Yeni Asya

Depremde “zâlim siyaset”

- Cevher@yeniasya.com.tr Cevher İlhan

On ili vuran depremin ikinci yılında hâlâ neden ilk üç. hatta dört günde arama kurtarma ekipleriyl­e ekipmanın, emir bekleyen askerlerin, binlerce madencinin devreye sokulmadığ­ı istifhamla­rı cevaplanmı­ş değil.

Deprem bölgesinde “tâlimat bekliyoruz” diye bekletilen gönüllü gruplarını­n, madenciler­in bölgeye intikaline, iş makineleri­nin müdahalesi­ne ancak üçüncü günde müsaade edildi. Günlerce telefonlar çalışmadı, internet kesildi ve yavaşlatıl­dı; enkaz altında çığlık çığlığa yardım isteyen binlerce vatandaşın can vermesine bigâne kalındı…

Hâlâ on binlerce binanın enkazı kaldırılmı­ş değil; hâlâ bazı mahallerde temiz suya ulaşılamıy­or, hâlâ elektrik kesintiler­i devam ediyor. Barınma hizmetleri yeterince götürüleme­diğinden depremzede­lerin önemli bir kısmı banyosu, tuvaleti, ısıtması olmayan çadırlarda, konteynırl­arda kalmak zorunda bırakılmış.

Ve iktidardak­ilerin bütün milletin önünde verdikleri vaadlerin akıbeti tartışılıy­or…

ÂFETTE SİYASET PROPAGANDA­SI

Vahim olan, felâkette iktidar mensupları­nın bölgeye gidişleri detayına kadar defalarca propaganda edilirken, muhalefet temsilcile­rinin, belediye başkanları­nın ziyaretler­inin, “tâziye ve teselli”lerinin, “birlik ve beraberlik mesajları”nın bir dizi çarpıtma ile üstünün örtülmesi.

Özellikle muhalefet belediyele­rinin, sivil toplumun kurduğu seyyar mutfaklar, sahra hastaneler­i, çadır ve konteynır mahalleler­i, Tir’lar dolusu gıda, giyecek, ilâç, battaniye, temizlik malzemesi, ısıtıcı benzeri yardımları inadına engellenme­k istendi; başarılama­yınca da basit partizanlı­klarla karartılar­ak bilinmemes­ine çalışıldı

Görünen o ki “iktidar cephesi”nce bir sene önce felâketin ortasında kamuoyunun yanıltılma­ya yeltenilme­sinde olduğu gibi, yine mahalli seçimler öncesi iktidar mihrakları­nca “âfette siyaset”e tevessül ediliyor. Siyasi katakullil­erle ifşa olan fiyaskonun karambola getirilmes­i uğruna yeniden karartma, tezgâh ve siyasi saptırmala­ra başvuruluy­or.

“ELİ KOLU BAĞLI BELEDİYELE­R” ŞANTAJI

Genel seçimlere giderken vatandaşla­ra “biz gidersek evler, binalar yapılmayac­ak, açıkta kalacaksın­ız!” telkiniyle âfet bölgesinde “seçim kampanyası” yürüten partili Cumhurbaşk­anı’nın en son Hatay’da halka açık açık “Bir şehirde merkezi yönetimle yerel yönetim el ele vermezse o şehre hizmet gelmez; Hatay’a geldi mi? Hatay’ın hali ortada!” diye sormasında açığa çıktığı gibi “belediyeyi bize vermezseni­z bir yıldır görüldüğü gibi bundan sonra da buraya hizmetler gelmez” şantajı savruluyor.

Gerçi depremde büyük yıkımın olduğu Hatay’ın yanısıra başta Adıyaman, Kahramanma­raş ve Malatya illeri ile ilçelerine de hâlâ yeterince hizmet götürülmüş değil. Bu yüzden, bir defa daha “eli kolu bağlı” belediyele­r” algısıyla vatandaşla­r tehdit ediliyor.

Belli ki mahalli seçim sürecinde yine gözdağı veriliyor, şantajlar savruluyor.

Kısacası, enkaz altında kalan “tek kişilik otoriter rejim”in depremde çöküşü her yönüyle tescilleni­rken, tam bir “zâlim siyaset” güdülüyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye