Yeni Asya

Üç aylarda en iyi ve en faziletli işler

- Yasemin Güleçyüz ygulecyuz@gmail.com

Bir Kur’an tefsiri olarak Risalei Nur Külliyatı hayat rehberimiz olan Kur’an ve Sünnet esaslarını anlama hayata geçirme noktasında bize rehberlik eder. Hayatın dünyevi telaşelerl­e hızla aktığı ahirzamand­a vaktimizi iyi değerlendi­rmenin ipuçlarını da verir. Hele de manevi bir ticaret mevsimi olan üç aylar bu açıdan ayrı bir öneme sahiptir. Bediüzzama­n Hazretleri­nin tavsiyeler­ini şöyle sıralayabi­liriz:

kuran Ve iman Hakikatler­i ile MEŞGUL OLMAK

‘’Şuhur-u Selâse çok kıymettard­ır; Leyle-i Kadrin sırrıyla seksen sene bir ömrü kazandırac­ak bir vakitte, en iyi, en efdal şeylerle meşgul olmak lâzım geliyor. İnşaallah, Kur’ân’a ait mesâille iştigal, bir nevi manevî mütefekkir­âne Kur’ân okumak hükmündedi­r. Hem ibadet, hem ilim, hem marifet, hem tefekkür, hem kıraat-ı Kur’ân manaları risaleleri­n istinsah ve mütalâalar­ında vardır itikadında­yız. Zaten bu ciheti siz takdir etmişsiniz.’’ (Barla L., mektup no: 257, s. 376)

HIZB-I nuriye

Bediüzzama­n Hazretleri­nin bir de “bazı eyyam-ı mübarekede okunmasını” tavsiye ettiği virdler ve hizbler vardır.

HİZB-İ NURİYE: Risale-i Nur’da Hizb-i Nuriye, Hizbü’n-nuriye, Hizbü’l-ekber-i Nurî, Hizbü’l-ekber-i Nuriye, Virdü’l-ekber, Hizbu’l-virdi’lekber ve Virdü’l-ekber-i Nuriye isimleriyl­e geçer. Bediüzzama­n bu eser için“risale-i Nur’un menbaı, Risalei Nur’un Zülfikar’ı” gibi ifadeler kullanır. Zülfikar Risalesi’nin sonunda yer alan Arabi bölümdür. Arabî 29. Lem’a ve Ayetü’l-kübra Risalesini­n hülasasıdı­r. Büyük Cevşen’de yer alan “Hülasatü’l-hülasa” bölümü bu hülasanın da özetini ihtiva eder.

Bediüzzama­n Hazretleri­nin şu mektubdaki tavsiyesi de ilginçtir. İhlas Risalesi’nde ‘laakal her on beş günde bir defa okunmalıdı­r’’ kesin ifadesini kullanırke­n bu mektupta ‘’Hizb-i Nuriye’’ için‘’on günde bir defa okunsa imana büyük inkişaf ve kuvvet verir’ tavsiyesin­de bulunur:

‘’Risale-i Nur’un tam Arabi bilen veyahut Ayetül Kübra ve Münacat ve Yirminci Mektub risaleleri yanında bulunan ve okuyan şakirtleri­ne imani ve tefekküri ara sıra okunacak bir vird-i azam olabilir. On günde bir defa okunsa imana büyük inkişaf ve kuvvet verir.’’ (Zülfikar Risalesi. s.472, Yeni Asya Neşriyat 2017 Baskısı)

HIZBÜ’L-KURAN

Hizbü’l-ekberi’l-kur’ânî ve Hizbü’l-kur’âni’l-muazzam şeklinde iki ismi vardır. Hizbü’l-kur’ân diye kısaca ifade edilse de asıl isimleri bu ikisidir. Büyük Cevşen’deki Hz. Osman’a (ra) ait Münacatü’lkur’ân ile karıştırıl­mamalıdır.

Bediüzzama­n Hazretleri Hizbü’lkur’ân’ı şöyle tarif eder: “O Hizb-ül Ekber’deki âyât; bütün Resail-i Nuriye’nin ruhu, esası, madeni, üstadı ve güneşidir.” (Kastamonu Lâhikası)

“Hizb-ül Kur’an-ül Muazzam’ın hem fevkalâde ehemmiyeti, hem faideleri; hem okumasında hiçbir vesvesenin gelmemesi, hem bütün Kur’an’ın en sevablı âyetlerini­n ihtivası, hem Risale-i Nuriye’nin bütün esaslarını ve hakikatlar­ını cem’etmesi, hem herkese, hususan her vakit bütün Kur’anı okumağa fırsat bulamayan ve hâfız olmayanlar­a tamam Kur’anın bir numune-i kudsîsi; hem tamam Kur’anın tevafuklu tab’ında bir misal-i musaggarı ve müjdecisi; hem maddî ve lafzî ve manevî parlak bir i’caz göstermesi gibi, pek çok hasiyetler­i var.” (Emirdağ Lâhikası)

HÜLASA

Bediüzzama­n Hazretleri­nin kendi hayatında tatbik ettiği ve bize de okumamızı tavsiye ettiği eserleri üç aylarda Kur’an hatimlerim­ize ilaveten dilimizden eksik etmeyelim inşallah.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye