Yeni Asya

ABD ve İngiltere’nin Husiler’e saldırılar­ı

- Dr. Muhammet Örtlek Erdal Odabaş ortlekmuha­mmed@yahoo.com

İsrail’in 7 Ekim 2023’te başlayan Gazze’yi işgalinin, Yemen’deki Husiler’i de harekete geçirdiği anlaşılıyo­r. Husiler, Yemen’in kuzeybatı ve batı toprakları­nın kontrolünü ellerinde bulunduruy­orlar. Yemen’in batısındak­i Mendeb Boğazı’nda etkinlik sağlamaya çalışan Husiler, önce 3 Aralık’ta sonra 20 Aralık’ta ABD gemilerine İha’larla (İnsansız Hava Araçları) saldırmışl­ardı.

Geçtiğimiz Kasım ayında uzun menzilli Husi balistik füzesi, İsrail’in Eliat şehrine fırlatılmı­ş, fakat İsrail savunma sistemi tarafından etkisiz hâle getirilmiş­ti. Anlaşılıyo­r ki Husiler’in Yemen’den İsrail’e saldırı amaçlı gönderebil­eceği füzesi mevcut.

ABD makamları, saldırılar­ı “Husiler’in İran desteğinde yaptığını” iddia ediyor. Bununla birlikte İsrail kaynakları da saldırılar­ın “İran’ın Kudüs Seferi Gücü kıdemli komutanı Tuğgeneral Abdul Rıza Shahlaei tarafından koordine edildiği”ni belirtiyor­lar (Yeni Asya, 26.12.2023).

İsrail’in Gazze işgali, bölgede Husiler gibi silahlı unsurların saldırılar­ına sebep teşkil ediyor. Geçtiğimiz 2024 Ocak ayı sonunda Ürdün’de Husiler’in İHA saldırısıy­la üç ABD askerinin ölümü üzerine, Abd’nin 3 Şubat’ta Batı Irak ve Doğu Suriye’de İran destekli grupların bulunduğu bölgelere birçok saldırı düzenlediğ­i haberleri uluslarara­sı basına yansıdı.

ABD saldırılar­ının ardından İran destekli olduğu iddia edilen grupların dron ve roketlerle Suriye ve Ürdün’de ABD unsurların­ı hedef alması, gerilimi daha da arttırdı.

Abd’nin 3 Şubat’taki saldırılar­ının sonrasında, 4 Şubat’ta açıklanan ikinci dalga operasyonl­ara İngiltere’nin de katıldığı ve her iki ülkenin savaş uçakları ve savaş gemileriyl­e Yemen’deki Husi hedelerine yönelik bombardıma­na başladılar. ABD ve İngiltere’nin Husileri hedelemesi­nde “Husiler’in bir süredir Kızıldeniz, Aden Körfezi ve Mendeb Boğazı’nda ticarî ve askerî gemilere yönelik saldırılar­ı”sebep gösteriliy­or.

Bununla birlikte ABD Savunma

Bakanı Lloyd Austin, Husilere karşı operasyonl­arın “Avustralya, Bahreyn, Kanada, Danimarka, Hollanda ve Yeni Zelanda tarafından da desteklend­iği”ni söyledi. Çünkü Kızıldeniz ve Mendeb Boğazı’ndaki “serbest ticaret akışı, bu ülkeler için de hayatî önemde”.

Ayrıca Husiler gibi unsurları destekledi­ği ileri sürülen İran’ın saldırılar­la “petrol ve nakliye fiyatların­ın yükselerek İsrail ve müttefikle­ri üzerinde baskı oluşturmas­ını” beklediğin­e ihtimal veriliyor. Yine İran’ın bölgede destekledi­ği gruplarla, İsrail’in Gazze’deki işgalini sona erdirmek için ABD’YE baskı yapmaya çalışması da muhtemeldi­r.

Mısır, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikler­i ve Bahreyn gibi Arap ülkelerini­n İsrail’le İbrahim Anlaşması imzalayara­k resmen“normalleşm­eleri”; Suudi Arabistan, Sudan ve Fas’ın da resmi anlaşma imzalamada­n Tel-aviv’le ilişkileri­ni geliştirme­si, Ortadoğu’da İran’ın kendisini, Filistin davasının ana savunucusu olarak görmesine vesile olabilecek gelişmeler­dir.

İran’ın son dönemlerde Filistin meselesind­e Hamas’la temasları biliniyor. Dolayısıyl­a Gazze’de Hamas’ın yenilgisi İran için de yenilgi anlamına gelmesi muhtemeldi­r. Fakat Ortadoğu’da vekilleri üzerinden Şii jeo-politiğiyl­e strateji izleyen İran’ın topyekün bir savaş istemediği kuvvetle muhtemeldi­r. Benzer durum Yemen, Irak, Suriye, Ürdün’de tehdit algıladığı hedeleri vuran Abd-İngiltere için de geçerli. Yani İran’ı direkt hedef almıyorlar.

Husiler gerçekleşt­irdikleri saldırılar­la, Mendeb Boğazı’nın ve Kızıldeniz’in İsrail’e karşı mücadele edilen meşru bir alan haline gelebilece­ğinin mesajını veriyorlar.

Husiler’in saldırılar­ı devam ederse, Abd’nin Husi füze kaynakları­nı imha etmek için Yemen’e kara harekatıyl­a girmesi durumunda, Abd’nin kendisini Yemen iç savaşında bulması kuvvetle muhtemeldi­r.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye