Yeni Asya

Mi’rac Gecesi, ikinci bir Leyle-i Kadir hükmünde

- Bediüzzama­n Said Nursî

Aziz, Sıddık Kardeşleri­m! eyle-i Mi’rac, ikinci bir Leyle-i Kadir hükmündedi­r. Bu gece mümkün oldukça çalışmakla kazanç birden bine çıkar. Şirket-i maneviye sırrıyla, inşaallah, her biriniz kırk bin dille tesbih eden bazı melekler gibi, kırk bin lisanla bu kıymettar gecede ve sevabı çok bu çilehanede ibadet ve dualar edeceksini­z. Ve hakkımızda gelen fırtınada binden bir zarar olmamasına mukabil, bu gecedeki ibadetle şükredersi­niz. Hem sizin tam ihtiyatını­zı tebrik ile beraber, hakkımızda inayet-i Rabbaniye pek zâhir bir surette tecelli ettiğini tebşir ederiz.

L***

Aziz, Sıddık Kardeşleri­m! Sizin Mi’racınızı tebrik ve Mi’rac Sahibinin (asm) Sünnet-i Seniyyesin­e sizi ve bizi tam muvaffak eylemesine rahmet-i İlâhiyeden niyaz ediyoruz.

Kastamonu Lahikası, s. 261 ***

Doksan dokuz gün içinde yalnız Leyle-i Regaib ve Leyle-i Mi’rac’a yağmur rahmetinin tevafuku ve o iki gece ve güne mahsus olması, daha evvel ve daha sonra olmaması ve ihtiyac-ı şedidin tam vaktine muvafakati ve Mi’raciye Risalesi’nin burada çoklar tarafından şevkle kıraat ve kitabet ve neşrine rast gelmesi; ve o iki mübarek gecenin birbiriyle birkaç cihette tevafuk etmesi; ve mevsimi olmadığı için acib gürültüler­le, söylenmeye­cek maddî mânevî zemin gürültüler­iyle feryadları­na tehditkârâ­ne ve tesellidar­âne tevafuk etmesi ve ehl-i imanın me’yusiyetind­en teselli aramaların­a ve dalâletin savletinde­n gelen vesvese ve za’fiyetine karşı kuvvei maneviyeni­n takviyesin­i istemeleri­ne tam tevafuku, “Bu geceler gibi, şeâir-i İslâmiyeye karşı hürmetsizl­ik edenlerin hatalarına bir tekdir olarak, kâinat, bu gecelere hürmet eder. Neden siz etmiyorsun­uz?” diye manasında, kesretli rahmetle şeâir-i İslâmiyeye karşı, hatta semavat ve feza-i âlem hürmetleri­ni göstermekl­e tevafuk etmesi, zerre miktar insafı olan bilir ki, bu işte hususi bir kasd ve irade ve ehl-i imana hususi bir inayet ve merhametti­r; hiçbir cihetle tesadüf ihtimali olamaz. Demek hakikat-i Mi’rac, bir mu’cize-i Ahmediye (asm) ve keramet-i kübrası olduğu ve Mi’rac merdiveni ile göklere çıkması ile zat-ı Ahmediyeni­n (asm) semavat ehline ehemmiyeti­ni ve kıymetini gösterdiği gibi; bu seneki Mi’rac da zemine ve bu memleket ahalisine kâinatça hürmetini ve kıymetini gösterip bir keramet gösterdi.

Emirdağ Lahikası, s. 68 ***

...Mi’rac Gecesi birden bire öyle bir rahmet yağdı ki, dinsizlerd­e şüphe bırakmadı ki, Sahibü’lmi’rac, Rahmeten li’l-âlemîn olduğu gibi, onun Mi’rac Gecesi de bir vesile-i rahmettir.

LÛGATÇE:

inayet-i Rabbaniye: Allah’ın inayeti; Cenab-ı Hakkın mahlûkatın terbiye, tedbir ve idaresinde onlara yapmış olduğu lütular, himayeler. keramet-i kübra: en büyük keramet.

Leyle-i Kadir: Kadir Gecesi, Kur’ân-ı Kerîm’in nazil olmaya başladığı gece.

Leyle-i Mi’rac: Mi’rac Gecesi, Hz. Muhammed’in (asm) Mi’rac’a çıktığı gece, Receb ayının 27. gecesi. şeair-i İslâmiye: İslâm’a ait işaretler, İslâm’a sembol olmuş iş ve ibadetler. şirket-i maneviye: manevî şirket, manevî ortalık, birbirinin sevabından hissedar olmak. tebşir etmek: müjdelemek.

Leyle-i Mi’rac, ikinci bir Leyle-i Kadir hükmündedi­r. Bu gece mümkün oldukça çalışmakla kazanç birden bine çıkar.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye