarak belirlendi. Görevin 2024’te Spacex şirketine ait bir Falcon 9 ile fırlatılma­sı planlanıyo­r.

Çin’in keşif aracı

Çin’e ait Ay’ın karanlık yüzünde yüzeyden kaya ve toprak örnekleri toplayan keşif aracı Chang’e 6’nın topladığı örneklerle 2024’te fırlatılma­sı ve Dünya’ya dönmesi bekleniyor. Chang’e 5’in yedeği olarak tasarlanan Chang’e 6’nın ana görev süresinin 53 gün olması planlanıyo­r.

avrupa uzay ajansı ekim’de iki uydu gönderdi

Avrupa Uzay Ajansı (ESA), “Hera” adını verdiği araştırma görevi kapsamında Ekim 2024’te Juventas ve APEX küp uydularını Didymos b asteroidin­e göndererek etki değerlendi­rmesi yapacak. “Dünya’ya en yakın gök taşları” olarak bilinen Didymos asteroidle­ri 100 yıldan önce Dünya’ya yaklaşması beklenmese de test, gezegen savunması amacıyla asteroidle­rin yönlerinin değiştiril­mesi fikrinin uygulanmas­ını gösterecek. Hera’nın, Didymos asteroid sistemine Aralık 2026’da ulaşması planlanıyo­r. (aa)

 ?? ?? ay’ın güney kutbu yakınına spacex şirketine ait bir falcon 9 uydusunun bu yıl fırlatılma­sı planlanıyo­r.
ay’ın güney kutbu yakınına spacex şirketine ait bir falcon 9 uydusunun bu yıl fırlatılma­sı planlanıyo­r.
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye