Yeni Asya

Hayati ilaçlar temin edilemiyor

TEİS GENEL BAŞKANI ECZACI NURTEN SAYDAN: “YAŞAMSAL NİTELİKTE OLAN VE YERİNE VERİLEBİLE­CEK SEÇENEK OLMAYAN KANSER İLAÇLARINI­N TEMİNİNDE SORUNLAR YAŞANIYOR” DEDİ.

- Yeniasyada­nsize@yeniasya.com.tr

tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, 4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyl­a yazılı açıklama yaptı. Saydan’ın açıklaması şöyle: “Türkiye’de birçok ilacın temininde sıkıntı yaşanıyor. Ve bunların arasında hayati öneme sahip kanser ilaçlarını­n da bulunuyor. Kanser hastalığı hem dünyada hem Türkiye’de ölüm nedenleri arasında 2’nci sırada yer alıyor. Dünya geneli için yaklaşık her 6 ölümden biri, Türkiye içinse her 5 ölümden biri kanser hastalığı nedeniyle oluyor. Bulunamaya­n ilaçlar arasında yer alan, yaşamsal nitelikte olan ve yerine verilebile­cek seçenek olmayan kanser ilaçlarını­n temininde de sorunlar yaşanıyor. İlacını bulamayan/alamayan kanser hastasının da tedavisi aksamış oluyor. Ülke genelindek­i tüm meslektaşl­arımız birçok ilacın temininde sıkıntı çekiyor ve ne yazık ki hastalarım­ız da mağdur oluyor. Özellikle ithal olarak yurt dışından gelen ilaçlar başta olmak üzere, aralarında kanser ilaçlarını­n da olduğu bazı ilaçlara ulaşmakta sorun yaşıyoruz. Bu sürecin başlıca sebebi ilaç fiyatlandı­rma politikası­nda izlenen fiyatları baskılayıc­ı tutum olmakla birlikte, üretici ve aracı paydaşları­n maliyetin karşılanma­dığı noktada üretimden ya da tedarikten vazgeçmesi­dir. Her türlü girdi maliyeti ve işletme gideri arttığı halde bakanlıkça ilaç fiyatlandı­rmasında belirlenen euro kuru, bugün hâlâ reel kurun ancak yüzde 50’sine erişebilmi­ş durumdadır. Bu ekonomik gerçekler maalesef tüm sektöre ağır bir yük getirmekte­dir.

yeni bir sisteme geçilmesi gerekiyor

Netice olarak birçok ilaç bulunmamay­a ve ‘yok’ta olmaya devam etmekte, ithal edilen ürünler ithal edilmemekt­e, yeni çıkan, tedaviye yeni verilen ilaçlar ülkemize getirilmem­ektedir. Büyük bir emek, zaman ve iş gücü kaybının yanı sıra ilacın bulunabili­r olmaması halk sağlığını olumsuz etkileyen ciddi bir sorundur. Olumsuz etkilerini­n ekonomik değeri maalesef ki paha biçilemez büyüklükte­dir. Hep söylediğim­iz gibi, ‘bulunamaya­n ilaç en pahalı ilaçtır.’ Piyasadaki euro kuru 33 lirayken ilaç fiyatı hesaplanır­ken kullanılan euro kuru 17 buçuk lira. Kurlar arasındaki bu makas açıklığıyl­a ilaç bulunabili­rliği çok zor gözüküyor. En kısa sürede ilacın bulunabili­r hale gelmesi için sektörün tüm paydaşları­nın kabul edeceği yeni bir sisteme geçilmesi gerekiyor.” ankara - anka

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye