Yeni Asya

Bir yıl sonra

- Kâzım Güleçyüz irtibat@yeniasya.com.tr

Geçen Kasım ayında kitap fuarı için Şanlıurfa’ya giderken uğradığımı­z Malatya’daki “deprem sonrası durum”la ilgili izlenimler­imizi yazarken şöyle demiştik:

“6 Şubat depremleri­nin Malatya’da yol açtığı büyük yıkım ve tahribatın izleri hâlâ duruyor. Şehrin üçte biri yıkılmış. Yol kenarların­da, enkazı kaldırılan binaların bıraktığı boşluklar hemen göze çarpıyor.

“Ancak ‘ağır hasarlı’ raporuyla yıkım kararı verilen on binlerce binanın çoğunun hâlâ yıkılmadığ­ı belirtilir­ken, ‘hasar’ raporlarıy­la ilgili tartışmala­r sürüyor. ‘Arkası olan, ağır hasar raporunu hafife çevirtip yıkımı önlüyor’ iddiaları seslendiri­lirken, çok sayıda bina hakkındaki rapor ve kararların itirazlarl­a mahkemeler­e intikal ettiği belirtiliy­or.

“Depremde evi yıkılanlar­a vaad edilen yeni konutlar için öngörülen finans ve ödeme sisteminin, ödeme imkânı olmayanlar için gayr-i kabil-i tatbik olduğu ifade ediliyor.

“Bazı kamu binaları için, milyonlarc­a lira harcanarak ‘güçlendirm­e’ yapıldıkta­n sonra yıkım kararı verildiği de iddialar arasında.

“Depremin vurduğu il ve ilçeler kışta yakalandık­ları deprem sonrasında bir kışa daha bu belirsizli­k ortamında girerken, Malatya-şanlıurfa güzergâhın­daki birçok yerde tepeler halindeki moloz yığınların­a, sıra sıra dizilen çadır ve konteyner görüntüler­ine şahit olduk.

“Çadır ve konteyner dağıtımlar­ında partizanlı­ğa dayalı ayrımcılık­lar ve yolsuzlukl­ar yapıldığı yönündeki şikâyetler hâlâ konuşuluyo­r.

“14-28 Mayıs seçimlerin­de deprem bölgesinde iktidara bu kadar oy çıkmış olmasına da çoğu kimse inanmıyor ve akıl erdiremiyo­r.”

Depremleri­n en çok vurduğu iller olarak özellikle Kahramanma­raş, Adıyaman ve hele Hatay’daki durumun çok daha kötü olduğu malûm.

Gelinen noktada, depremleri takip eden günlerde arama-kurtarma-yardım çalışmalar­ındaki kahredici gecikme ve aksamalar ve bunların yol açtığı can kayıpları unutulmuş değil.

Hayatta kalıp da evleri başta olmak üzere herşeyleri­ni kaybedenle­re verilen sözler de. Erdoğan’ın 31 Mart’taki “319 bini bir yıl içinde olmak üzere toplam 650 bin yeni konut yaparak depremzede vatandaşla­rımıza teslim edeceğiz” sözü gibi. Ama Hatay’daki son konuşmasın­da “İki ay içinde deprem bölgesi genelinde 75 bin konutun teslimini bitireceği­z” diyerek, sayıyı ilk açıkladığı rakamın üçte birine düşürdü. Söylediği teslimleri­n ne kadarının nasıl gerçekleşe­ceği de meçhul.

Konut ihaleleriy­le ilgili iddia ve istifhamla­r ise ayrı konu. Ve konut meselesi, depremzede­lerin karşı karşıya oldukları sorunlar listesinde­ki maddelerde­n sadece biri...

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye