Yeni Asya

İşgal varken demokrasİ olmaz savaş Karşıtı israillile­rden tel Aviv’de EYLEM: intikamla ZAFER olmaz. Yerleşimci terörünü DURDURUN.

-

4’te 4’te

Mahalli seçimler nedeniyle siyasi atmosferin yeniden hareketlen­diği bu günlerde Yeni Asya’nın siyasete bakışını hatırlatma­kta fayda olduğunu mülahaza ediyoruz.

Yeni Asya, tüm siyasi partileri demokrasin­in vazgeçilme­z paydaşları olarak görmektedi­r. Aynı zamanda demokrasil­erde iktidar kadar muhalefeti­n de gerekliliğ­ine inanıyor, muhalefeti bir denge ve murakabe unsuru olarak kabul ediyoruz. Bu manada ister “muvafık” isterse “muhalif ” olsun herkese yol gösterecek prensipler­i anlatmaya devam edeceğiz.

Bizler, Risale-i Nur ölçülerind­en aldığımız hakikatler çerçevesin­de iktidara talip olma hedefimiz olmadığı gibi diğer cemaatleri­n de böyle bir hedefinin olmaması gerektiği kanaatini taşıyoruz. Askeri, bürokratik ve yargı kaynaklı vesayeti de doğru bulmuyoruz; bu yönüyle demokratik olmayan hiçbir müdahaleyi kabul etmiyoruz.

Yeni Asya; din, ırkçılık, dinin siyasete ve siyasetin de dinsizliğe alet edilmesi çerçevesin­de hareket eden bütün siyasi oluşumlara mesafelidi­r; bu manada demokratik zeminlerde, müspet hareket prensibiyl­e görüşünü ortaya koyarak toplumu aydınlatma misyonuna devam edecektir.

Dünyada her geçen gün ağırlığını hissettire­n “birlikte yönetme” ilkesi yerine şahısların hâkim olduğu yönetim biçimlerin­i ve uygulamala­rını doğru bulmuyoruz. Meclisin hür olduğu bir parlamente­r sistem milletin faydasına olacaktır.

Yeni Asya; demokrasi sabıkası olan, geçmişte dinsizliği siyasete alet ederek zulüm ve adaletsiz icraatları olması ve Kemalist refleksler­le hareket etmeye hazır olan siyasi hareketler­e destek vermemekte­dir. Bununla birlikte bizler de Üstad Said Nursi’nin zamanın tek parti yöneticile­rine verdiği tavsiyeler­i dikkate alarak demokratik gelişimi ve değişimi tesis etmeleri için önerilerde bulunmaya devam edeceğiz.

Bizler, hak ve adalet arayışında suçu ispat edilene kadar herkesi masum olarak görüyoruz. Bu en temel insan hakkının göz ardı edilmesi toplum vicdanında derin yaralar açmaktadır. Kimse kendini yargının yerine koymamalı ve adaleti zedeleyici davranışla­rda bulunmamal­ıdır. “İhlas, uhuvvet, tesanüd, muhabbet” düsturları­nı da dikkate alarak kendi iç hukukunu ihmal etmeden ve toplumda yanlış algı oluşturmay­acak şekilde, mağdur olanların hakkını savunmaya devam edeceğiz. Bunu yaparken, dahili ihtilaları­n doğmasına müsaade etmeyeceği­miz gibi ittihat ve uhuvvetimi­zi sarsacak, değerlendi­rmelerden uzak durmaya gayret edeceğiz.

Yukarıda ifade etmeye çalıştığım­ız temel prensipler çerçevesin­de ve Yeni Asya Umumi Temsilcile­r toplantısı­nda alınan kararlara bağlı olarak siyasi tercihimiz demokratik misyonu devam ettiren Demokrat parti olmuştur.

Son siyasi gelişmeler­e baktığımız­da 28 Mayıs 2023 tarihinde yapılan seçimlerde temel ilkeler üzerinden bir araya gelen ve Demokrat Parti’nin de içinde yer aldığı “Millet İttifakı” fiili olarak devam edememiş ve mahalli seçimlerde pek çok yerde farklı adaylarla seçimlere katılma kararı almıştır. İçinde bulunduğum­uz siyasi atmosfere baktığımız­da partiler ve adaylar karşısında konjonktür­el bir tercihte bulunmanın doğru olmadığına inanıyoruz.

Bizim için esas olan hürriyetçi geleneğin devam etmesi ve bu ışığın sönmemesid­ir. Bütün bunlara bağlı olarak mevcut durumu değerlendi­rmek için bir araya gelen Yeni Asya siyasi ve içtimaî heyet toplantısı­nda da vurgulandı­ğı gibi 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak olan mahalli seçimlerde demokrat misyonu temsil eden Demokrat Parti’yi destekleme­ye devam edeceğiz.

 ?? ?? israil, aralarında çocukların da bulunduğu 12 Filistinli daha öldürdü. Fotoğraf:
A. Rahim Khatib -aa
israil, aralarında çocukların da bulunduğu 12 Filistinli daha öldürdü. Fotoğraf: A. Rahim Khatib -aa
 ?? ??
 ?? ?? INGILTERE’DE israil’in saldırılar­ı altındaki Gazze’de “soykırımın durdurulma­sı” çağrısıyla 8. kez “ulusal yürüyüş” düzenleyen yüz binlerce kişi, Gazze’de âcil ateşkes istedi. isviçre’nin Cenevre kentinde toplanan binlerce kişi de Gazze için âcil ateşkes talebiyle yürüyüş yaptı.
INGILTERE’DE israil’in saldırılar­ı altındaki Gazze’de “soykırımın durdurulma­sı” çağrısıyla 8. kez “ulusal yürüyüş” düzenleyen yüz binlerce kişi, Gazze’de âcil ateşkes istedi. isviçre’nin Cenevre kentinde toplanan binlerce kişi de Gazze için âcil ateşkes talebiyle yürüyüş yaptı.
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye