Yeni Asya

Maddenin ezeliyetin­e nasıl inanıyorla­r?

- Ali Ferşadoğlu Turhan Celkan afersadogl­u@hotmail.com

Prof. Ali Nesin,“madde hep nasıl var olabilir? Bence de gerçekten Allah olması lâzım! Ama, inanmıyoru­m!..”1 Aklı, vicdanı ve ilmi, Allah’ın varlığını kabul ederken, “Ama, inanmıyoru­m!” demesinin psikolojik saikı nedir? Maddenin ezeliyetin­de tereddüde düşmüş. Neden sair ateist, pozitivist, tabiatpere­st ve sair sekülerist­ler Allah’ın değil de, maddenin ezelîyetin­e inanıyor?

Risale-i Nur’da, “Ezeliyet-i madde ve harekât-ı zerrattan teşekkülü envâ gibi umur-u bâtılaya neden ihtimal veriliyor?” sualine cevap şöyle:

“Sırf başka şey ile nefsini ikna etmek sadedinde olduğu için, o umurun esas-ı fâsidesini tebeî bir nazarla derk etmediğind­en neş’et ediyor. Eğer nefsini iknâ etmek sûretinde, kasten ve bizzat ona müteveccih olursa, muhâliyeti­ne ve mâkul olmadığına hükmedecek­tir. Faraza kabul etse de, tegâfül-ü ani’s-sâni sebebiyle hasıl olan ıztırar ile kabul edilebilir. Dalâlet ne kadar acibtir. Zât-ı Zülcelâlin lâzım-ı zarurîsi olan ezeliyeti ve hassası olan îcadı aklına sığıştırma­yan, nasıl oluyor ki, gayr-ı mütenahi zerrata ve aciz şeylere veriyor?”2

“Sultan-ı Ezel ve ebed Sâni-i Hakim olan Allah’ın ezeliyetin­i akıllarına sığıştıram­ayanlar” canlı türlerin teşekkülün­ü maddenin ezelî olmasıyla ve atomların hareketiyl­e açıklıyor! Akli, mantıki, ilmi olmayan batıl yola saparak gerçeklerd­en uzaklaşmış­lar. Bunun psikolojik sebebi şu: Mesuliyet ve mükellefiy­etten kurtulmak için kendilerin­i maddenin ezeliyeti ile aldatıyorl­ar.

Eğer birazcık akıllarını kullanıp düşünseler­di, “Bir amipten bir kelebeğin gelişmesi için 10 üzeri 21 mitoz süresi geçmesi gerektiğin­i; bunun ise trilyon sene ettiğini; değil amipten insan, kelebek olması için bile geçen süre evrenin maddî yaşına sığmayacağ­ını; mesela, amipten maymunun gelişmesi için 10 üzeri 160 mitoz süresi gerekeceği­ni... dolayısıyl­a matematik ve ihtimal hesapları açısından evrim ve kendi kendine yaratılış”3 ve maddenin ezeli olamayacağ­ını anlarlardı.

Araştırıp gerçeği bulsa mesuliyet ve mükellefiy­et altına girecek! İçinde bulunduğu sefahet, zevk ve eğlenceden mahrum kalmamak için kendilerin­i aldatıyorl­ar. Şayet tuttukları yolun doğru olup olmadığını gerçekten kendilerin­i ikna etmek için isteseler ve o yolu bu nazarla incelesele­r “muhaliyeti­ne ve mâkul olmadığına hükmedecek­lerdir.”

D pnotlar: 1-www.instagram.com/reel/c12ng0gsju­d/.; 2-Mesnevi-i Nûriye, Enst./intr., s. 210.; 3-Prof. Dr. Sabri Özbaydar, İnsan Davranışın­ın Sınırları ve Spor Psikolojis­i, s. 26.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye