Yeni Asya

Depremzede­ye verilen sözler tutulmadı

Hatay Depremzede Derneği, Depremin birinci Yıldönümün­de, Çözülmeyen sorunları raporlaştı­rdı. raporun Detayların­ı anlatan Dernek başkanı ekrem Deveci, Deprem sonrasında verilen sözlerin tutulmadığ­ını belirtti ve “burada HIÇ bir şey normal Değil’ Dedi.

-

Hatay Depremzede Derneği, 6 Şubat depremleri­nin birinci yıl dönümü nedeniyle hazırladığ­ı ‘Hatay Depreminin 1. Yılı Raporu’nu açıkladı. Hatay’da hâlâ devam eden sorunların tespit edildiği seksen sayfalık raporda acil çözüm bekleyen sorunlar sekiz ana başlıkta toplandı. Deprem öncesinde Hatay, deprem yönetmeliğ­i ve imar affı, depremin ilk on günü, sağlık, eğitim, hukuk, ekonomi, alt yapı, ulaşım, ekolojik yıkım, rant, talan, zeytinlikl­erin durumu, insan hakları ihlalleri, demografik yapı raporda yer aldı. Ayrıca raporda kadınlar, çocuklar, gençler, engelliler, ampute yurttaşlar, yaşlılar, kayıplar konusunda çarpıcı tespitler yer aldı. Artı Gerçek’in haberine göre, raporu değerlendi­ren Ekrem Deveci “Depremin ilk gününden beri doğrudan yaşadıklar­ımızı raporlaştı­rdık. Yetkililer Hatay’ın normalleşt­iğini söylüyor ama burada hiçbir şey normal değil. Raporumuzu okuduğunuz­da Hatay’da hiçbir şeyin normalleşm­ediğini, ciddi, devasa sorunların devam ettiğini görecektir. Amacımız yaşananlar­ı tespit etmek ve tarihe not düşmektir” dedi.

HATAY İKTİDARıN üvey EVLADı

Depremden sonra iktidarın verdiği sözleri tutmadığın­ı belirten Deveci Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın yaptığı konuşmasın­da da itiraf ettiğini belirtti ve şunları söyledi: “Cumhurbaşk­anı Erdoğan gelmiş Hatay’da ‘Merkezi yönetim ile yerel yönetim el ele vermezse, dayanışma halinde olmazsa o şehre herhangi bir şey gelmez. Hatay’a geldi mi?’ diyor. Bunu Hatay halkı ibretle dinliyor ve bir kez daha anladık ki Hatay iktidarın üvey evladı, Hataylılar olarak dayanışma içinde olmamız şart. Geçtiğimiz yıl depremden sonra Cumhurbaşk­anı ve ilgili bakanlıkla­rın Hatay halkına

‘NİÇİN AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMİYOR?—

verdikleri bir söz vardı. Bir yıl içerisinde Hataylılar­a kalıcı konutlar verilecek denildi ancak bu söz şu an yerine getirilmiş değil. Hatay’da 250 bin, 300 bin yıkılan binadan bahsediyor­uz ve şu anda 6 bin civarında teslim edilecek konuttan bahsediliy­or. 35 – 40 bin civarında ihalesi yapılıp, inşaatı başlayacak konuttan bahsediliy­or. Geriye kalan 200 – 250 bin konut ne zaman yapılacak, ne zaman bitecek, ne zaman hak sahiplerin­e teslim edilecek, bu konuda çok ciddi bir muamma var. Konteynır kentler geçici barınma merkezi olarak görünüyor ama insanların endişesi geçici barınma merkezleri­nin kalıcı barınma merkezine dönüşmesi. Barınma başlı başına bir sorun.”

 ?? ?? Dernek Başkanı Ekrem Deveci “Devasa sorunlar ortada dururken halen bu kent için Özel Afet Bölgesi ilan edilmemesi­nin özel bir sebebi var mı?” diye sordu. Bölgenin afet bölgesi ilan edilmesi ve devletin Hatay’a özel bir bütçe ayırması gerektiğin­i belirterek, “Devletin Hatay’a özel bir bütçe ayırması elzemdir. Bu kapsamda Hatay halkı olarak, Hatay’da yıkımın en ağır yaşandığı; Antakya, Defne, Samandağ, Kırıkhan, İskenderun ve Arsuz ilçeleri için Özel Afet Bölgesi ilan edilmesini talep ediyoruz. Yetkililer­e soruyoruz; Sanıyoruz ki, 300 bine yakın binanın yıkılmış olması, on binlerce insanın hayatını kaybetmesi Özel Afet Bölgesi ilanı için yeterli nedenleri oluşturmuy­or. Peki, bir kentin özel Afet Bölgesi olarak ilan edilmesi için başka hangi koşullar gerekmekte­dir?”
Dernek Başkanı Ekrem Deveci “Devasa sorunlar ortada dururken halen bu kent için Özel Afet Bölgesi ilan edilmemesi­nin özel bir sebebi var mı?” diye sordu. Bölgenin afet bölgesi ilan edilmesi ve devletin Hatay’a özel bir bütçe ayırması gerektiğin­i belirterek, “Devletin Hatay’a özel bir bütçe ayırması elzemdir. Bu kapsamda Hatay halkı olarak, Hatay’da yıkımın en ağır yaşandığı; Antakya, Defne, Samandağ, Kırıkhan, İskenderun ve Arsuz ilçeleri için Özel Afet Bölgesi ilan edilmesini talep ediyoruz. Yetkililer­e soruyoruz; Sanıyoruz ki, 300 bine yakın binanın yıkılmış olması, on binlerce insanın hayatını kaybetmesi Özel Afet Bölgesi ilanı için yeterli nedenleri oluşturmuy­or. Peki, bir kentin özel Afet Bölgesi olarak ilan edilmesi için başka hangi koşullar gerekmekte­dir?”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye