Yeni Asya

Deprem ve Laikliğin yıldönümü

- M. Latif Salihoğlu latif@yeniasya.com.tr @salihoglul­atif

Günün tarihi itibariyle, bugün iki mühim hadisenin yıldönümü. Birincisi: Laiklik ilkesi/prensibi 6 Şubat 1937’de Anayasaya girdi. İkincisi: Kahramanma­raş merkezli olmak üzere, 6 Şubat 2023 tarihinde (9 saat arayla) iki büyük deprem meydana geldi.

Önce, daha aktüel ve acısı henüz çok taze olan deprem ile ilgili özet bilgileri aktaralım; ardından, laiklik ile ilgili kısa bazı bilgileri takdim edelim.

* seçim atmosferin­de gelen zelzele

Türkiye, yakın tarihin en yıkıcı depremine genel seçim kampanyası­nın bütün şiddetiyle devam ettiği günlerde yakalandı. Genel seçimlerin tarihi 14 Mayıs. Siyasî partilerin propaganda­sı ve meydan mitingleri bütün hızıyla devam ediyordu ki, mecburiyet­le “seçim kampanyası­na deprem arası” verilmiş oldu.

İlk önce 6 Şubat gecesi (saat 4:17’de) Kahramanma­raş-pazarcık merkezli 7.7 büyüklüğün­de bir deprem meydana geldi. Depremin artçı sarsıntıla­rı devam ederken, yaklaşık 9 saat sonra (saat 13:24’de) yine aynı ilimizin Elbistan ilçesinde bu kez 7.6 büyüklüğün­de ikinci bir sarsıntı daha vukua geldi. Bilinen tarihte hiç bu derece şiddetli zelzele kaydına rastlanılm­ış değil.

Peşpeşe yaşanan bu felâketler­in ardından, Hatay’ın Defne ve Samandağ ilçelerind­e ayrıca yıkıcı mahiyette iki deprem daha yaşandı. Dolayısıyl­a, 6 Şubat gecesi Türkiye-suriye arasındaki fay hattı üzerinde başlayan büyük kırılmalar­ın sayısı 4’ten fazladır.

*

Depremin maddî-manevî faturası çok ağır oldu. Türkiye seferberli­k hali yaşandı. Dünyanın her tarafından yardım ve kurtarma ekipleri geldi.

Resmî kayıtlara göre, depremlerd­e 53 bin 537 canımızı kaybettik. Yaralı vatandaşım­ızın sayısı 107 binden fazla oldu. Toplam yıkılan ve yıkılacak gibi duran hasarlı binaların sayısı ise, 227 binin üzerinde olduğu ilgili Bakanlık tarafından tesbit edildi.

*

Aynı deprem bölgesinde, tarih boyunca küçüklü-büyüklü depremler hep olagelmişt­ir. Mazideki en şiddetli zelzele ise, kayıklara göre 7.4 büyüklüğün­de olup bundan beş asır evvel (1513), yani İran hükümdarı Şah İsmail ile Osmanlı padişahı Sultan Selim zamanında vukua geldi.

Depremin vakt-i saatini önceden bilmenin imkânı yok. Ama, alınacak ciddi ve köklü tedbirler mutlaka vardır. Tedbirlere ciddiyetle riayet etmeli. Japonya ve Hollanda gibi ülkeler, bu konuda iyi birer örnektir.

Laikliğin anayasaya KONULMASı

6 Şubat 1937’de tek partili Millet Meclisi’nde kabul edilen 3115 sayılı kànunla, “Laiklik prensibi” Anayasaya konulmuş oldu.

1924 Anayasasın­ın 2. maddesinde “Türkiye Devletinin resmî dili Türkçedir; makarrı Ankara’dır” şeklinde yer alan ifade, 6 Şubat 1937 tarihi itibariyle şu hale çevrildi: “Türkiye Devleti cumhuriyet­çi, milliyetçi, halkçı, devletçi, laik ve inkılâpçıd­ır. Resmî dili Türkçedir. Makarrı Ankara şehridir.”

Bu 2. maddenin metninde yer alan 6 ilke-prensip, esasında Chp’nin ambleminde­ki “Altı ok”u temsil ediyor. Zira, söz konusu bu maddeler henüz Anayasada yer almadan önce Chp’nin parti tüzüğüne dahil edilmiş umdeler/ilkeler olarak duruyordu. Aynı ilkeler, İsmet Paşa ve 6 arkadaşını­n teklifiyle, Anayasanın “Değiştiril­mesi teklif dahi edilemeyen” 2. Maddesi haline getirilmiş oldu.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye