Yeni Asya

CEZASIZ KALMASIN KADAV:“BİR YıLDA KATLANARAK ARTAN ÖFKEMİZİN NEDENİ DEPREME DEĞİL. ÖFKEMİZ DEPREME DAYANıKSıZ BİNALARıN YAPıLMASıN­DAN ASıL SORUMLU OLANLARıN CEZASıZ KALMASıNA”AÇıKLAMASı­Nı YAPTı.

-

Kahramanma­raş merkezli 6 Şubat depremleri­nin yıl dönümünde Kadınlarla Dayanışma Vakfı (KADAV), “Bir yılda katlanarak artan öemizin nedeni kaçınılmaz bir doğa olayı olan depreme değil elbette. Depremi afete dönüştüren beceriksiz­lik, fırsatçılı­k, ayrımcılık, kayırmacıl­ık, rantçılık ve işini yapmamakta adeta birbiri ile yarışan devlet kurumların­a. Öemiz depreme dayanıksız binaların yapılmasın­dan asıl sorumlu olanların cezasız kalmasına. Deprem riski olduğu bilinen şehirlerde yıkılmayac­ak bir aşevi, kadınları artan taciz riskine karşı koruyacak bir sığınak bile yapılmamış olmasına” açıklaması­nı yaptı. 6 Şubat 2023’te Kahramanma­raş merkezli yaşanan ve 11 ilde yıkıma neden olan depremleri­n yıl dönümünde 1999 Marmara Depreminde­n bu yana afet süreçlerin­de kadın ve çocuklarla dayanışma çalışmalar­ı yapan KADAV, açıklama yaptı. Vakıf ’tan yapılan açıklama şu şekilde:

UNUTMADıK, affetmiyor­uz

“Bir deprem düşününki ardından hayatta kalan vicdanlı insanların bir yıl sonra hep birlikte ülkenin her yerinde buluştukla­rı sözcükler unutmadık, affetmiyor­uz oldu. 6 Şubat depremleri ile ilgili unutmadıkl­arımız elbette kaybettikl­erimiz. Ama öemizin nedenleri çok başka. Bir yılda katlanarak artan öemizin nedeni kaçınılmaz bir doğa olayı olan depreme değil elbette. Depremi afete dönüştüren beceriksiz­lik, fırsatçılı­k, ayrımcılık, kayırmacıl­ık, rantçılık ve işini yapmamakta adeta birbiri ile yarışan devlet kurumların­a. Öemiz depreme dayanıksız binaların yapılmasın­dan asıl sorumlu olanların cezasız kalmasına. Deprem riski olduğu bilinen şehirlerde yıkılmayac­ak bir aşevi, kadınları artan taciz riskine karşı koruyacak bir sığınak bile yapılmamış olmasına. Öemizin buradan, Japonya’ya yol olacak uzunlukta çok nedeni var. Japonya’da henüz bir ay önce meydana gelen aynı büyüklükte­ki depremde sadece 264 can kaybı oldu. Bu ülkede ise doğru ise eğer; 53 bin. Öemiz bu farka kader diyenlere. 6 Şubat Depremleri­nde hayatta kalanların acısına saygı duymayıp gerçek can kaybını bile açıklamaya­nlara. Öemiz, arama kurtarmada geç kalınmasın­a sebep olup günlerce yardım götürülmey­en göçüklerin yanı başında yakınların­ın imdat çığlığını dinleyerek bekleyen insanların çaresizliğ­ini seyredenle­re. Öemiz Kızılay’ı bir ticarethan­eye dönüştürer­ek 150 yıldır zor günümüzde yanımızda olacağını bilmenin verdiği güveni bile elimizden alanlara.

Bir arpa BOYU Yol gidilemedi

Öemiz en çok da; afetin değil halkın algılarını­n yönetilmey­e çalışılmas­ına, çaresiz bırakılan halkların çaresizliğ­inin seçim malzemesi yapılmasın­a. Bir yılda kadınların barınma, güvenlik, sağlıklı beslenme, eğitim, ulaşım, hijyen, temiz su, sağlık hizmetleri, şiddete karşı korunma ve işsizlik sorunların­da bir arpa boyu yol gidilememi­ş olmasına gelemedik daha. Öemiz kadınların, yazın sıcağı kışın soğuğunda, geçici barınma alanlarınd­a zor koşullarda her türlü bakım sorumluluğ­u ile baş başa bırakılmal­arına”

 ?? ?? Depremi afete dönüştüren beceriksiz­lik, fırsatçılı­k, ayrımcılık, kayırmacıl­ık, rantçılık ve işini yapmamakta adeta birbiri ile yarışan kurumlara tepki giderek artıyor.
Depremi afete dönüştüren beceriksiz­lik, fırsatçılı­k, ayrımcılık, kayırmacıl­ık, rantçılık ve işini yapmamakta adeta birbiri ile yarışan kurumlara tepki giderek artıyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye