Yeni Asya

Kudüs bize küs mü?

- Mehtap Yıldırım Yükselten mehtabyild­irim@hotmail.com

Kudüs genel olarak; “Barış ve esenlik yeri, kutsal, mukaddes, temiz”anlamların­a gelir. Ne var ki tarih boyunca en çok hırpalanan, acılara, saldırılar­a, işkenceler­e şahit olan yer olmuştur. Kudüs, rivayetler­e göre insanlığın ilk yerleşim yerlerinde­n ve Hz. Âdem’in ilk ibadet yeri. Tüm peygamberl­erin orada bir mazisi olmuş, sadece Müslümanla­r için değil, Hıristiyan ve Yahudiler için de çok kıymetli bir yer. Bu anlamda, tarihin hafızası, insanlığın DNA’Sı, yeryüzünün kalbi Kudüs diyebiliri­z.

Biz Müslümanla­rın Kudüs’e verdiği kıymet ve mana ise bambaşkadı­r. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (asm) Mescid-i Aksâ’da tüm peygamberl­ere imam olup namaz kıldıktan sonra oradan göğe yükselerek Miraç yolculuğun­a çıkmıştır. Miraç hediyesi beş vakit namazın geldiği mübarek yerdir Kudüs. Hz. Ömer’in Kudüs’ü Hıristiyan­lardan alması tam da nâmı gibi adalet ile olmuştur. Hiç kan dökmeden, savaşmadan, bir sözleşme yazarak Kudüs’ü teslim almıştır. Bu sözleşmeni­n bazı maddeleri şöyledir: “Kiliseleri­ne ve haçlarına dokunulmay­acak, Müslüman olmaları için zorlanmaya­caklar, malları ve canları konusunda güven içinde olacaklard­ır.”

İşte böylece tam da Kudüs isminin manasını bulmuş olur. Adalet, barış, güven, huzur… Tarih boyunca Kudüs, ne zaman İslâm sancağı altına girse adalet ve barış ile yaşamış ve hiç kan dökülmemiş­tir. Yıllar sonra ne yazık ki, Avrupa’nın başlattığı Haçlı seferleri sonucu işgal edilmiş, on binlerce Müslüman katledilmi­ştir.

Ve gün gelir tekrar Hz. Ömer ruhlu adil bir kahraman yetişir Kudüs’ün imdadına. Selahaddin Eyyubî, hem de Miraç Gecesine denk gelen bir Cuma günü, Recep ayında Kudüs’ü fetheder. Adalet, barış ve güven teminatı ile tıpkı Hz. Ömer gibi, hiç kan dökmeden, kutsal şehre zarar verilmeden Kudüs alınır. Daha sonraki yıllarda Fatımîleri­n ve Memlükleri­n eline geçen şehir, 1516 yılında Mercidabık Zaferi ile Yavuz Sultan Selim tarafından fethedilmi­ştir.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye