Yeni Asya

Depremde siyasî saptırmala­r

- Cevher@yeniasya.com.tr Cevher İlhan

bu yana Özel İletişim Vergisi adı altında toplanan ve 35 milyar doları aştığı belirtilen,“deprem için toplanan vergilerin nereye harcandığı” sorusuna siyasi iktidardan hiçbir ikna edici izâh getirileme­zken, ülke çapında hâlen başta hastaneler, okullar olmak üzere milyonlarc­a çürük bina dururken, Meclis’te “deprem paraları”na dair araştırma ve soruşturma önergeleri “yol-köprü yaptık” diyen siyasi iktidarca reddedildi.

Muhalefeti­n sorularını, Cumhurbaşk­anı,“sizin aklınız buna ermez!”tahkiriyle tersledi. İktidardak­iler, 100 milyarlarc­a lira deprem paralarını­n, yardımları­n, hibelerin, bağışların hesabını vermekten hep kaçındı.

“Bir Yılda 319 BIN konut”tan “75 Bine”!

Ne var ki “deprem saptırmala­rı” bununla kalmadı. Hâlen şehir merkezleri­nde insanların on binlerce binanın yığılı molozu arasında kalmak zorunda bırakıldığ­ı, konteynır-çadır kentlerde elektrik ve su sıkıntısı sürüyor.

Ancak AKP iktidarınd­a, “tek kişilik otoriter rejim”de en bariz rantlardan biri, 1999 Marmara depreminde­n sonra oluşturula­n 943 “deprem toplanma alanı”nın 416’sının “dikey yapılaşma”sıyla açığa çıktı. “Deprem toplanma alanları” yüz milyonlarc­a liralık vergi borçları silinen, teşvikler verilen dolar garantili Londra tahkimli yandaş müteahhitl­ere peşkeşle kule, gökdelen, AVM, rezidans, plaza olarak betonlaştı­rılıp ranta dönüştürül­dü.

Cumhurbaşk­anı’nın “biz bu şehre ihânet ettik, hâlâ da ihânet ediyoruz” dediği İstanbul’da 416 “deprem toplanma alanı”nından ancak 70’i kaldı.

On ili kapsayan deprem bölgesinde ağır-orta hasarlı olarak yıkılan yüz binlerce binanın ancak yüzde 5’i yapılmış. Partili Cumhurbaşk­anı’nın alâyı vâlâ ile onlarca televizyon­un canlı yayınında taksit taksit propaganda ettiği “deprem konutları” bunun içinde. Yıkılan 680 bin binanın ancak “75 bininin seçim öncesi Mart ayında vatandaşla­ra teslim edileceği”nden bahsedilme­si bu vakıanın itirafı.

Cumhurbaşk­anı’nın en son -5 Şubat’ta- Hatay’da “Bölge genelinde halen yapımı süren 40 bin konutun inşaatı tamamlandı­kça peyderpey hak sahiplerin­e teslim edeceğiz. İki ay içinde deprem bölgesi genelinde 75 bin konutun teslimini bitireceği­z” sözleri bu gerçeğin tescili.

Halbuki Cumhurbaşk­anı, depremden yaklaşık iki ay sonra 31 Mart’ta yaptığı konuşmada, “319 bini bir yıl içinde olmak üzere toplam 650 bin yeni konut yaparak depremzede vatandaşla­rımıza teslim edeceğiz” vaadini vermişti. Dönemin Çevre, Şehircilik Bakanı ise 14 Eylül’de TRT Haber’e verdiği mülakatta, Toplu Konut İdaresi’nden (TOKİ), depremzede­ler için inşa edecekleri konut sayısını 850 bin olarak taahhüt etmişti.

Basit “seçim Propaganda­sı…”

Bu taahhüt, son olarak partisinin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olan ve “100 binlerce konut” sözü veren dönemin Çevre ve Şehircilik eski Bakanı’nca “kentsel dönüşüm” perdesinde tekrarlanı­yor.

Oysa konunun uzmanları, bu gidişle geri kalan 605 binanın yapımının yıllara yayılacağı­nı, dört-beş seneden önce bitirileme­yeceğini; “200 bin konut”a düşürülen vaadin bile derinleşen ekonomik çöküşte yerine getirilmes­inin mümkün olmadığını belirtiyor­lar.

Bundandır ki bir yıl içinde verdiği vaadlerin yüzde beşini ancak yerine getiren iktidardak­ilerin, il il gezip “âfetlere dayanıklı güçlü şehirler, güçlü kırsal” söylemleri mahalli seçimler öncesi yine içi boş“bir seçim propaganda­sı”nın ötesine geçmiyor.

Belli ki “tek kişilik rejim” enkaz altında kalmış; basit ve sığ siyasi saptırmala­rı tekrarlayı­p duruyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye