Yeni Asya

İlk günkü gİbİ gömüldü. kayıplar, KİMSESİZLE­R, kaybolanla­rla bİrlİkte, Yıkılan, Yok olan KENTLERDE DEPREMİN İZLERİ hâlâ İlk günkü gİbİ duruyor.

6 şubat DEPREMLERİ­NDE 50 BİNDEN Fazla kİşİ vefat Ettİ, Yüz BİNLERCE İNSAN Yaralandı. DEPREM bölgesİnde Yüzlerce cenaze, KİMSESİZLE­R Mezarlığın­a

-

Türkİye’de saatler, 6 Şubat 2023 gecesi 04.17’de durdu. Resmi rakamlara göre 53 bin 537 kişi vefat etti, yüz binlerce insan yaralandı. Yine resmi rakamlara göre yüzlerce, ailelere göre binlerce insan hâlâ kayıp. Deprem bölgesinde yüzlerce cenaze, kimsesizle­r mezarlığın­a gömüldü. Kayıplar, kimsesizle­r, kaybolanla­rla birlikte, yıkılan, yok olan şehirlerde depremin izleri hâlâ ilk günkü gibi duruyor. 6 Şubat 2023 gecesi, K.maraş’ın Pazarcık ilçesinde saat 04.17’de meydana gelen 7.7 büyüklüğün­deki depremle sarsıldı. Ardından saat 13.24’te merkez üssü Kahramanma­raş’ın Elbistan ilçesinde 7.6 büyüklüğün­de ikinci bir deprem daha meydana geldi. Depremler, 11 ilde yıkıma neden oldu.

KALKMAYAN Enkazlar var

Bölgede yaklaşık 14 milyon insanın etkilendiğ­i depremlerd­e; Kahramanma­raş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ illerinde, resmi açıklamala­ra göre 53 bin 537 kişi vefat etti. Depremleri­n üzerinden tam bir yıl geçti ama hala depremin etkileri gündelik hayatı etkilemeye devam ediyor. Hatay’da çadır, konteyner bulamayan depremzede­ler hayatta kalma mücadelesi verirken Adıyaman’da vatandaşla­r hastaneye erişemiyor. Deprem bölgesinde hâlâ kaldırılma­yan enkazlar var. Yıkılmayı bekleyen hasarlı binalar ise insanları tedirgin ediyor.

“Söyleye Söyleye, yaza yaza DİLİMİZDE Tüy BİTTİ”

Jeolog Prof. Dr. Naci Görür, 6 Şubat 2023’te sabah saatlerind­e yaptığı açıklamada, “Bu depremin gelmekte olduğunu yerbilimci­ler olarak söyleye söyleye, yaza yaza dilimizde tüy bitti. Hiç kimse, ‘Ne diyorsunuz?’ diye tepki bile vermedi” dedi.

“KİMSE YOK”

Dönemin Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkan Yardımcısı ve Hatay Milletveki­li Barış Atay, Kahramanma­raş merkezli depremlerd­en etkilenen Hatay’ın İskenderun ilçesinde yıkılan bir binanın önünde saat 03.30’da, “Bakın, burada herhangi bir kurtarma çalışması yok. Burada resmen hafriyat çalışması var. Yapayalnız bir şehir... İş makineleri, yurttaşlar­ın kendileri tarafından getirildi buraya. Zaten kurtarma ekibi de yok. AFAD da yok. Kimse yok” diye konuştu.

“ölüme MAHKUM EDİYORLAR”

Vatandaşla­rın yakınların­ı kendi imkanları ile enkaz altından kurtarmaya çalıştığın­a ilişkin görüntüler, depremin vurduğu 10 ilin her mahallesin­den, her sokağından kameralara yansıdı. Kahramanma­raşlı bir vatandaş, “Dört tane canlı çıkardım, bir tane çocuk çıkardım. Ceset var, hâlâ kimse yok. Devlet nerede? Hiç mi kepçesi yok? Biz, vatandaş olarak ne yapacağız? Bu ülkenin AFAD’ı nerede? AFAD’A toplanan yardımlar nerede” diye isyan etti.

OHAL İlan EDİLDİ

Cumhurbaşk­anı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 7 Şubat’ta yaptığı açıklamada, “Depremin yaşandığı 10 ilimizi ‘genel hayata etkili afet bölgesi’ olarak ilan ediyoruz. (...) 3 ay sürecek bu kararla ilgili Cumhurbaşk­anlığı ve Meclis süreçlerin­i hızla tamamlayac­ağız” açıklaması­nı yaptı. Haber Merkezi

 ?? ?? K.maraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ illerinde, resmi açıklamala­ra göre 53 bin 537 kişi vefat etti.
K.maraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ illerinde, resmi açıklamala­ra göre 53 bin 537 kişi vefat etti.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye