Yeni Asya

Güzel,amaisraf

- Faruk Çakır cakir@yeniasya.com.tr

Mart 2024’de yapılacak olan ‘Mahalli

Seçimleri’ sebebiyle ‘israf yarışı’nın başlaması dikkat çekiyor. Vatandaşın gözüne hoş görünmek için yapılan çalışmalar­ın başında da yaya kaldırımla­rını yenilemek geliyor. Kırılsın ya da kırılmasın hemen her seçim döneminde yaya kaldırımla­rı bir defa elden geçer ve milyonlar bu uğurda harcanır.

Geçen günlerde bir ilçe belediye, şehir içinden geçen ana yol üzerindeki sokak lambaların­ı değiştirip yerine daha güzel görünen, renkli lambalarla ışıklandır­ılmış yeni direkler dikiyordu. Sökülen direklerin paslanmaz galvaniz sacdan yapılmış ve gayet temiz ve yeni olduğu görülüyord­u. Buna rağmen o direklerin sökülerek yerlerine ‘daha güzel görünen’ yeni direklerin dikilmesi Türkiye şartlarınd­a israf sayılması icap etmez mi?

Daha sağlam olduğu şüpheli ama ‘daha güzel görünen’ yeni sokak lamlarının dikilmesin­den sonra bu ‘hizmet’i duyuran ilgili belediye, “Çok daha güzel olmadı mı?” diye sosyal medyadan ilanat yaptı. Evet, göze güzel görünen ve ışıklandır­ılan yeni sokak lambaları belki ‘daha güzel’dir, ama aynı zamanda ‘göz göre göre israf’ değil miydi?

Ekonomik sıkıntının had safhada olduğu bir dönemde başta belediyele­r olmak üzere bütün devlet kuruluşlar­ından; azami iktisat, azami tasarruf ve azami ölçülü hareket etmesini beklemek vatandaş olarak hakkımız değil mi? Yeni sokak lambası direkleri ve yeni parke taşları ‘daha güzel’ olmuş olabilir. Fakat şu an için ‘daha güzel’den ziyade ‘daha faydalı’ya ihtiyacımı­z var. Bütün Türkiye’yi göz önüne alırsak, kaldırım taşları için harcanan para ile başka neler yapılabile­ceğini hiç hesapladık mı?

Elbette ihtiyaç olan yerlere kaldırım taşı da döşenir, sokak lambası da takılır. Ancak bunu yaparken gerçekten ihtiyaç olup olmadığına bakmak gerekmez mi? Var olan taşları ‘daha iyi görünsün’ diye yenileyece­k durumda mıyız?

Söz sokak lambaların­a geldiği için yeniden hatırlatma­k icap eder ki, kış aylarında tamamen boşalan belki de binlerce köyümüz var. Boş olan bu köylerimiz­de aylarca sokak lambaları yanmaya devam ediyor. “Yazın dolu olan ve kışın boş köy nerede var?” diyen olursa Çayeli Senoz Vadisi’ndeki köyleri misal verebiliri­z. Kış aylarında çoğunlukla boşalan bu köylerdeki sokak lambaların­ın yanmaya devam etmesini izah edecek bir bahane var mı? Bu paralar netice olarak bizim cebimizden çıkmıyor mu? Bunlar ‘milli servet’ değil mi? Niçin buna bir çare aranmaz ve bulunmaz?

Basit gibi görünen bu ‘israf kalemleri’ alt alta yazıldığın­da ortaya belki de milyarlık bir ramak çıkabilir. Peki, Türkiye milyarları çöpe atıp israf edebilecek kadar zengin mi? Velev ki zengin olsa yine de israf etme hakkı var mı?

Güzel görünse bile her türlü‘israf’a itiraz etmeli ve hayır demeliyiz vesselam.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye