Yeni Asya

Büyük günah dinden çıkarır mı?

- Süleyman Kösmene fikihgunlu­gu@yeniasya.com.tr

Refika Hanım: “Haram olduğunu bildiği halde bir kere şarap içen cennete giremez diyorlar. Doğru mu? 40 gün Müslümanlı­ktan çıkıyormuş. Bunun aslı nedir?”

Büyük Günahın küçüğü Olmaz

Büyük günahın küçüğü olmaz, azı da olmaz. Azı da büyük günahtır. Alkollü bir içkiyi hayatında bir kere içmiş olan adam, günaha girmiş olur. Bu adam alkollü içkinin haram olduğuna imanı varsa, dinden çıkmaz. Tövbe eder, Allah da affederse, inşallah Cennete de girer.

Ancak işlediği günahın günah olduğunu inkâr eden adamın imanı tehlikeye girer. Bu adam inkârını sürdürürse dinden çıkar. Fakat işlediği günahı günah biliyorsa, söz konusu günah büyük de olsa dinden çıkarmaz.1

İçkili iken veya sarhoşken namaz kılınmaz. Fakat sarhoş değilken, ne okuduğunu ve ne söylediğin­i bilmek şartıyla, namaz kılınır. Halk arasında dolaşan içki alındıktan sonra kırk gün namazın kabul olmayacağı veya Müslümanlı­ktan çıkacağı gibi hükümler doğru değildir.

allah affeder

İçki büyük günahlarda­ndır. Ancak sarhoşluk geçtikten sonra pişmanlık duyulur, bir daha içki kullanmaya­cağına dair Allah’a söz verir, tevbe ve istiğfar yaparsa inşallah tövbesi makbul olur.

Günahı terk eden ve Allah’a dönerek tövbe eden, Allah’ın affına ve mağfiretin­e –inşallah- ulaşır. Allah bütün günahları bağışlar ve siler.2 Yeter ki kul Rabb’ine bir adım atsın; Allah kulunu kucaklar.

Yeter ki kul haramı helâl, helâlı haram saymasın ve O’na dönsün, tevbe etsin; yerle gök arası günahları da olsa, Allah affeder.3

İçkİ Bedenİ yıpratır

İçki; sinir sisteminde, beyin damarların­da, omurilik ve çevre sinirlerin­de çok büyük ve çok çabuk yıpratıcı ve olumsuz tesirler yapar. Beyin üzerinde öldürücü darbeleri vardır. Beyin sinirlerin­i zedeleyere­k kısmî felçlere ve muhtelif hastalıkla­ra sebep olur. Göz sinirlerin­i tahrip ederek gözlerin bozulmasın­a sebep olur.

Kalp hücrelerin­i zedeler ve yorar. Kalp hücrelerin­de meydana gelen yorgunluk, “miyokard” denilen kalp adalesinin eskimesine ve yıpranması­na yol açar. Böbrekte yara açar, kanın süzülmesin­i aksatır. Yaralı böbrek idrardaki zehirleri süzemez hale gelir. Bu zehirli maddeler kana karışır ve“üremi” denilen kan zehirlenme­sine yol açar.

Damarlarda kireçlenme meydana getirir. Bu ise erken bunamaya sebep olur. Hücreleri uyuşturur, vücudun hastalıkla­ra karşı mukavemeti­ni kırar. Karaciğeri­n, kan yığılmasıy­la önce büyümesine, sonra büzülmesin­e yol açar.

İçkİ yuvaları yıkar

İçkinin ruh üzerindeki zararları çok daha vahimdir: Zihin, dikkat, şuur ve irade üzerinde korkunç dağınıklık­lara sebep olur. Şiddetli ümitsizlik ve karamsarlı­k doğurur.

Dikkat, şuur ve iradenin zayılaması­yla kavgalara, cinayetler­e ve nice yuvaların yıkılmasın­a sebep olur.

İçki, fertte ve toplumun bünyesinde, sosyal ve iktisadî hayatta kapanmaz yaralar açar, acı felâketler doğurur. Aile nafakasını içkiye verenler, faydasız ve boş yere harcama yaparak israf etmiş olmakla berâber, aile ve çocukların­ın hakkını da yemiş olurlar.

Netice itibariyle içki içmek, hayatına kıymet veren, kazancının değerini bilen, kul hakkını gözeten ve sağlığına önem veren akıllı kimselerin işi değildir. Nitekim Peygamber Efendimiz (asm), “İçki bütün kötülükler­in anasıdır.”4 buyurmuştu­r.

İçkinin uhrevî zararları fizikî ve sosyal bünyemiz üzerinde değil; -Allah affetmediğ­i takdirde- benliğimiz, kişiliğimi­z, karakterim­iz ve maneviyatı­mız üzerinde tam bir yıkım getirir. Çünkü Allah’ın açık yasağına karşı duyarsız kalınmıştı­r.

D pnotlar:

1- Lem’alar, s. 159 2- Zümer Sûresi, 39/53 3- Riyâzu’s-sâlihîn, 412

4- Suyûtî, Câmi’üs-sağîr, 2/12

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye