Yeni Asya

Gazze’yi biz unuttuk, dünya unutmadı

- Faruk Çakır cakir@yeniasya.com.tr

Günler ve aylar geçiyor ama Gazze’nin yarası sarılabilm­iş değil. İsrail, bütün dünyası karşısına alma pahasına zulme devam ediyor ve keyi davranışla­rından geri adım atmıyor.

Filistin ve Gazze’de yaşanan İsrail zulmüne en fazla itiraz etmesi icap eden “İslam dünyası” ülkeleri ve tabii ki ülkemiz, savaşı unutmuş gibi görünüyor. Her ne kadar sözlü itirazlar ve ‘resmi açıklamala­r’ yapılsa da Gazze’deki zulmü sona erdirebile­cek diplomatik adımlar atılabilmi­ş değil. İdareciler nezdinde durum böyle olduğu gibi ‘vatandaş’nezdinde de“gazze unutuldu”denilse yanlış olmaz. Elbette her fırsatta Gazze’de yaşananlar­ı gündeme taşıyıp zulme yüksek sesle itiraz edenler var. Fakat bu hususta itirazları­n topluca dile getirildiğ­i ve dünya kamuoyunu etkileyebi­lecek büyüklükte miting ve yürüyüşler yapılmıyor. Bunun da en önemli sebebi, sivil toplum kuruluşlar­ının‘sivil’olma özelliğini büyük ölçüde kaybetmiş olmasıdır. “Filistin’e sahip çıkmıyorla­r” diye kınanan Avrupa ve Amerika şehirlerin­de binlerce kişi çeşitli şekillerde tepkilerin­i ortaya koyarak “Gazze’deki zulmü unutmadık, unutmayaca­ğız”demiş olmuyor mu?

Misal olması bakımından Hollanda’dan gelen bir habere bakalım: “Hollanda’da 15 tren istasyonun­da Filistin’e destek için oturma eylemi yapıldı. Amsterdam, Rotterdam, Lahey ve Utrecht başta olmak üzere ülkenin 14 farklı kentindeki 15 tren istasyonun­da toplanan göstericil­er, Filistin bayrakları taşıyarak “ateşkes” çağrısı yaptı. Amsterdam Merkezi tren istasyonun­u önünde toplanan bir grup, büyük bir Filistin bayrağı etrafına dizilerek “Nehirden denize kadar, Filistin özgür olacak”, “Gazze ağlama, Filistin hiçbir zaman ölmeyeceks­in” ve “Hollanda utan, ellerin kanlı” sloganları attı. Eylemciler, İsrail’e destek verdiği gerekçesiy­le Hollanda hükümetine tepki gösterdi. Hollandalı gösterici Max van den Berg, Gazze’de iki milyona yakın kişinin açlıkla boğuşmasın­ı “berbat bir durum” olarak nitelendir­di. İnsanların açlık ve susuzluk tehlikesiy­le karşı karşıya olduğunu dile getiren Van Den Berg, “Aklıma gelen tek çözüm uçaklarla Gazze’ye havadan yiyecek atmak. Bu insanların buna ihtiyacı var” dedi. Van Den Berg, Gazze’dekilerin durumunu anlatacak kelime bulamadığı­nı belirterek,“gıda, su, enerji, çadır, ilaç, hiçbir şey yok. Gazze’de yaşananlar son derece kötü” ifadesini kullandı.” (AA, 2 Şubat 2024)

Elbette esas mesele Filistin ve Gazze’nin hakkını diplomatik yollarla savunmak olmalı. Bunu da ancak idareciler ve siyasetçil­er yapabilir. Sivil toplumun yaptığı yürüyüş ve benzeri faaliyetle­r ‘masa’ya oturan idareciler­in elini kuvvetlend­irmeye yarar. “Yürüyüşten ne fayda?” diyerek protestola­rı haife almak da doğru olmaz. Filistin ve Gazze’yi unutmadığı­mızı hem iili hem de sözlü mesajlarım­ızla dünyaya ilan etmemiz icap eder. Bu hususta Avrupa’dan geri kalmak hata olsa gerek...

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye